Νέα «βόμβα» στη διαπραγμάτευση βάζει η Λαγκάρντ - Τι απαντά το Μαξίμου

14:15 4/4/2016 - Πηγή: Antinews

Η απάντηση που περίμενε η ελληνική κυβέρνηση στην επιστολή Τσίπρα προς την Κρ. Λαγκάρντ με αφορμή τις αποκαλύψεις των διαλόγων Τσίπρα - Βελκουλέσκου ήρθε και ήταν εξαιρετικά σκληρή. Με πρωτοφανές για την επικεφαλής του ΔΝΤ, ύφος, σε πολύ αυστηρό υπηρεσιακό τόνο σε αντίθεση με το προσωπικό ύφος της επιστολής του Έλληνα πρωθυπουργού, η Κρ. Λαγκάρντ βάζει πλέον νέα

«βόμβα» στη διαπραγμάτευση.

Πηγές από την Ουάσιγκτον χαρακτηρίζουν πρωτοφανές το ύφος της απάντησης καθώς η κ. Λαγκάρντ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται αφενός την κατάσταση στην ελληνική και οικονομία και να επιμένει σε έναν σκληρό ρόλο δανειστή - δανειζόμενου. Στηρίζει απόλυτα τα στελέχη του Ταμείου, υπονοεί ότι οι διαρροές και υποκλοπές έγιναν από την Ελλάδα και κυρίως λέει ότι η διαπραγμάτευση απέχει πολύ από το να κλείσει.

Αποκλείει επίσης οποιοδήποτε σενάριο για πιστωτικό γεγονός χαρακτηρίζοντάς το «ανοησία», αποκρούοντας έτσι τις αιτιάσεις ότι ο Π. Τόμσεν ή άλλος έχουν στο μυαλό τους τη χρεοκοπία της χώρας. Με τη δήλωση στήριξης στον διευθυντή της και την κ. Βελκουλέσκου, επίσης, ξεκόβει κάθε κουβέντα για απομάκρυνσή τους. Εδώ είναι ένα σημείο που δείχνει τη σκληρότητα της απάντησής της. Η ελληνική πλευρά θεωρεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον κ. Τόμσεν και η προϊσταμένη του τον στηρίζει και τον επιβάλλει με τον τρόπο της στην πορεία των διαπραγματεύσεων και του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με διαρροές της έλεγε ότι ο Δανός τεχνοκράτης σαμποτάρει ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση, λειτουργεί ως υπουργός Οικονομικών κι όχι ως σύμβουλος και ότι κωλυσιεργεί επίτηδες, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η Ελλάδα να φτάσει στο όριο της χρεοκοπίας, προκειμένου να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του Ταμείου.

Η απόλυτη στήριξη στον κ. Τόμσεν δείχνει ότι η κ. Λαγκάρντ δεν έχει καμιά πρόθεση να τον απομακρύνει και με τον τρόπο αυτό (καθόλου διπλωματικό) «αδειάζει» την ελληνική κυβέρνηση που ζητά να φύγει. Δεν μπορεί μια χώρα, έστω και στον μειονεκτικό ρόλο του δανειζόμενου, να ζητά την απομάκρυνσή του κ. Τόμσεν και το Ταμείο, έστω και στο ρόλο του δανειστή, να μην το αποδέχεται. Καθίσταται δύσκολο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις όταν η μία πλευρά στηρίζει αυτόν που η άλλη θεωρεί persona non grata.

Τέλος, με το να υπογραμμίζει ότι θα δημοσιοποιήσει την επιστολή στο site του Ταμείου αφήνει αιχμές προς την ελληνική πλευρά να μην κάνει «διαρροές» και καλεί τον πρωθυπουργό να έχει προσωπική συνομιλία μαζί της και αφήνει να εννοηθεί ότι συνομιλεί με τον κ. Τσίπρα.

Τα βασικά σημείο της επιστολής - απάντησης της κ. Λαγκάρντ έχουν ως εξής:

1. Αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για υποκλοπές στην Ελλάδα τονίζοντας:«Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως μας έχετε προσκαλέσει να κάνουμε, είναι κρίσιμο οι αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορούν να εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια». Αυτό σημαίνει ότι θεωρεί πως υπήρξε υποκλοπή της συνομιλίας με ευθύνη της Ελλάδας, όπως και το ότι η διαρροή έγινε από εδώ. Να θυμίσουμε ότι η συνομιλία έγινε στις 19 Μαρτίου όταν ο κ. Τόμσεν ήταν στην Ουάσιγκτον και η Ντ. Βελκουλέσκου στο Χίλτον.

2. Στηρίζει Τόμσεν - Βελκουλέσκου παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζει ανοησίες τα περί πιστωτικού γεγονότος που ο ίδιος ο διευθυντής της άφησε να εννοηθούν. «Η αποστολή αποτελείται από έμπειρα στελέχη που έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου».

3. Αποκαλύπτει ότι δεν έχει κλείσει καμιά διαπραγμάτευση και ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος: «Η γνώμη μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι έχουμε ακόμα απόσταση από το να έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα που μπορώ να παρουσιάσω στο διοικητικό συμβούλιο». Ουσιαστικά «αδειάζει» στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που λένε ότι η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει σε μέτρα 5,4 δισ. ευρώ σε φορολογικό - συνταξιοδοτικό κι ότι έμεναν μερικές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ίσως και μέχρι τις 12 Απριλίου. Η απάντηση της κ. Λαγκάρντ δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και ότι οι συζητήσεις μπορεί να κρατήσουν επί μακρόν, βάζοντας φωτιά στην Αθήνα που βιάζεται να ολοκληρωθούν πριν τον Μάιο.

4. Επιμένει στις θέσεις της και στη γραμμή που έχει χαράξει το Ταμείο εδώ και χρόνια, ανεξαρτήτως αν έχουν γίνει λάθη από την πλευρά του η αν είναι εφικτή η πρόταση που κάνει: «Επιμένω να σημειώνω ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να τους πετύχουμε, θα υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους».

Μάξιμου: «Η κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση είναι όντως ανοησία…»

«Η στρατηγική κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από τη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο την πορεία της διαπραγμάτευσης.

«Μία ανοησία που οφείλουμε, όλοι, να αποτρέψουμε. Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά δε στα ζητήματα ασφάλειας, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από χώρες στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των διαρροών των WikiLeaks» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα