Μετά το Μακεδονικό, ο Μητσοτάκης θέλει να λύσει και το Κυπριακό!

Το είδαμε κι αυτό. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στα 90… να κάνει διαλέξεις στην Κωνσταντινούπολη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θαυμάζουμε, ασφαλώς, το κουράγιο του, αλλά και «πρέσβης» της Ελλάδας στη γειτονική χώρα, αυτό δεν το περιμέναμε.

Εν πάση περιπτώσει ο… αιώνιος έφηβος Μητσοτάκης, είπε ότι θα μπορούσε η Ελλάδα και η Τουρκία να επιλύσουν τα προβλήματά τους. «Οι διμερείς μας διαφορές, στο πλαίσιο του διαλόγου

που έχει αναπτυχθεί, είναι δυνατόν, θα τολμούσα να πω είναι εύκολο, να αντιμετωπιστούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αρκεί να υπάρχουν κατά την ίδια χρονική περίοδο και στις δύο όχθες του Αιγαίου ισχυρές και αποφασισμένες κυβερνήσεις», είπε.

Είναι εύκολο να λυθεί μια προαιώνια διαμάχη, σύμφωνα με τον Επίτιμο αλλά χρειάζονται ισχυρές ηγεσίες που προφανώς κατά τον ίδιο δεν υπάρχουν σήμερα. Ο λύκος κι αν εγέρασε…

Για το Κυπριακό, είπε ότι «έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες. «Θα σας εκπλήξω όμως λέγοντάς σας πως σήμερα το θέμα είναι περισσότερο ώριμο παρά πότε» είπε ο πρώην πρωθυπουργός. «Η λύση του Κυπριακού, στη βάση ενός ενιαίου κράτους, μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας, αποτελεί όχημα για την περαιτέρω προσέγγισή των δύο λαών μας. Στα μικρά όρια της Κύπρου, μπορεί και πρέπει να χωρέσει ένα μεγάλο δίδαγμα: πως Έλληνες και Τούρκοι μπορούν να μάθουν να ζούνε μαζί, με ασφάλεια και ευημερία. Οι δύο μας μητέρες πατρίδες θα αποκομίσουν έτσι πολλαπλά οφέλη» υπογράμμισε.

Τώρα γιατί στην Κύπρο που στενάζει από τα οικονομικά προβλήματα δεν έχουν αυτή τη γνώμη είναι άλλο θέμα. Διότι ασφαλώς τώρα είναι εύκολο να λυθεί το Κυπριακό. Αλλά με επώδυνες υποχωρήσεις που δε μπορεί να αντέξει κανείς στην Κύπρο.

Ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι «το κυρίαρχο αφήγημα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων εμφανίζει τις σχέσεις των δύο χωρών μας όμηρο αρχέγονων εθνικών παθών. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας πιο πολλά για όσα μας χωρίζουν, παρά για όσα μας ενώνουν».

Τόνισε, όμως, ότι «οι ζωντανοί λαοί, δεν ζουν με το παρελθόν, ζουν και προοδεύουν οικοδομώντας το μέλλον». «Άλλωστε, δεν είναι τόσο απλή η ανάγνωση των γεγονότων» σημείωσε και εκτίμησε ότι «λιγότερο από 10 χρόνια μετά τον καταστροφικό πόλεμο του 1922, η Ελλάδα και η Τουρκία έδωσαν τέρμα στις αντιπαραθέσεις τους, με πνεύμα αλληλοσεβασμού, φιλίας και συνεργασίας, με ακρογωνιαίο λίθο τη Συνθήκη της Λωζάνης».

«Σήμερα, η πολιτική της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης όχι μόνο δικαιώνεται, αλλά αποτελεί μια πραγματικότητα παραδεκτή απ’ όλους. Σε έναν κόσμο που γύρω μας αλλάζει, ωφελεί και την Ελλάδα και την Τουρκία να διαμορφώσουν ένα σταθερό περιβάλλον πολυεπίπεδης συνεργασίας και ουσιαστικής φιλίας στις διμερείς τους σχέσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Χαίρομαι γιατί, ως πρωθυπουργός, κατάφερα αυτή την πολιτική να την καταστήσω εθνική στρατηγική» είπε.

Είπαμε κι εμείς. Δεν θα παινευτεί για τη δική του κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να γυρίσουν νέα σελίδα και να γράψουν νέα κεφάλαια στην ιστορία των δύο λαών» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Άνθρωποι δημιούργησαν τα προβλήματα και άνθρωποι θα τα λύσουν. Οφείλουν, βεβαίως, οι εκατέρωθεν λήπτες των αποφάσεων να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους με γενναιότητα. Διότι ο σύγχρονος πατριωτισμός εδράζεται στην προώθηση των πραγματικών συμφερόντων των λαών, μακριά από τη στείρα άρνηση και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Ο σύγχρονος πατριωτισμός συνδέεται με τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία. Ο σύγχρονος πατριωτισμός ισοδυναμεί με το ορθό και το δίκαιο» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα