Μια ανάσα από την εκλογή Προέδρου;

«Είμαστε σε καλό δρόμο…» έλεγε με αισιοδοξία ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας όταν του ετέθη το θέμα πόσοι βουλευτές απομένουν για να συμπληρωθούν οι 180, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. «Έχει γίνει δουλειά τις τελευταίες μέρες... Και ας μιλάνε οι συριζαίοι για αποστάτες και προδοσίες», συνέχισε ο ίδιος παράγοντας.

Πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση αναζητούσε 25 και σταδιακά ο αριθμός κατέβαινε, ενώ το βράδυ, λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της

επίσπευσης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, οι εκτιμήσεις ήταν πιο αισιόδοξες. Το ίδιο ανώτερο στέλεχος μιλούσε για περίπου τρεις με πέντε που υπολείπονται, θεωρώντας ότι έως την 29η του μηνός θα έχει κριθεί η προεδρική εκλογή και η χώρα θα γλιτώσει την περιπέτεια των εκλογών.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού και κυρίως τα όσα έγιναν εντός και εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας, αλλά και η απόφαση του Eurogroup αλλάζει το κλίμα στην κυβέρνηση, όπου θεωρούν ότι κάποια «όχι» ήδη έχουν γίνει «ναι» και αναμένουν μόνο το όνομα του υποψηφίου για να επισημοποιηθούν, ενώ προβλέπουν ότι θα υπάρξουν και άλλοι που θα είναι θετικοί στην πορεία των εκλογών.

Εξάλλου, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι μεταξύ των πενθήμερων θα γίνουν πολλά και θα αλλάξει η συμπεριφορά των βουλευτών. Είναι διαφορετικά να ξεκινήσει η κυβέρνηση στην πρώτη ψηφοφορία με 170 βουλευτές, αφού θα έχει άλλον αέρα. Εάν όμως π.χ. το πρόσωπο που θα προταθεί συγκεντρώσει κάτω από 170 είναι δύσκολο να αλλάξει το κλίμα.

Πρώτος στόχος τους είναι οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών και οι συνάδελφοί τους των ανεξάρτητων, που είναι πολλοί. Δεύτερος στόχος τους είναι οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οι συνάδελφοί τους της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Το τελευταίο μίλι είναι και το δυσκολότερο» παρατηρεί ένας εκ των στελεχών που μετέχουν στην επιχείρηση βολιδοσκόπησης των βουλευτών. «Το δύσκολο δεν είναι να βρεθούν οι πέντε πρώτες ψήφοι από όσες λείπουν. Το δύσκολο είναι να βρεθούν οι τελευταίες πέντε», προσθέτει.

Με βάση τις επίσημες δηλώσεις των ανεξάρτητων βουλευτών, ορισμένοι έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν στην προεδρική εκλογή τον υποψήφιο που θα υποδείξει η κυβέρνηση.

Μ.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα