Νέος γύρος πιέσεων προς την … επόμενη κυβέρνηση

Γράφαμε σε προηγούμενη ανάρτηση για τα μέτρα που θα κρίνουν και τις εκλογές και ήρθε το πρακτορείο Reuters να μας επιβεβαιώσει. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα και να προχωρήσει σε περικοπές ύψους 5.5% του ΑΕΠ το 2013 και το 2014 για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό προβλέπει έκθεση της Κοιμισιόν

που διαθέτει το πρακτορείο και που εστιάζει στο ψαλίδι που πρέπει να μπει στις κρατικές δαπάνες.

Οι μειώσεις των δαπανών, σύμφωνα με την έκθεση, πρέπει να ανακοινωθούν και να υιοθετηθούν τους επόμενους μήνες, «ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα θα επικαιροποιήσει τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της, τον Μάιο του 2012». Αυτό φυσικά σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο είναι κουρελόχαρτο και η νέα κυβέρνηση πρέπει πάνω στην καμένη γη να συντάξει νέο.

Η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση, κατά την προετοιμασία των νέων περικοπών, εξετάζει προγράμματα δημοσίων δαπανών που βασίζονται σε εξοικονομήσεις πόρων από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την αναδιάρθρωση της κεντρικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θα υπάρξουν μειώσεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με τον κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Η Ελλάδα θα μειώσει περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων και τα προνοιακά επιδόματα.

«Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εμμείνουν στις συμφωνημένες πολιτικές θα δοκιμασθεί ήδη στους ερχόμενους μήνες, όταν πρέπει να προσδιορισθούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος για να κλείσει το μεγάλο κενό για το 2013- 14», τονίζεται στην έκθεση.

Ασφαλώς πρόκειται περί νέο γύρο πιέσεων από τις Βρυξέλλες προς τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα