Μητσοτάκης: H ΝΔ θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή

«Ο λογαριασμός που πληρώνουμε σήμερα είναι λογαριασμός ενός ποδηλάτη που σταμάτησε να ποδηλατεί στον ανήφορο», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας απόψε, στο Συνέδριο του Economist. «Μιας οικονομίας που σταμάτησε να δουλεύει, με αποτέλεσμα να βρεθούμε πάλι σε ύφεση και να γιγαντωθούν ξανά τα γνωστά συναφή προβλήματα της εξυπηρέτησης του χρέους, της απώλειας πρόσβασης στις αγορές, της ρευστότητας της ιδιωτικής οικονομίας». Και πρόσθεσε: «Η μεγαλύτερη ζημία όμως είναι ο κλονισμός

στην εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών στις προοπτικές της χώρας. Η απώλεια της αξιοπιστίας μας κάνει το δρόμο ακόμη πιο ανηφορικό. Διότι η ζημία δεν περιορίζεται μόνο στα όσα συνέβησαν αλλά επεκτείνεται και στις πολιτικές που συμφωνήθηκαν. Δεν αφορά μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον».

«H ελληνική οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «διαθέτει μετά από 6 χρόνια κρίσης τη δυνατότητα για μια φυγή προς τα εμπρός. Πιστεύω ακράδαντα ότι με τις κατάλληλες πολιτικές, με την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, μπορούμε να επιτύχουμε ανάπτυξη 4% το χρόνο - κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία». Αναφερόμενος στα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας τόνισε: «Η Ελλάδα διαθέτει - και μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω - ισχυρά, μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Κάποια προέκυψαν ως απόρροια της κρίσης. Αλλά είναι τα δώρα που ο Θεός της Ελλάδας τόσο απλόχερα μας πρόσφερε. Αναφέρω ενδεικτικά:

Εκπαιδευμένο, υψηλής ποιότητας, εργατικό δυναμικόΠρωτογενώς ισοσκελισμένο δημόσιο προϋπολογισμόΚομβική γεωγραφική θέση, τόσο γεωστρατηγικά, όσο και ως κόμβο του διαμετακομιστικού εμπορίου και των δικτύων μεταφοράς ενέργειαςΜία αγορά εργασίας απαλλαγμένη από τις ακαμψίες του παρελθόντοςΑνταγωνιστικό μισθολογικό κόστοςΕλκυστικές αποτιμήσεις πάγιων και άυλων αξιώνΕυκαιρίες αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και κλάδων μέσω της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείωνΦυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου κάλλους.

Και κάτι ακόμα σημαντικό. Η Ελλάδα έχει και το πλεονέκτημα να διαθέτει τομείς συγκριτικού πλεονεκτήματος (αγροδιατροφικός, τουριστικός, ανανενώσιμες πηγές ενέργειας) με τόσο ισχυρά τοπικά χαρακτηριστικά ώστε να μην απειλούνται από ενδεχόμενες εξελίξεις στην τεχνολογία».

Για το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη ειλικρινούς αυτοκριτικής, αλλά και ενός νέου ευρωπαϊκού πολιτικού αφηγήματος από μέρους της Ευρώπης και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι πραγματικά μια ψήφος υπέρ της παραμονής να δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη για μια ειλικρινή αυτοκριτική. Χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ευρωπαϊκό πολιτικό αφήγημα. Ένα αφήγημα που θα εμπνεύσει τους ευρωπαίους πολίτες και θα τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ένωσης. Ένα αφήγημα που θα επανασυνδέσει την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη με την πολιτική… Η ευρωπαϊκή μεσαία τάξη - εύλογα σε ένα βαθμό κατά τη γνώμη μου - γύρισε την πλάτη στην πολιτική. Τα παραδοσιακά Κόμματα επαναπαύθηκαν σε μία προσέγγιση ‘’business as usual’’».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «κάποιοι ισχυρίζονται ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από μόνη της είναι αρκετή για να εξισορροπήσει την υφεσιακή επίπτωση των μέτρων που συμφωνήθηκαν». Και εξήγησε: «Δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Κυβέρνηση μεταλλάχθηκε σε όψιμο υπέρμαχο των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Είναι σαν να ισχυρίζονται ότι έγινε ευρωπαϊστής ο Nigel Farage! Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μια πρόσκαιρη εκτροπή από τη λεωφόρο του λαϊκισμού που η ελληνική Κυβέρνηση βαδίζει. Μια μανούβρα πολιτικής επιβίωσης και παραμονής στην εξουσία».

«Η Συμφωνία Αλήθειας, το κοινωνικό Συμβόλαιο ειλικρίνειας και συνέπειας που χτίζουμε και θα συνεχίζουμε να χτίσουμε με τους πολίτες δεν είναι πολιτική τακτική. Είναι αναγκαιότητα», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Μπορούμε να πετύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορούμε να δώσουμε και πάλι ελπίδα σε όσους δεν περιμένουν τίποτε πια από την πολιτική».

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο χρέος, αλλά και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία και υπογράμμισε: «Χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Στην Ελλάδα ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στο καμίνι της διακυβέρνησης και έλιωσε στα εξ ων συνετέθη. Έχουμε μπροστά μας μια διπλή πρόκληση: Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη όσων απέρριψαν τα παραδοσιακά Κόμματα εξουσίας, αλλά διαψεύστηκαν και απογοητεύτηκαν από τα καινούργια. Να αφυπνίσουμε και να εμπνεύσουμε εκατομμύρια συμπολίτες μας που απείχαν από τις εκλογές αφήνοντας τους υπόλοιπους να αποφασίζουν. Αυτό θα το επιτύχουμε εφόσον είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, τεκμηριωμένοι στις εξαγγελίες μας και συνεπείς αλλά κυρίως αποτελεσματικοί στις πράξεις μας».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα