Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη 16,2% που ξεπερνά τις προσδοκίες

17:17 7/9/2021 - Πηγή: Antinews

Πολύ ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 16,2% καταγράφηκε στην οικονομία το β' τρίμηνο εφέτος, ωθούμενη τόσο από την κατανάλωση, όσο και από τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές. Παράλληλα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,4% σε σχέση με το α' τρίμηνο εφέτος.

Το α' τρίμηνο 2021 σε σχέση με το α' τρίμηνο 2020, το ΑΕΠ μειώθηκε 2,3% παρά το lockdown, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη το α' εξάμηνο εφέτος να διαμορφώνεται σε περίπου 7%.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, μεταξύ β' τριμήνου 2021 και β' τριμήνου 2020:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 12,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 13,2% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,1%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,9%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%).

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%).

Ενώ, μεταξύ β' τριμήνου και α' τριμήνου 2021, καταγράφηκαν τα εξής:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% (η κατανάλωση των νοικοκυρών μειώθηκε 0,4% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,7%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 4,3%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%).

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%).

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη που ξεπερνά τις προσδοκίες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στα αγγλικά για την αύξηση του ΑΕΠ:

«Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη κατά 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη και σε μια περίοδο με μερικά lockdown, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους».

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση επιχαίρει με αλαζονεία για την ευημερία των αριθμών που αποκρύπτει τη δυστυχία των ανθρώπων

«Οι σημερινοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν τη σύγκριση του Β´ τρίμηνου του '21 σε σχέση με το αντίστοιχο του περσινού χρόνου, όπου η χώρα βρισκόταν σε απόλυτο λοκντάουν, επιβεβαιώνουν την πολιτική απελπισία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη» υπογραμμίζει σε δήλωσή της η τομεάρης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.

«Αλλά ταυτόχρονα και την τεράστια απόσταση που τη χωρίζει από την πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας», προσθέτει η ίδια και σχολιάζει:

«Την ώρα που οι πολίτες ασφυκτιούν υπό το βάρος των εκρηκτικών αυξήσεων σε βασικά είδη διαβίωσης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, έχοντας ήδη χάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους και βρισκόμενοι σε πλήρες αδιέξοδο από τα σωρευμένα χρέη της πανδημίας, η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για τα προβλήματα τους και επιχαίρει με αλαζονεία για την ευημερία των αριθμών που αποκρύπτει τη δυστυχία των ανθρώπων».

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να μπερδεύει το μπόι με τη σκιά της

Το Κίνημα Αλλαγής επικρίνει τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα καλώντας τον να μην πανηγυρίζει πως έχει γίνει κάτι ιδιαίτερο επειδή «η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο του 2021 είναι καλύτερη από ό,τι προεξοφλούσε ο ίδιος στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής», σύμφωνα με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομίας του κόμματος.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται «ο πήχης κ. Σταϊκούρα δεν είναι οι δικές σας προβλέψεις, δεν είναι ο δικός σας κακός εαυτός. Το μέτρο σύγκρισης είναι η πορεία των υπόλοιπων χωρών της EE, όπως της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Κροατίας, oι οποίες καταφέρνουν να έχουν καλύτερες ή ομοειδείς επιδόσεις με την ελληνική οικονομία παρόλο που η δημοσιονομική πολιτική δεν ήταν η πιο επεκτατική στην Ευρώπη σαν αυτής της ελληνικής κυβέρνησης. Και κατά συνέπεια της πιο άστοχης».

Ακόμη στην ανακοίνωση του Τομέα Οικονομίας του ΚΙΝΑΛ, υπογραμμίζεται πως «την ίδια ώρα που το οικονομικό επιτελείο αυτοσυγχαίρεται, ο πληθωρισμός εισαγόμενος αλλά και εγχώριας προέλευσης, καθώς οι στρεβλώσεις μιας ολιγοπωλιακής αγοράς είναι πανταχού παρούσες, ροκανίζει τα εισοδήματα των ελλήνων πολιτών». Το Κίνημα Αλλαγής καταλήγει με την επισήμανση ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να μπερδεύει το μπόι με τη σκιά της».

ΚΚΕ: Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι ασφυκτιούν

«Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι εργαζόμενοι ζουν στην ασφυξία των χαμηλών μισθών, των άδικων φόρων και της ακρίβειας, απόδειξη ότι το "μάρμαρο" της περιβόητης καπιταλιστικής ανάπτυξης το πληρώνει μονίμως ο λαός» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας».

Διαβάστε επίσης:

Χρ. Σταϊκούρας: Ισχυρότερη η ανάκαμψη από τις αρχικές εκτιμήσεις

Αδ. Γεωργιάδης: Τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν μεγάλη δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα