Νέα ευρεία επιχείρηση ανακατάληψης του Σλαβιάνσκ

11:06 2/5/2014 - Πηγή: Antinews

Ευρεία επιχείρηση «ανακατάληψης» εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός κατά της περιοχής του Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία τα ξημερώματα της Παρασκευής, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις ο ήχος αυτομάτων όπλων αλλά και αντιαεροπορικών ακούγονται στην περίμετρο της πόλης. Εκπρόσωποι των φιλορώσων ακτιβιστών που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια και ζητούν διεξαγωγή δημοψηφίσματος

για την παροχή περισσότερης αυτονομίας στα ανατολικά της Ουκρανίας υποστήριξε ότι οι δυνάμεις τους κατάφεραν, τις πρώτες ώρες, να αντιδράσουν στις επιθέσεις σε βάρος τους και να καταρρίψουν τρία ελικόπτερα. Λίγο αργότερα, το Κίεβο επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κατάρριψη τουλάχιστον ενός ελικοπτέρου, ότι ένας πιλότος είναι νεκρός αλλά και ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες από τα αντιαεροπορικά πυρά των ακτιβιστών, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Οι φιλορώσοι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι έχουν συλλάβει έναν δεύτερο πιλότο.

Ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ανακοινώνοντας την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής», όπως είπε, επιχείρησης στα ανατολικά, γνωστοποίησε ότι επανέρχεται σε ισχύ και η υποχρεωτική στράτευση μεταξύ των ηλικιών 18 – 25 ετών, επιβεβαιώνοντας ότι ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από τις ενέργειες των φιλορώσων στα ανατολικά, τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε πλήρη συναγερμό και επανέλαβε ότι οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στα ανατολικά δεν «μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν το καθήκον τους».

Την Πέμπτη, φιλορώσοι ακτιβιστές κατέλαβαν και το γραφείο του εισαγγελέα στο Ντόνετσκ. Την ίδια ώρα, το Κίεβο απέλαυνε τον στρατιωτικό επιτετραμμένο της ρωσικής πρεσβείας κατηγορώντας τον για κατασκοπεία καθώς, όπως ανακοινώθηκε, βρέθηκε με απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα στα χέρια που του είχαν δοθεί από «συνταγματάρχη» της Ουκρανίας.

Επίσης, συνομίλησαν για πολλοστή φορά τηλεφωνικώς η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος. Η Μέρκελ κάλεσε τον Πούτιν να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερωθούν άμεσα οι επτά στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται από φιλορώσους στα ανατολικά. Ο Ρώσος πρόεδρος τη διαβεβαίωσε ότι σχετικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη. Η Μέρκελ σήμερα Παρασκευή μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα.

Πηγές: bbc. Reuters, Interfax, Russia today

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα