Μένουν… από γραφική ύλη οι Πανελλαδικές

16:34 2/3/2012 - Πηγή: Antinews

 Το υπουργείο Παιδείας κατάφερε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τα χρονοδιαγράμματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Εμπλοκή παρόμοια με αυτή των βιβλίων που τίναξε στον αέρα τη φετινή σχολική χρονιά παρουσιάστηκε και με το έντυπο υλικό (τετράδια, φάκελοι, ταινίες επικάλυψης των στοιχείων των υποψηφίων) των εξεταστικών κέντρων για την εισαγωγή στην ανώτατη

εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» ναυάγησε ο διαγωνισμός για την προμήθεια του απαραίτητου υλικού των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ύψους 377.000 ευρώ, διότι δεν εμφανίστηκε μειοδότης. Το χρονοδιάγραμμα ασφαλείας έχει ήδη παραβιαστεί, ενώ η ίδια παρεκτροπή επαναλαμβάνεται δεύτερη συνεχή χρονιά. Φέτος όμως οι οιωνοί είναι χειρότεροι, διότι έχει τρυπήσει το δίχτυ του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων που πέρσι προστάτευσε τους «ακροβάτες» του υπουργείου Παιδείας προσφέροντας για την εκτύπωση των τετραδίων το απόθεμα χαρτιού που είχε στις αποθήκες του. Τέλος του μήνα ο Οργανισμός «κλείνει βιβλία» και περνάει στην ιστορία, καθώς έχει καταργηθεί με νόμο. Ηδη από τον Ιανουάριο λειτουργεί με παράταση την οποία πήρε λόγω των μεγάλων εκκρεμοτήτων με την εκτύπωση και αποστολή περίπου 5 εκατομμυρίων σχολικών βιβλίων που ακόμη, αρχές Μαρτίου, δεν έχουν διεκπεραιωθεί.

Το πρόβλημα που δημιούργησε το ναυάγιο του διαγωνισμού για τη γραφική ύλη των Πανελλαδικών απασχόλησε προχθές σχεδόν ολοήμερη σύσκεψη των αρμόδιων παραγόντων υπό την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, στην οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα των Πανελλαδικών μετά την καρατόμηση του τέως υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου.  Αξιόπιστη πηγή ενημέρωσε τον «Ε.Τ.» ότι στις αποθήκες του ΟΕΔΒ υπάρχει επαρκής ποσότητα χαρτιού (περίπου δύο τόνοι) για την εκτύπωση των εσωτερικών σελίδων περισσότερων από 1 εκατομμύριο τετραδίων. Ομως για το σκληρό χαρτί των εξωφύλλων απαιτείται ειδική προμήθεια. Πέρυσι τα εξώφυλλα ήρθαν από την Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος είναι αμείλικτος και η διεκπεραίωση πρέπει να γίνει με ταχύτατες διαδικασίες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι διαχρονικά ο ΟΕΔΒ ολοκλήρωνε μέσα στον Μάρτιο την αποστολή του υλικού των Πανελλαδικών στα Λύκεια.

Σε εκκρεμότητα διατηρεί επίσης η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τις αλλαγές στο νόμο Πανάρετου που κατάργησε πέρυσι τις μετεγγραφές καθιερώνοντας ένα διάτρητο και άκρως γραφειοκρατικό σύστημα εισαγωγής για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες των πολυτέκνων, των τριτέκνων, των παιδιών άγαμων μητέρων κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει σχεδιαστεί το πλάνο των αλλαγών που αντιμετωπίζουν τη γραφειοκρατία του νόμου Πανάρετου και καταργούν παρανοϊκές ρυθμίσεις, όπως αυτή που επιβάλλει στα παιδιά των πολυμελών οικογενειών να δηλώνουν μόνο τα Τμήματα της διοικητικής περιφέρειας του τόπου διαμονής τους, με συνέπεια να απαγορεύεται π.χ. στον υποψήφιο από την Κρήτη να σπουδάσει γεωπόνος ή δικηγόρος, διότι η περιφέρειά του δεν διαθέτει Γεωπονική ή Νομική Σχολή.

Γιούλη Μανώλη στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα