Μειοψηφία μέσα στο ίδιο του το κόμμα ο πρωθυπουργός

Χαμός στο ΣΥΡΙΖΑ. Αποχωρούν ολόκληρες οργανώσεις. Παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία ο Ρούντι Ρινάλντι. Έκτακτο συνέδριο ζητάει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ», ενώ ο Τσίπρας φαίνεται να δίνει ραντεβού για το τελικό ξεκαθάρισμα το Σεπτέμβρη, αν υπάρχει ως τότε ΣΥΡΙΖΑ.

Την

κατά μέτωπο επίθεση στους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει ο Τσίπρας παραμονές της αυριανής ψηφοφορίας για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το νέο μνημόνιο. Η κατάσταση πλέον φαίνεται να βγαίνει εκτός ελέγχου και το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στα βράχια.

Ο πρωθυπουργός κατηγορεί ευθέως Λαφαζάνη, Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου για ταύτιση με το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit, αλλά και για λογικές πλιάτσικου σε βάρος των τραπεζικών και χρηματικών αποθεμάτων όπως αυτά γράφτηκαν στον Τύπο σε βάρος της Αριστερής Πλατφόρμας.

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε σύσκεψη συνεργατών του, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων είπε:

«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα.

Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou»αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό.

Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής».

Η εικόνα που εμφανίζεται με εκκωφαντικό πια τρόπο είναι αυτή μιας μέχρις εσχάτων μάχης ανάμεσα στο μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου και όχι απλά μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ίδιο τον πρωθυπουργό και τα κορυφαία στελέχη που διαφωνούν με το νέο μνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας -μια μέρα μετά το στενό του συνεργάτη Νίκο Παπά που προανήγγειλε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η συνεχής καταψήφιση νομοσχεδίων αποκλείει την κοινή πορεία- ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό. Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του».

Το μέγαρο Μαξίμου σκληραίνει τη στάση του ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες καθώς ο κίνδυνος παρά την μετάθεση των μέτρων για τους αγρότες και το ασφαλιστικό είναι αυξημένος εξαιτίας των πλειστηριασμών και άλλων διατάξεων για τις τράπεζες που προβλέπει το νομοσχέδιο. Λέγεται δε ότι τις τελευταίες ώρες οι συνεργάτες του Τσίπρα είχαν εξαπολύσει ένα σαφάρι βουλευτή το βουλευτή για να ανιχνεύσουν τις προθέσεις του και συνάντησαν πολύ βαρύ κλίμα.

Την ίδια στιγμή ο Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι μετά το τέλος του Αυγούστου και αφού οριστικοποιηθεί η νέα συμφωνία-μνημόνιο, τότε θα δώσει οριστική λύση και στο κομματικό θέμα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η ιδιότυπη συγκατοίκηση με τους διαφωνούντες.

Είναι χαρακτηριστικά αυτά που λέει σε συνεργάτες του ο Τσίπρας σύμφωνα με απογευματινή διαρροή του Μαξίμου: «Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού, όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε.

Αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στους τέσσερις παρακάτω άξονες:

·Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής,

·Στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα

·Στη προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων

·Στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας.

Ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό. Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

Ουσιαστικά ο Τσίπρας δίνει ραντεβού για το τελικό ξεκαθάρισμα το Σεπτέμβρη. Ωστόσο όπως έχουμε ξαναγράψει οι συσχετισμοί τόσο στο κόμμα και οι πολλές και σοβαρές απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά καθιστούν μειοψηφία τον πρωθυπουργό μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Οι σκέψεις για ένα καινούργιο κόμμα υπό τον Τσίπρα είναι υπαρκτές αυτή τη στιγμή και είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θέλει να αγοράσει χρόνο και να κερδίσει ότι μπορεί να κερδίσει σε δυναμικό από το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ αυξάνοντας την πίεση προς τους διαφωνούντες που είναι πλειοψηφία όπως καταγράφονται στη δήλωση διαφωνίας με το νέο μνημόνιο από 109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε σύνολο 201, αλλά και σύσσωμες σχεδόν τις νομαρχιακές οργανώσεις ανά την Ελλάδα.

Στις αντιδράσεις έρχονται να προστεθεί η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου και τονίζει ότι «Οφείλουμε να δούμε πως τελικά η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη λειτουργούν ως θεσμοθετημένος νεοφιλελευθερισμός, που περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια μετασχηματισμού τους. Η διεθνιστική μας στρατηγική οφείλει να περνά μέσα από την αποδέσμευση απ’ αυτούς τους σχηματισμούς, ως ένα αίτημα δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας, αλλά και ως προϋπόθεση για την αμφισβήτηση του νεοφιλελευθερισμού».

Πριν από λίγη ώρα επίσης ο Ρούντι Ρινάλντι γνωστοποίησε την παραίτησή του από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Η χώρα μπήκε στην τροχιά της χρεοκοπίας και η κοινωνία θα ζήσει αβάστακτες καταστάσεις με το 3ο Μνημόνιο που πιθανά δεν θα αποτρέψει το Grexit. Οι ισχυρισμοί περί αναγκαίου και επώδυνου συμβιβασμού δεν ισχύουν. Πρόκειται για ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική χρεοκοπία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή είχε προδιαγραφεί για λογαριασμό του από την κυρίαρχη ομάδα, από το 2012 και μετά, με σταθμό τις εξαγγελίες της «Θεσσαλονίκης» και κατάληξη την 6μηνη κυβερνητική διαδρομή. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο κομματικός οργανισμός είχε υποκατασταθεί πλήρως από τον κυρίαρχο μηχανισμό και τις γραφειοκρατικές πρακτικές του, μηχανισμό ο οποίος μάλιστα το τελευταίο 6μηνο έχει επιπλέον κρατικοποιηθεί. Στα πλαίσια αυτά η Πολιτική Γραμματεία –με αυτονόητες τις ευθύνες της- έχει μετατραπεί σε αδρανοποιημένο και ακολουθητικό συνεργό της συντελούμενης κεντροαριστερής και τώρα μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Ρινάλντι είναι επικεφαλής της συνιστώσας ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) και διαθέτει 4 βουλευτές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (Κοδέλας, Σωτηρίου, Κυριακάκης, Χατζηλάμπρου) οι οποίοι καταψήφισαν τη συμφωνία.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
τι σημαινει μοιοψηφια
Τυχαία Θέματα