Μήνυμα φιλίας Πούτιν προς Τραμπ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να συνεργαστεί» με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σε έναν ασυνήθιστα συμφιλιωτικό τόνο στο ετήσιο διάγγελμά του στο έθνος. Παρότι χρησιμοποιούσε τις προηγούμενες ομιλίες του για να επιτεθεί στη Δύση και στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα έψαχνε για φίλους, και όχι εχθρούς.

"Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με κανέναν. Ποτέ δεν επιδιώκαμε και ποτέ δεν αναζητούσαμε εχθρούς. Χρειαζόμαστε φίλους" είπε ο Πούτιν στην πολιτική ελίτ της Ρωσίας,

καθώς συγκεντρώθηκαν σε μία από τις πιο μεγαλοπρεπείς αίθουσες του Κρεμλίνου. "Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έχουμε μια κοινή ευθύνη για τη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας".

Οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής και αμερόληπτη, πρόσθεσε. Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ έχουν κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τον ρόλο της Ρωσίας στον συριακό εμφύλιο πόλεμο. Τον Οκτώβριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών ήταν "πιο επικίνδυνη" από ό, τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Αλλά ο Πούτιν έχει μιλήσει και στο παρελθόν για τις ελπίδες του ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ να συμβάλει στην αποκατάσταση των διαλυμένων σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και οι αναλυτές είπαν ότι ήταν απίθανο να θελήσει να εντείνει την αντιδυτική ρητορική του πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι ήλπιζε να βρει κοινό έδαφος με την Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας ειδικότερα, μια αναφορά στην Συρία, όπου η Μόσχα στηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει τους αντάρτες εναντίον του. Η Ρωσία ελπίζει ότι ο Τραμπ θα δώσει στο Κρεμλίνο μεγαλύτερη ελευθερία και θα συνεργαστεί στρατιωτικά για την καταπολέμηση του Isis. Ωστόσο, η Ρωσία έχει κυρίως επικεντρωθεί σε μια αεροπορική εκστρατεία για την υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ, βοηθώντας τις δυνάμεις του να έχουν σημαντικά κέρδη στα σχεδόν έξι χρόνια εμφυλίου πολέμου της χώρας και πιο πρόσφατα στο Χαλέπι.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η πόλη κινδυνεύει να γίνει "ένα γιγάντιο νεκροταφείο", καθώς οι συριακές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζονται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, πήραν τον έλεγχο από περίπου το 40 τοις εκατό του εδάφους των ανταρτών, προκαλώντας στους κατ' εκτίμηση 50.000 αμάχους να τραπούν σε φυγή.

Παρά τον εντυπωσιακά αστικό τόνο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πούτιν κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και απέρριψε τους ισχυρισμούς περί επιθετικότητας της Μόσχας, χαρακηρίζοντάς τους ως "μύθο". "Δεν θα επιτρέψουμε καμία παράβαση σχετικά με τα συμφέροντα μας και δεν θα τα παραμελήσουμε", είπε. "Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, έχουμε αντιμετωπίσει την άσκηση πίεσης από τους ξένους με όλα τα εργαλεία - από τους μύθους για τη ρωσική επιθετικότητα, τις καταγγελίες για ανάμιξη στις εκλογές και την δίωξη των αθλητών μας". Και πρόσθεσε: "Εμείς θα οικοδομήσουμε το μέλλον μας χωρίς τη συμβουλή οποιουδήποτε άλλου".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει προειδοποιήσει ότι οι δοκιμές πυραύλων της Ουκρανίας που λαμβάνουν χώρα κοντά στην Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει η Ρωσία, ήταν ένα "επικίνδυνο προηγούμενο", ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ασκήσεις πυραύλων διάρκειας δύο ημερών θα αποφύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από την Κριμαία, παρακάμπτοντας μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο της ΕΕ πέρασε ένα ψήφισμα με στόχο την αντιμετώπιση της "παραπληροφόρησης" και την "εχθρική προπαγάνδα" από τη Μόσχα, σε μια κίνηση που επικρίθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα