Μέι: Τρία εκατ. Ευρωπαίοι θα παραμείνουν στη Βρετανία μετά το Brexit

Για τη δυνατότητα των 3 εκατ. περίπου πολιτών της Ε.Ε. που διαμένουν στη Βρετανία να παραμείνουν στη χώρα και μετά το Brexit δεσμεύθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σημειώνοντας πως θέλει να παράσχει το μεγαλύτερο δυνατό αίσθημα ασφάλειας για το μέλλον τους.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σε δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, μίλησε για τις αρχές που σχεδιάζει να προβάλλει,

προκειμένου να απαντήσει σε Ευρωπαίους πολίτες της Βρετανίας, όπως φαίνεται από τα όσα γνωστοποίησε το γραφείο της. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θέλει να διασπάσει οικογένειες ή να "εκτοπίσει" κανέναν από τη Βρετανία.

"Η θέση της Βρετανίας αντιπροσωπεύει μία δίκαιη και σοβαρή προσφορά", είπε η Μέι, σημειώνοντας ότι έχει σκοπό να δώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βεβαιότητα στους πολίτες που έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία, για τη δουλειά τους και τη ζωή τους, συμβάλλοντας στην κοινωνία.

Όσον αφορά στην πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης, οι πολίτες της Ε.Ε. στη Βρετανία χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: α) σε εκείνους που κατοικούν στη Βρετανία πάνω από 5 χρόνια και οι οποίοι θα αντιμετωπίζονται, όπως προβλέπεται, σαν Βρετανοί πολίτες σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, επιδομάτων και συντάξεων, β) σε εκείνους με λιγότερα από 5 χρόνια διαμονής που θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μέχρι να κλείσουν την 5ετία, και γ) εκείνους που φθάνουν στη Βρετανία αφ’ότου άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και μέχρι η χώρα αποχωρήσει από την Ένωση, στους οποίους θα δίδεται μια "περίοδος χάριτος" που θα τους επιτρέπει να υποβάλουν επίσημο αίτημα για να μπορούν να παραμείνουν.

Σημειωτέον ότι το Brexit βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής.

Με το τραγούδι του Πολ Μακ Κάρτνεϊ "Let it be" απάντησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε αν το Brexit είναι αναστρέψιμο. Και αυτό, ενώ νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε "αφιερώσει" στην Τερέζα Μέι το "Imagine" του Τζον Λένον.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τη συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με τους 27 ηγέτες της ΕΕ, o Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αν συμφωνεί με τον Ντόναλντ Τουσκ και κατά πόσον το Brexit είναι αναστρέψιμο. "Δεν έχω ποτέ αυταπάτες, διότι δεν μου αρέσει να χάνω. Οπότε Let it Be!", απάντησε o Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο Τουσκ απάντησε ότι "η πολιτική χωρίς όνειρα είναι ένας εφιάλτης" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι ρεαλιστής, αλλά "στην πολιτική όλα είναι πιθανά". Συνεχίζοντας, ο Ντ. Τουσκ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit πρέπει να ξεκινήσουν με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο και τόνισε ότι η τελική απόφαση επαφίεται στη Μεγάλη Βρετανία και οι πολίτες της. "Είναι ωραία τα όνειρα", πρόσθεσε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας με νόημα ότι προτιμά τον Tζον Λένον από τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ντ. Τουσκ είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το Brexit θα μπορούσε να αντιστραφεί, απαντώντας με τους στίχους του Τζον Λένον στο τραγούδι "Ιmagine". "Μπορεί κανείς να πει ότι είμαι ονειροπόλος αλλά δεν είμαι ο μόνος".

Capital.gr, πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα