Ντάισελμπλουμ: «Ομπρέλα προστασίας» η επέκταση του ελληνικού προγράμματος

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι το σημερινό Ecofin, χωρίς να υπάρχει κάποια νύξη για σύγκληση απόψεων με την Ελλάδα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία με τους εταίρους για το μέλλον του προγράμματος σταθεροποίησης.

Κατά την έξοδο του ο Πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ερωτήθηκε για την κατάσταση των συνομιλιών με την Ελλάδα και δήλωσε:

«Θα

περιμένουμε και θα αξιολογήσουμε τη κατάσταση. Έχουμε κοινό ενδιαφέρον (σ.σ. με την Ελλάδα) για να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και η επέκταση του προγράμματος θα προσφέρει μια ομπρέλα προστασίας και θα μας δώσει μια επέκταση χρόνου. Πιστεύουμε πως είναι ο καλύτερος δρόμος που μπορούμε να πάρουμε»

«Η Ελλάδα μοιάζει να μην ξέρει τί θέλει» δήλωσε από την πλευρά του,ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση του Ecofin, διαμηνύοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει αν θέλει αυτό το πρόγραμμα ή αν δεν το θέλει.

Άλλωστε, δήλωσε με νόημα, ο Σόιμπλε, «μια παράταση έχει νόημα μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα».

Είναι αναγκαίο να υπάρξει εμπιστοσύνη και γι' αυτό απαιτούμε από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τόνισε ο Β. Σόιμπλε, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να παραμείνει ενωμένη η ευρωζώνη, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της Αθήνας.

«Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιώνεται» τόνισε ο Σόιμπλε, επανέλαβε ότι «εάν η Ελλάδα δεν θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να επεκταθεί», ενώ πρόσθεσε ότι πάντα «λέγαμε ότι κάθε πρόγραμμα πρέπει να εξετάζεται από τους τρεις θεσμούς, όπως κι αν τους λέμε».

Όπως είπε, το ζήτημα δεν είναι ο χρόνος του προγράμματος, αλλά η ουσία και η αξιοπιστία του.

Όσον αφορά τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι «δεν τα κατάφερε και πολύ καλά στο να πείσει τους άλλους υπουργούς της ευρωζώνης», ενώ επισήμανε ότι «μέχρι τώρα δεν έχουμε καταλάβει εάν ο κ. Βαρουφάκης και η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τον ελληνικό λαό».

Σημείωσε μάλιστα ότι ο Γ. Βαρουφάκης του είπε ότι ένιωσε ντροπή που σε μια καρικατούρα στην χθεσινή διαδήλωση στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε απεικονιζόταν σαν Ναζί.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα