Νέους "σούπερ πυραύλους" παρουσίασε ο Πούτιν

16:00 1/3/2018 - Πηγή: Antinews

Η Ρωσία έχει δοκιμάσει μια σειρά συστημάτων πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένου και ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου που δεν μπορεί να εντοπιστεί από εχθρικά αντιπυραυλικά συστήματα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε ένα "εμπόλεμο" διάγγελμα προς τους βουλευτές, ο Πούτιν είπε ότι τα νέα όπλα θα είναι μοναδικά στη Ρωσία.

Ανακοίνωσε ένα νέο διηπειρωτικό

σύστημα βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) με την κωδική ονομασία Sarmat. Με βάρος μεγαλύτερο των 200 τόνων, το σύστημα έχει αυξημένη εμβέλεια σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. "Κανένα αντιπυραυλικό σύστημα δεν μπορεί να μπει στον δρόμο του", ισχυρίστηκε ο πρόεδρος.

Υπήρχαν και αρκετές ακόμα σημαντικές ανακοινώσεις. Κατ' αρχάς τα νέα υποβρύχια drones, ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες (μία ταινία animation έδειξε ένα τέτοιο να χτυπά έναν αεροπλανοφόρο και μια παραθαλάσσια πόλη). Δεύτερον, η ανάπτυξη ενός νέου πυρηνικού πυραύλου κρουζ με απρόβλεπτη τροχιά πτήσης και απεριόριστο εύρος. Ικανό να διεισδύσει σε οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής ή αεροπορικής άμυνας, το όπλο αυτό έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την τρέχουσα διεθνή στρατηγική ισορροπία. Υπήρχαν επίσης "σημαντικά αποτελέσματα" στον τομέα των όπλων λέιζερ, αλλά ο Πούτιν αρνήθηκε να πει περαιτέρω.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πούτιν πέρασε το μεγάλο μέρος του πρώτου μέρους της παραδοσιακής ετήσιας ομιλίας του, εστιάζοντας σε εσωτερικά προβλήματα. Άγγιξε πολλά ευαίσθητα σημεία των συνηθισμένων Ρώσων, οι οποίοι βλέπουν για τέταρτη χρονιά τα πραγματικά τους εισοδήματα να συρρικνώνονται. Υποσχέθηκε να μειώσει κατά το ήμισυ τη φτώχεια, να διπλασιάσει τις δαπάνες για την υγεία, να αυξήσει τη στήριξη των γονέων και, ίσως λιγότερο πειστικά, να "αυξήσει την ελευθερία και τη δημοκρατία".

Αλλά κατά τη δεύτερη ώρα, με μια απότομη στροφή σε θέματα πολέμου, οι πραγματικοί στόχοι έγιναν σαφείς: η Δύση και συγκεκριμένα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το σημείο τονίστηκε με animations που έδειχναν την ανατολικο-δυτική τροχιά των νέων όπλων. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία προσπαθεί να επιταχύνει την ανάπτυξη ως αντίδραση στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για τα αντιβαλλιστικά όπλα το 2002: "Νόμιζαν ότι δεν θα μπορούσαμε ποτέ να ανακάμψουμε οικονομικά και στρατιωτικά και έτσι δεν υπολόγισαν τη γνώμη μας".

Για τον πολιτικό σχολιαστή και τον πρώην σύμβουλο του Κρεμλίνου Γκλέμπ Παβλόφσκι, αυτό ήταν το σημείο που ο Πούτιν βρήκε τελικά τη φόρμα του. "Μόνο λέγοντας σε όλους πως μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο, ο ηλικιωμένος άντρας αισθάνθηκε πιο ζωντανός", σχολίασε.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα