ΝYT: Πολύ πριν τις Βρυξέλλες, το ISIS έστελνε τρομοκράτες στην Ευρώπη

Αρχεία που έχουν στα χέρια τους οι New York Times δείχνουν ότι το κύκλωμα των τζιχαντιστών στην Ευρώπη είχε αναπτυχθεί πολύ πριν τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Την ημέρα που έφυγε από τη Συρία με οδηγίες να πραγματοποιήσει μια τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, ο Ρέντα Χάμε, ένας

29χρονος τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Παρίσι, ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους για λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα.

Το γαλλικό διαβατήριό του και το υπόβαθρό του στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών, τον καθιστούσαν ιδανικό για μια ταχέως αναπτυσσόμενη ομάδα του ISIS, που ήταν αφιερωμένη στην τρομοκρατία στην Ευρώπη. Λίγες ημέρες μετά, τον οδήγησαν σε ένα πάρκο, του έδειξαν πώς να ρίχνει με όπλα, του έδωσαν μια χειροβομβίδα και του είπαν να ρίξει σε μια ανθρώπινη σιλουέτα. Στην πορεία έμαθε πώς να χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα κρυπτογράφησης που ονομάζεται TrueCrypt, το πρώτο βήμα κάλυψης της επικοινωνίας με τον υπεύθυνό του στο ISIS στη Συρία.

Ο υπεύθυνος, με την κωδική ονομασία "Νταντ" (Μπαμπάς), οδήγησε τον Χάμε στα τουρκικά σύνορα και τον έστειλε πίσω, συμβουλεύοντάς τον να βρει έναν εύκολο στόχο, να πυροβολεί όσο περισσότερους αμάχους ήταν δυνατό και να κρατά ομήρους, μέχρι οι δυνάμεις ασφαλείας να τον κάνουν μάρτυρα. "Να είσαι γενναίος" του είπε ο Νταντ και τον αγκάλιασε.

Ο Χάμε στάλθηκε σε ένα σώμα του Ισλαμικού Κράτους, που είχε εμμονή με τις επιθέσεις στην Ευρώπη, τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από τις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο και στις Βρυξέλλες αυτό το μήνα. Στο διάστημα αυτό, η ομάδα απέστειλε μια σειρά από χειριστές που εκπαιδεύτηκαν στη Συρία, με στόχο να πραγματοποιήσουν μικρές επιθέσεις που θα δοκίμαζαν και θα πίεζαν τον μηχανισμό ασφάλειας της Ευρώπης, τη στιγμή που πιο θανατηφόρες επιθέσεις ήταν στα σκαριά, σύμφωνα με τις δικαστικές διαδικασίες, τα αρχεία από την ανάκριση και τα αρχεία Ευρωπαϊκών υποκλοπών που έχουν στην κατοχή τους οι New York Times.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι τώρα τα σημάδια αυτού του τρομοκρατικού μηχανισμού ήταν ορατά στην Ευρώπη ήδη από το 2014. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές επανειλημμένα υποβάθμισαν κάθε απόπειρα, χαρακτηρίζοντάς την μεμονωμένη ή τυχαία πράξη, ενώ η σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος είτε παραβλέπονταν είτε υποβαθμιζόταν.

Ο Χάμε συνελήφθη στο Παρίσι τον περασμένο Αύγουστο, προτού να μπορέσει να χτυπήσει, και ήταν ένας από τους τουλάχιστον 21 εκπαιδευμένους χειριστές οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη. Τα αρχεία της ανάκρισης τους δείχνουν πώς εξελίχθηκε το Ισλαμικό Κράτος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνωρίζουν τώρα ότι ο Νταντ, ο υπεύθυνος του Χάμε, δεν ήταν άλλος από τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, τον Βέλγο που στρατολογούσε και εκπαίδευε μαχητές για την Ευρώπη και ο οποίος επέστρεψε για να επιβλέπει την επίθεση στο Παρίσι.

Χαμένες επαφές

Για ένα μεγάλο μέρος του 2012 και του 2013, η τζιχαντιστική ομάδα που τελικά έγινε το Ισλαμικό Κράτος δημιουργούσε τις ρίζες της στη Συρία. Ακόμη και όταν άρχισε τη στρατολόγηση αλλοδαπών, κυρίως Ευρωπαίων, οι φορείς χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη συνέχισαν να τη θεωρούν ως μία ομάδα με χαμηλότερο προφίλ από αυτό της Αλ Κάιντα.

Μία από τις πρώτες ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος έμπαινε στον χώρο της διεθνούς τρομοκρατίας ήρθε στις 12:10 μ.μ., στις 3 του Γενάρη του 2014, όταν η ελληνική αστυνομία σταμάτησε ένα ταξί στην Ορεστιάδα, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Μέσα ήταν ένας 23χρονος Γάλλος πολίτης που ονομάζεται Ιμπραήμ Μπουντίνα, ο οποίος επέστρεφε από τη Συρία. Στις αποσκευές του, οι αστυνομικοί βρήκαν 1.500 ευρώ και ένα γαλλικό έγγραφο με τίτλο "Πώς να φτιάχνετε χειροποίητες βόμβες στο όνομα του Αλλάχ".

Αλλά δεν υπήρχε ένταλμα για τη σύλληψή του στην Ευρώπη, κι έτσι οι Έλληνες τον άφησαν να φύγει, σύμφωνα με δικαστικά αρχεία που καταγράφουν λεπτομερώς τη γαλλική έρευνα.

Ο Μπουντίνα ήταν ήδη στην λίστα παρακολούθησης της Γαλλίας, μέρος του κυττάρου των 22 ανδρών που ριζοσπαστικοποιήθηκαν σε ένα τζαμί στις Κάννες. Όταν κοινοποιήθηκε στους Γάλλους αξιωματούχους το περιστατικό στην Ελλάδα, ήδη παρακολουθούσαν τους φίλους και τους συγγενείς του. Αρκετές εβδομάδες αργότερα, η μητέρα του Μπουντίνα έλαβε μια κλήση από έναν αριθμό στη Συρία. Πριν κλείσει το τηλέφωνο, ο άγνωστος την ενημέρωσε ότι ο γιος της ήταν "σε αποστολή", σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση της ηχογραφημένης κλήσης.

Η αστυνομία περικύκλωσε το διαμέρισμα της οικογένειας κοντά στις Κάννες, συλλαμβάνοντας τον Μπουντίνα στις 11 Φεβρουαρίου του 2014. Σε ένα ντουλάπι στο ίδιο κτίριο, βρήκαν τρία άδεια κουτιά αναψυκτικού γεμάτα με 600 γραμμάρια ΤATP, του εκρηκτικού με βάση το υπεροξείδιο που αργότερα χρησιμοποιήθηκε στις θανατηφόρες επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, στη σελίδα 278 μιας σφραγισμένης δικαστικής κατάθεσης 359 σελίδων, οι ερευνητές αποκάλυψαν μια σημαντική λεπτομέρεια: οι συνομιλίες του Μπουντίνα στο Facebook δείχνουν ότι βρισκόταν στη Συρία στα τέλη του 2013, στο σκηνικό μιας σημαντικής μάχης από μια ομάδα η οποία αυτοαποκαλούνταν Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με μια ενημέρωση από την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γαλλίας, ήταν ο πρώτος ευρωπαίος πολίτης που έγινε γνωστό ότι είχε ταξιδέψει στη Συρία, εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος και επέστρεψε με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας. Ωστόσο, οι δεσμοί του με την ομάδα θάφτηκαν στη γαλλική γραφειοκρατία και δεν συνδέθηκε με μεταγενέστερες υποθέσεις.

Μαζί με τον Μπουντίνα, τουλάχιστον 21 μαχητές που εκπαιδεύτηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία στάλθηκαν πίσω στην Ευρώπη με σκοπό να προκαλέσουν μαζική δολοφονία, σύμφωνα με μια εκτίμηση του Times, βασισμένη στην εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γαλλίας. Οι μαχητές έφταναν με σταθερούς ρυθμούς, επιστρέφοντας μόνοι ή σε ζευγάρια, με ρυθμό ένας κάθε δύο με τρεις μήνες σε όλο το 2014 και το πρώτο μέρος του 2015.

Όπως και οι δολοφόνοι στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, όλοι αυτοί ήταν γαλλόφωνοι - κυρίως Γάλλοι και Βέλγοι πολίτες, μαζί με κάποιους μετανάστες από τις πρώην γαλλικές αποικίες, συμπεριλαμβανομένου και του Μαρόκου. Συνελήφθησαν στην Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Λίβανο με σχέδια να επιτεθούν σε εβραϊκές επιχειρήσεις, αστυνομικά τμήματα και σε μια παρέλαση καρναβαλιού. Προσπάθησαν να ανοίξουν πυρ σε τρένα και εκκλησίες. Στην κατοχή τους βρέθηκαν κοπίδια και αυτόματα όπλα, γουόκι-τόκι και κινητά τηλέφωνα, καθώς και χημικές ουσίες που μπορούν να φτιάξουν ΤATP. Οι περισσότεροι από αυτούς απέτυχαν.

Σε μία από τις σημαντικότερες περιπτώσεις, ο Μεχντί Νεμούς επέστρεψε από τη Συρία μέσω Φρανκφούρτης και έφτασε με το αυτοκίνητό του στις Βρυξέλλες, όπου στις 24 Μαΐου του 2014, άνοιξε πυρ μέσα στο Εβραϊκό Μουσείο του Βελγίου, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα. Ακόμα και όταν η αστυνομία βρήκε ένα βίντεο που είχε στην κατοχή του, με το οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση δίπλα σε μια σημαία που φέρει τις λέξεις "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας", η αντιεισαγγελέας του Βελγίου, Ινε βαν Βίμερσχ, απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση.

Το καλοκαίρι του 2014, η σύνδεση με την ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης έγινε σαφής. Στις 22 Ιουνίου του ίδιου έτους, ένας 24χρονος Γάλλος πολίτης που ονομάζεται Φαΐζ Μπουχράν, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στη Συρία, μπήκε λαθραία στο γειτονικό Λίβανο. Σχεδίαζε να ανατιναχθεί σε έναν σιιτικό στόχο και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ομολόγησε το όνομα του ανθρώπου που τον είχε διατάξει να πραγματοποιήσει την επίθεση: Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι.

Ο Αντνάνι είναι ο εκπρόσωπος του ISIS και θεωρείται ένα από ανώτερα μέλη του. Μόλις λίγες μέρες αφού ο Μπουχράν πήγε σε ένα οικονομικό ξενοδοχείο στη Βηρυτό, ο Αντνάνι κυκλοφόρησε μια ηχογράφηση ανακοινώνοντας την ίδρυση του χαλιφάτου.

Κράτος τρόμου

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν επιβεβαιώσει τις γενικές κατευθύνσεις της μονάδας εξωτερικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό σώμα μέσα στο ISIS, που λογοδοτεί στον Αντνάνι, ο οποίος αναφέρεται στο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, τον αυτοαποκαλούμενο χαλίφη του Ισλαμικού Κράτους.

Η μονάδα προσδιορίζει νεοσύλλεκτους, παρέχει εκπαίδευση, μοιράζει μετρητά και φροντίζει για την παράδοση των όπλων μόλις οι μαχητές είναι στη θέση τους. Παρά το γεγονός ότι κύριος στόχος της μονάδας ήταν η Ευρώπη, εξωτερικές επιθέσεις που οργανώθηκαν από το ISIS ή εκείνους που ενεργούν στο όνομά της ήταν ακόμη πιο θανατηφόρες πέρα από τις ακτές της Ευρώπης. Τουλάχιστον 650 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις της ομάδας σε δημοφιλή στους Δυτικούς μέρη, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησίας, σύμφωνα με μια ανάλυση των Times.

Στην ιεραρχία, ο Αμπαούντ ήταν ειδικά επιφορτισμένος με τις επιθέσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη έκθεση της γαλλικής αστυνομίας. Σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα του 2014, ο Αντνάνι λέει: "Θα σας χτυπήσουμε στις πατρίδες σας", καλώντας τους μουσουλμάνους να σκοτώνουν Ευρωπαίους όπου βρουν και ειδικά Γάλλους.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
βρυξέλλες, isis, βρυξέλλες, ευρωπη, isis, new york times, new york, york, times, γαλλια, συλληψεις, ταξι, ελλαδα, facebook, μαΐου, ινε, βαν, καλοκαιρι, ιουνίου, αιγυπτος, τυνησια, nytimes, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2013, παρελαση, διαβατηριο, βιντεο, αδεια, αστυνομια, αυτοκινητο, βελγιο, βημα, ιρακ, ισπανια, ιταλια, κινητα, κινητα τηλεφωνα, μητερα, προγραμμα, τηλεφωνο, times, αγνωστος, εβδομαδες, βομβες, γεγονος, διαστημα, δολοφονοι, εγινε, εγγραφο, ευκολο, ευρω, ειπαν, ειπε, εκθεση, εκπαιδευση, εκτιμηση, ελληνικη αστυνομια, εβδομαδα, εμμονη, ενημερωση, ερευνα, ευθυνη, εφυγε, ζευγαρια, ιδιο, ιδρυση, ιμπραημ, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, ινε, ηχογραφηση, κτιριο, μαΐου, μηνες, μοχαμεντ, ξενοδοχειο, ομαδα, ονομα, ορεστιαδα, ουσιες, παρισι, σαφης, σειρα, συλληψη, συρια, σημαδια, σωμα, σχεδια, τουρκια, τρενα, τρια, βαν, εκκλησιες, ιδανικο, ιουνίου, κληση, λεξεις, new york times, new york, σημαια, χερια, york
Τυχαία Θέματα