Νέος ισχυρός σεισμός κοντά στην Πόλη του Μεξικού - Εκατοντάδες νεκροί

Τα συνεργία διάσωσης και απλοί πολίτες αναζητούσαν στα ερείπια επιζώντες, καθώς η νύχτα έπεφτε, στις πληγείσες πόλεις στο κεντρικό Μεξικό, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας, όπου οι θάνατοι από τον μεγάλο σεισμό είναι τουλάχιστον 226. Ο σεισμός μεγέθους 7,1 Ρίχτερ κατέστρεψε δεκάδες κτίρια, έσπασε αγωγούς φυσικού αερίου και προκάλεσε πυρκαγιές, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από ένα άλλο ισχυρό σεισμό που σκότωσε τουλάχιστον 98 άτομα στο νότιο Μεξικό. Επίσης, χτύπησε μόλις λίγες ώρες μετά τις

ασκήσεις ετοιμότητας για την επέτειο του μεγάλου σεισμού του 1985 που σκότωσε χιλιάδες.

Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας απεγνωσμένα νέα για τις οικογένειες και τους φίλους τους. Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης στην πόλη του Πόλη του Μεξικού, μια μητροπολιτική περιοχή περίπου 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, έψαχνε με φτυάρια για επιζώντες κάτω από τα ερείπια των 44 κτιρίων της πόλης που κατέρρευσαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ανάμεσά τους τουλάχιστον και ένα δημοτικό σχολείο.

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε αργά την Τρίτη ότι περισσότερα από 20 παιδιά και δύο ενήλικες βρέθηκαν νεκρά στο σχολείο, Colegio Enrique Rebsamen, στη γειτονιά Κοάπα. Άλλα 30 παιδιά και 12 ενήλικες αγνοούνται, είπε. Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης αναπτύχθηκε στις πληγείσες περιοχές έτσι ώστε "όλη τη νύχτα να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε τον πληθυσμό και να βρούμε τελικά τους ανθρώπους κάτω από τα ερείπια", ανέφερε ο Πένια Νιέτο σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook νωρίτερα την Τρίτη το βράδυ.

Τα συνεργία διάσωσης και στρατιώτες προσπαθούσαν να βρουν επιζώντες με συσκευές ανίχνευσης θερμότητας. Κάποιοι καθάριζαν τα συντρίμμια με τα γυμνά χέρια τους ή ό,τι εργαλεία μπορούσαν να βρουν κοντά.

Ο σεισμός είχε σκοτώσει 49 ανθρώπους στην πρωτεύουσα μέχρι αργά την Τρίτη, σύμφωνα με τον αρχηγό της πολιτικής άμυνας Λουίς Φελίπε Πουέντε. Ο υψηλότερος αριθμός προέρχεται από την πολιτεία Μορέλος στα νότια, όπου σκοτώθηκαν 55 άνθρωποι. Άλλοι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις γειτονικές πολιτείες του Μεξικού και του Γκερέρο. Τριάντα δύο θάνατοι είχαν καταμετρηθεί στην κεντρική πολιτεία Πουέμπλα, επίσης στο νότο, όπου η Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα (USGS) ανέφερε ότι ήταν το επίκεντρο του σεισμού.
Έως και 4,6 εκατομμύρια σπίτια, επιχειρήσεις και άλλες εγκαταστάσεις δεν είχαν ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού Comisión Federal de Electricidad.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter: "Ο θεός να ευλογεί τους ανθρώπους του Μέξικο Σίτι. Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε εκεί μαζί σας".

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα