Μεταβατική περίοδο 2 ετών για το Brexit ζητά η Theresa May

Μια "δημιουργική και πρακτική" λύση για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε η πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου, Theresa May, προτείνοντας μια μεταβατική περίοδο περίπου 2 ετών που θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και πολίτες να προετοιμαστούν για την αλλαγή.

Μιλώντας από τη Φλωρεντία, η May είπε πως η μελλοντική σχέση του Ην. Βασιλείου με την ΕΕ δεν μπορεί να είναι σαν τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο -όπου τα αγαθά, οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι διακινούνται ελεύθερα- ούτε

μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά σε μια εμπορική συμφωνία, όπως αυτή που έχει η EE με τον Καναδά. "Μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα από αυτό", είπε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε ένα νέο σύστημα μετανάστευσης που θα επιστρέψει στη Βρετανία τον έλεγχο των συνόρων της.

Προτείνει μεταβατική περίοδο 2 ετών

H May προτείνει μια μεταβατική περίοδο "περίπου 2 ετών" προτού η χώρα εγκαταλείψει την ΕΕ προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες να προσαρμοστούν στο Brexit. Παράλληλα ζητά εγγύηση ότι αυτή η περίοδος εφαρμογής θα είναι περιορισμένη χρονικά, "δίνοντας σε όλους τη βεβαιότητα πως αυτό δεν θα συνεχιστεί για πάντα".

Στο μεταβατικό διάστημα η πρόσβαση του ενός στις αγορές του άλλου θα γίνεται υπό τους όρους της ΕΕ. Σε μια σημαντική, αν και ασαφή παραχώρηση, η May είπε επίσης ότι η Βρετανία "θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που ίσχυαν στη διάρκεια της συμμετοχής μας στην Ένωση".

"Δεν θέλω οι εταίροι μας να φοβούνται ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα ή θα λάβουν λιγότερα στο εναπομείναν διάστημα του τρέχοντος σχεδίου προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα της απόφασής μας να φύγουμε", πρόσθεσε. Το σχέδιο προϋπολογισμού εκτείνεται από το 2014 έως το 2020.

Μια τέτοια μετάβαση θα πρέπει να συμφωνηθεί το ταχύτερο δυνατό διότι ο χρόνος είναι περιορισμένος, είπε.

Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την May, ένας διακανονισμός όπως η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση, σαν την Νορβηγία, ή μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, σαν αυτή με τον Καναδά, θα ταίριαζε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ζητά νέο σύστημα μετανάστευσης

Μία από τις βασικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι ένα νέο σύστημα μετανάστευσης, το οποίο μπορεί να χρειαστεί και δύο έτη για να εφαρμοστεί, σύμφωνα με την Βρετανίδα πρωθυπουργό. "Θα χρειαστεί χρόνος να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα μετανάστευσης που απαιτείται ώστε η Βρετανία να ξαναπάρει τον έλεγχο των συνόρων της", είπε. "Συνεπώς, στη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής, ο κόσμος θα είναι σε θέση να έρχεται να ζει και να εργάζεται στο Ην. Βασίλειο. Αλλά θα υπάρχει σύστημα εγγραφής -σημαντικό στοιχείο προετοιμασίας για ένα νέο καθεστώς".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεταβατική, Brexit, Theresa May,metavatiki, Brexit, Theresa May