«Ναρκοπέδιο» ο δρόμος της “Ελευθεροτυπίας” προς το περίπτερο

Μια σειρά από νομικά, εργασιακά, πρακτικά και ηθικά ζητήματα εγείρονται από την επανα-κυκλοφορία της «Ελευθεροτυπίας». Η εφημερίδα συνιστά μια Βαβυλωνία από μόνη της: Στην ταυτότητά της αναφέρει ως εκδότη τη Μάνια Τεγοπούλου, ιδιοκτήτρια των σημάτων τη Χ.Κ.Τεγόπουλος, ιδρυτή (εννοείται) τον πατέρα της, Κίτσο Τεγόπουλο, Διευθυντή, τον Βαγγέλη Παναγόπουλο και διαχειρίστρια εταιρεία την «Τρίτη Όψη ΑΕ Εντύπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων». Ποιός είναι ο ρόλος της διαχειρίστριας/παρένθετης εταιρείας;

Η «Τρίτη

όψη», συμφερόντων του νομικού συμβούλου Χάρη Οικονομόπουλου, προέδρου του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, συνιδρυτή της «Δημιουργίας Ξανά» του Τζήμερου, αντιπροέδρου της ΑΕΚ και δικηγόρου του Μάκη Ψωμιάδη για την υπόθεση (της ΑΕΚ) έχει υπογράψει σύμβαση με την Χ.Κ.Τεγόπουλος αναλαμβάνοντας με δικά της έξοδα την επανέκδοση του φύλλου και αποδίδοντας στην εταιρεία ποσοστό 90% των καθαρών της κερδών. Εδώ τα σενάρια είναι τα εξής: Οι τράπεζες τηρούν στάση αναμονής για να πάρουν όσα γίνεται περισσότερα από τα χρωστούμενα και οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα και αποζημιώσεις προσφεύγουν στο Δικαστήριο για να μπλοκάρουν τα όποια έσοδα. Η όποια απόφαση θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της δικαστικής αρχής.

Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος Χάρης Οικονομόπουλος από τις 6 Δεκεμβρίου 2012 ελέγχει το 27% της Χ. Κ. Τεγόπουλος. Η Μάνια Τεγοπούλου έχει το 25,18% και η Ελένη Τεγοπούλου 25,17% . Έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το μερίδιο του ως το 40,23% με την οικογένεια να μειώνει τη συμμετοχή της ως και στο 50,1%. (25% σε κάθε αδερφή) Την εκτύπωση του φύλλου έχει η “Ναυτεμπορική” και τη διανομή το «Άργος». Η Χ. Κ. Τεγόπουλος με δύο μεγάλα ακίνητα έχει συνολικές υποχρεώσεις 85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ είναι σε τράπεζες.

Η προοπτική της δανειοδότησης δεν είναι ορατή καθώς η Χ.Κ.Τεγόπουλος έχει μεγάλα ανοίγματα, εκτός από τις υποχρεώσεις προς το προσωπικό (3,2 εκατ. ευρώ). Το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται σε 79,2 εκατ. Ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 13 εκατ. ευρώ, οι «λοιπές» σε 17 εκατ. ευρώ και οι μακροπρόθεσμες σε 36,1 εκατ. ευρώ.

Από την ανακοίνωση της επανέκδοσής της πάντως η εφημερίδα μετρά τους εξής εχθρούς:

1. Οι εκατοντάδες απλήρωτοι (850) – πλην των 200 συνεργατών της –και είτε αντιμετωπίζουν καθημερινά τις δυσκολίες της ανεργίας, είτε εργάζονται στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στις «6 Ημέρες» του Αντώνη Δελατόλλα, είτε αλλού.

2. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» η οποία την περασμένη Παρασκευή επιτέθηκε στην εταιρεία «Τρίτη Όψη» που ανέλαβε την έκδοση θέτοντας ερωτήματα όπως πως γίνεται ενώ δραστηριοποιούνταν στην εκμετάλλευση ακινήτων, πέρασε στα ΜΜΕ. Ταυτόχρονα έγραψε πως στο Δ,Σ, της «Τρίτης Όψης» συμμετέχει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Καμπουρίδης, που συνδέεται με την οικογένεια Μητσοτάκη.

3. Το εκδοτικό κατεστημένο των ΔΟΛ και Πήγασος (εκτυπωτική Ίριδα) που φέρεται να αθέτησε τη συμφωνία εκτύπωσης της εφημερίδας, την «Καθημερινή» που προτίμησε τη συνεργασία της με την εφημερίδα των Συντακτών» και την «Τυποεκδοτική» του ΚΚΕ.

Η «Ελευθεροτυπία» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρακτορείων πούλησε σε όλη την Ελλάδα 20.000 φύλλα, καθώς φαίνεται πως αντιμετώπισε προβλήματα στη διακίνησή της. Ηδη σε καταγγελίες προχωρά η διοίκηση της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σχετικά με την υπαναχώρηση και την άρνηση των Σταύρου Ψυχάρη και Φώτη Μπόμπολα να εκτυπώσουν το φύλλο στα πιεστήρια της Ιριδας στο Κορωπί, που είναι ιδιοκτησία των δύο εκδοτών.

Συγκεκριμένα η Ελευθεροτυπία στο φύλλο της Κυριακής απευθύνεται προς βαρώνους και αρουραίους καταγγέλλοντας: Δύο συνέταιροι σε επιχείρηση Τύπου, οι κ.κ. Ψυχάρης και Μπόμπολας, υπαναχώρησαν τη Δευτέρα το μεσημέρι από εμπορική συμφωνία να τυπώσουν την «Ε» της Πέμπτης στις εγκαταστάσεις της Ιριδας. Την ίδια ώρα καταγγέλλεται πως κάποια περίπτερα προσπάθησαν να εμποδίσουν αναγνώστες από το να αγοράσουν την επανεκδοθείσα εφημερίδα της Μίνωος.

· Ήδη 28 πρώην εργαζόμενοι απέστειλαν εξώδικο στην «Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.» με κοινοποίηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

· Αρκετοί πρώην εργαζόμενοι, μαζί με μέλη της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων και με τη συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου και του Σωματείου διανομέων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την «Ελευθεροτυπία», ακυρώνοντας την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

· Επίσης η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου(ΕΣΠΗΤ) καταδικάζει τη «νέα εργοδοτική πρόκληση μετά την ανακοίνωση της επανακυκλοφορίας της ημερήσιας εφημερίδας ”Ελευθεροτυπία”».

· Στην επιτροπή Σημάτων του πρώην υπουργείου Εμπορίου (Ανάπτυξης) φέρεται να έχει προσφύγει και ο εκδότης Θεοχάρης Φιλιππόπουλος υποστηρίζοντας ότι του ανήκει ο τίτλος «Ελευθεροτυπία».

· Η δυνατή πένα της Ντίνας Δασκαλοπούλου (εφημερίδα των Συντακτών) στο Facebook: Γράφει: Αυτή η παρένθετη εταιρεία δια του εκπροσώπου της έχει δημοσίως δεσμευτεί ότι θα καταβάλει το 90% των καθαρών κερδών της στην ΧΚ Τεγόπουλος για την εξόφληση των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων. Με το υπολειπόμενο 10% θα χρηματοδοτεί τη νέα έκδοση. Πρόκειται για οικονομικό και επιχειρηματικό θαύμα, ανώτερο του πολλαπλασιασμού των άρτων από τον Ιησού, εφόσον στους εργαζόμενους οφείλονται εκατομμύρια ευρώ, ενώ η έκδοση καθημερινής εφημερίδας είναι ένα πανάκριβο σπορ. Εκτός κι αν το θαύμα εντοπίζεται στη μικρή φρασούλα που αναφέρεται στα «καθαρά κέρδη». Αλήθεια, ποια εφημερίδα έχει καθαρά κέρδη τον τελευταίο καιρό; Οπότε, αν καθαρά κέρδη δεν υπάρξουν, ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει στους εργαζόμενους. Καλώς την δέχτηκαν την «νέα Ελευθεροτυπία» τα απανταχού αφεντικά, αφού έτσι ο καθένας τους πια απολύτως νομότυπα «θα επιθυμεί διακαώς αλλά δεν θα δύναται» να πληρώσει τα χρωστούμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα