Νίκη Ρωσίας και Ιράν, καθώς οι Δυτικοί ηγέτες αποδέχονται την παραμονή του Άσαντ

Οι βασικοί υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ανακήρυξαν τη νίκη τους την Κυριακή το βράδυ, όταν οι δυτικοί ηγέτες οι οποίοι προηγουμένως υποστήριζαν τους αντάρτες της Συρίας δήλωσαν ότι αποδέχονται πως θα παραμείνει στην εξουσία, τουλάχιστον προς το παρόν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατευθυνόμενος προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι ο Άσαντ δεν είχε μέλλον «μακροπρόθεσμα», αλλά υποστήριξε ότι θα

μπορούσε να παραμείνει στη θέση του κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου.

Η Γερμανία και η Αμερική μίλησαν επίσης για την πιθανότητα να παραμείνει στη θέση του, σε μια συμφωνία για τον τερματισμό του τετραετούς εμφύλιου πολέμου στη Συρία και για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ότι ο ίδιος ήταν έτοιμος να συζητήσει το θέμα της Συρίας με τη Ρωσία, η απόφαση της οποίας αυτό το μήνα να δώσει όπλα και στρατεύματα στον Άσαντ ενίσχυσαν τις δυνάμεις του, μόλις είχαν αρχίσει να εξασθενούν. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι δεν υπήρχε πλέον ανάγκη για «συντονισμό» με τη Ρωσία για την αποφυγή «συμβάντος ή ατυχήματος», καθώς δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολεμούν το ISIS. Οι ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν, το οποίο έχει αποστείλει, επίσης, χιλιάδες πιστές παραστρατιωτικές ομάδες για να πολεμήσουν στο πλευρό του Άσαντ, έσπευσαν να κάνουν σχόλια.

«Νομίζω ότι όλοι σήμερα έχουν αποδεχθεί ότι ο πρόεδρος Άσαντ πρέπει να παραμείνει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τους τρομοκράτες» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί σε συνέντευξή του στο CNN. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν καυχήθηκε για την αποτυχία του αμερικανικού προγράμματος στην εκπαίδευση ανταρτών κατά του Άσαντ. «Ο αρχικός στόχος ήταν να εκπαιδεύσει μεταξύ 5.000 και 6.000 μαχητές, και στη συνέχεια ακόμα 12.000», είπε σε μια συνέντευξη. «Αποδεικνύεται ότι μόνο 60 από αυτούς τους μαχητές έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και μόλις 4 ή 5 άτομα φέρουν πραγματικά όπλα, ενώ οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν τις αμερικανικές δυνάμεις για να ενταχθούν στο ISIS».

Στην πραγματικότητα, οι άνδρες που φέρεται να αυτομόλησαν πήγαν στην Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα που έχει συμμαχήσει με μια επαναστατική ομάδα η οποία μάχεται τόσο το ISIS όσο και το καθεστώς Άσαντ. Ο Κάμερον επέμεινε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα πρέπει τελικά ο Άσαντ να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου εναντίον του λαού της Συρίας. Είπε, επίσης, ότι η αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία δεν θα επηρεάσει τα σχέδια για να αρχίσουν οι αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο ISIS, αν και επανέλαβε ότι θα χρειαστεί τη στήριξη των βουλευτών. Ο Κάμερον, δήλωσε: «Ο Άσαντ δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της μελλοντικής Συρίας. Έχει κατακρεουργήσει τον ίδιο τον λαό του, συνέβαλε στη δημιουργία αυτής της σύγκρουσης και στην κρίση αυτή της μετανάστευσης και είναι ένας από τους μεγάλους στρατολόγους για το ISIS. Δεν μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στο μέλλον της Συρίας και η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει».

Ο Τζον Κέρι, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, για να συζητήσουν την κατάσταση της Συρίας, μία ημέρα πριν από την αναμενόμενη συνάντηση Πούτιν- Ομπάμα. Εν τω μεταξύ, η Γαλλία πραγματοποίησε τις πρώτες αεροπορικές επιθέσεις της εναντίον του ISIS στο εσωτερικό της Συρίας. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι οι επιθέσεις «είχαν καταστρέψει ολοσχερώς» ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ISIS κοντά στην ανατολική πόλη της Συρίας, Ντέιρ Εζόρ. Είπε πώς έξι πολεμικά αεροσκάφη πήραν μέρος στην επιχείρηση, η οποία είχε ως στόχο «την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων».

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα