«Μυστικά και ψέματα» γύρω από την εξαγορά του E Channel από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πιο δημοφιλές για το μυστήριο που κρύβεται πίσω από την ταυτότητα των ιδιοκτητών του και τις κινήσεις πώλησής του παρά για αυτό καθεαυτό το τηλεοπτικό του πρόγραμμα, αποδεικνύεται το E Channel, της A-Horizon Media, που εξαγόρασε τον περασμένο Αύγουστο τη Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. του ΚΚΕ (902 TV, 902 Radio).

Μπορεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να αδυνατεί να βρει τους

πραγματικούς μετόχους, έστω ένα φυσικό πρόσωπο – όπως τονίζει χαρακτηριστικά και απεγνωσμένα – η οικονομική σύμβουλος της ανεξάρτητης αρχής που μάλλον κλίνει προς την άρνηση της έγκρισης μεταβίβασης…

Μπορεί ακόμη και ο ίδιος ο Φίλιππος Βρυώνης, πρώην ιδιοκτήτης της ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ και μέτοχος του Extra 3 να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του και να αρνείται την εμπλοκή του στο εγχείρημα. Όμως στην πράξη κάποιοι πιστεύουν ότι τρώμε κουτόχορτο (δείτε τη φωτό με την οποία τα δύο αδελφά κανάλια, Extra 3 και E Channel με έδρα το Ηράκλειο, εύχονται «Καλά Χριστούγεννα» στους κατοίκους των Βορείων Προαστίων). Ο μύθος και ο πέπλος μυστηρίου που τυλίγει πάντως το όλο εγχείρημα δεν αποκαλύπτεται μέσω των προσπαθειών του ΣΥΡΙΖΑ να βρει τηλεοπτική στέγη. Και όντως κάποιοι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα έθεσαν το θέμα επί τάπητος και προσέγγισαν τους διευθυντές του καναλιού και τον Σεραφείμ Φυντανίδη μιας και το Ε Channel διαθέτει ψηφιακή συχνότητα πανελλαδικής εμβέλειας. Σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλύτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είχε έρεισμα σε όλη την επικράτεια και όχι μια απλή τηλεοπτική ζώνη σε κάποιο περιφερειακό ή περιθωριακό κανάλι, επί ενοικίω…

Όμως το συμβόλαιο μεταβίβασης της εταιρείας του ΚΚΕ Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ στον αγοραστή, την εταιρεία Α-Orizon Ltd. με έδρα τη Λεμεσό και νόμιμο εκπρόσωπο τον δικηγόρο Αθηνών κ. Ιωάννη Μπούρα, έχει σημαντικές παγίδες που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν οι «κουμπάροι» της εξαγοράς και ΣΥΡΙΖαίοι καλοθελητές.

Στο συμβόλαιο περιγράφεται πώς θα δοθεί το τίμημα των 3,7 εκατ. ευρώ (προκαταβολή 1,5 εκατ. ευρώ με επιταγή και τα 2,2 εκατ. ευρώ στο βάθος δεκαετίας), πώς θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις της αγοράστριας εταιρείας σε εργαζομένους αλλά και σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς και πώς θα μεταβιβαστεί συνολικά η εταιρεία μετά τις 10 Σεπτεμβρίου 2013.

Το συμβόλαιο περιλαμβάνει πολλές ρήτρες, όπως για παράδειγμα ότι η εταιρεία για τρία χρόνια δεν θα μεταβιβαστεί σε εταιρεία που ανήκει σε άλλο κόμμα, αλλιώς ο αγοραστής υποχρεούται να πληρώσει ποινή 5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα στο συμβόλαιο (υπ. αριθμ. 10989), που αποτελείται από 28 φύλλα, περιλαμβάνεται και νομισματική ρήτρα: Οτι δηλαδή σε περίπτωση υποτίμησης του εθνικού νομίσματος η αγοράστρια «υποχρεούται να καταβάλει το οφειλόμενο μέρος από το πιστούμενο τίμημα στο ισχύον τότε εθνικό νόμισμα, αλλά στην αξία που συμφωνείται το πιστούμενο τίμημα σήμερα και με βάση την τότε ισοτιμία εθνικού νομίσματος και ευρώ…».

Το συμβόλαιο συντάχθηκε και υπεγράφη την Τετάρτη 31 Ιουλίου στο συμβολαιογραφικό γραφείο της κυρίας Ευθαλίας Συκιώτη. Παρόντες ήταν εκ μέρους του ΚΚΕ ο συνταξιούχος κ. Γεώργιος Σκιαδιώτης (πληρεξούσιος αντιπρόσωπος) και από την κυπριακή εταιρεία ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Μπούρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγράφονται στο συμβόλαιο, η εταιρεία Α-Orizon Media Ltd. συστήθηκε στο γραφείο της οδού Ρήγα Φεραίου και Ανδρέα Ζάκου, Christina Center, «σύμφωνα με το πιστοποιητικό περί διεύθυνσης του εγγεγραμμένου γραφείου της με Νο LM Apostile 19783/13». Η εταιρεία συστήθηκε στις 19 Μαΐου 2010 και το πιστοποιητικό εκπροσώπησής της από τον εν Αθήναςι δικηγόρο φέρει ημερομηνία 16 Ιουλίου 2013.

Το ΚΚΕ δήλωσε ότι έχει την απόλυτη κυριότητα της εταιρείας και συγκεκριμένα 3.617.620 μετοχές, αξίας η καθεμία 0,82 ευρώ. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται τον τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας «902 Αριστερά στα FM και 902 Τηλεόραση», ο οποίος λειτουργεί με απόφαση των υπουργών Προεδρίας, Εσωτερικών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Οικονομικών (22414/Ε3/2992/3.11.1993), αλλά και τον ραδιοφωνικό σταθμό «902 Αριστερά στα FM». Η εταιρεία του ΚΚΕ συστήθηκε το 1989 και έχει 15 τροποποιήσεις στο καταστατικό της. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σήμερα σε 2.966.448 ευρώ… Με το συμβόλαιο η πωλήτρια εταιρεία δήλωσε ότι μεταβιβάζει και παραδίδει την ψιλή κυριότητα στον αγοραστή, κρατάει την επικαρπία ως τις 10 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια μεταβιβάζει την εταιρεία στο 100% των σχέσεών της.

Keywords
Τυχαία Θέματα