Νέα πλάνα από την καταστροφή "του λαθρεμπορίου πετρελαίου της Τουρκίας με το ISIS" παρουσίασε η Ρωσία

Εντυπωσιακά πλάνα τα οποία, όπως ισχυρίζονται αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, δείχνουν την επιτυχημένη εκστρατεία βομβαρδισμών της Ρωσίας κατά του λαθρεμπορίου πετρελαίου του ISIS στην Τουρκία, παρουσίασαν οι ρωσικές αρχές. Σε μια ενημέρωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, ρώσοι αξιωματούχοι παρουσίασαν βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη να διαλύουν τεράστια κομβόι πετρελαιοφόρων, που φέρονται να μεταφέρουν πετρέλαιο

προς πώληση στη μαύρη αγορά.

Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε 17 τέτοια κομβόι φορτηγών μόνο την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της εκστρατείας του, ενώ έχει καταστρέψει σχεδόν 2.000 πετρελαιοφόρα απ' όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί του τον Σεπτέμβριο. Οι φωτογραφίες παρουσιάστηκαν σε δημοσιογράφους από τον Αντιστράτηγο Σεργκέι Ρουντσκόι, ένα ανώτερο στέλεχος στην ρωσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια ενημέρωση που προφανώς σχεδιάστηκε για να είναι "ανάλογη" με αυτές που πραγματοποιήθηκαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Καθισμένος μπροστά σε μια γιγαντιαία οθόνη, έδειξε τα βίντεο με τα εναέρια πλάνα των ρωσικών επιθέσεων, τα οποία διέλυσαν τα φορτηγά. Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβητούν το κατά πόσον η ρωσική ενημέρωση ήταν κυρίως ένα κόλπο προπαγάνδας που σχεδιάστηκε για να ερεθίσει την Τουρκία.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την Τουρκία τον περασμένο μήνα, η Μόσχα κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την οικογένειά του για συμμετοχή στο παράνομο εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό κράτος. Ο Ερντογάν αρνείται τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν ποτέ αποδειχθούν. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι 12.000 φορτηγά κατευθύνονταν προς και από την Τουρκία από την περιοχή Ζάκχο στα σύνορα, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Τουρκίας τόσο με τη Συρία όσο και με το βόρειο Ιράκ.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η διαδρομή αποτελούσε μια "σημαντική παράκαμψη" για να αποφύγουν τις προηγούμενες επιχειρήσεις βομβαρδισμού της Ρωσίας, αλλά πρόσθεσε: "Η Τουρκία παραμένει το τελικό σημείο της διαδρομής του λαθρεμπορίου". Ο Eliot Higgins, συνεργάτης στο Kings College του Λονδίνου ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη των όπλων που αναπτύσσονται στη συριακή σύγκρουση, δήλωσε στην Telegraph: "Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχει πει ψέματα κατ 'επανάληψη, κι έτσι ώστε ο λόγος τους είναι άνευ αξίας".

Εν τω μεταξύ, μία συμφωνία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εκκένωση 2.000 και πλέον ανταρτών από περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες σε τμήματα της νότιας Δαμασκού, έχει καθυστερήσει μετά το θάνατο ενός κορυφαίου ηγέτη των ανταρτών.

Η συμφωνία - η οποία θα περιλάμβανε και μαχητές του ISIS- θα περνούσε από την περιοχή που έλεγχε ο Ζαχράν Αλούς, αρχηγός της ομάδας ανταρτών Τζάις αλ Ισλάμ (Στρατός του Ισλάμ), ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή. Παρά το γεγονός, η σκληροπυρηνική ισλαμική ομάδα του Αλούς εκπροσωπούνταν στις πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας. Το Σάββατο είχε αναφερθεί ότι βομβαρδισμοί είχαν επίσης στόχο και το άτομο που ορίστηκε ως διάδοχος του Αλούς. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στεφαν ντε Μιστούρα, είπε ότι ελπίζει να ξεκινήσουν νέες συνομιλίες ανάμεσα στην συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Γενεύη, στις 25 Ιανουαρίου.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
content
Τυχαία Θέματα