Μεγάλο κλάμα πέφτει στην Κουμουνδούρου και στα Εξάρχεια

Μεγάλο κλάμα πέφτει στην Κουμουνδούρου και στα Εξάρχεια, απ’ ότι μαθαίνουμε. Ο λόγος είναι ότι χάνουν ένα… σύμβολο της αντίστασης των μπαχαλάκηδων και των κουκουλοφόρων.

Μεγάλο κλάμα πέφτει στην Κουμουνδούρου και στα Εξάρχεια

Το ιστορικό αυτό κτίριο που εγκαταλείφθηκε από την πολιτεία και πέρασε στα χέρια αντιεξουσιαστών που έμεναν εκεί και από τη βίλα Αμαλία έκαναν την εξόρμησή τους κάθε φορά που γίνονταν πορείες και επεισόδια, έχει πάρει το δρόμο του. Το σχολείο θα έχει συνολικό εμβαδόν 2.141,70 τ.μ. και πρόκειται να

εγκατασταθεί το 67ο Γενικό Λύκειο.

Η ανακατασκευή της «βίλας Αμαλία» εκ νέου, ως σχολείου, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 2.664.399,98 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ και πρόκειται να παραδοθεί τον Ιούνιο 2015. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2014, οπότε και υπογράφηκε η τελική σύμβαση.

Η ιστορία του κτιρίου είναι εντυπωσιακή. Στο οικόπεδο, με εμβαδόν 1539,47 τ.μ., κατασκευάσθηκαν το 1860 οι επαύλεις των οικογενειών Ράλλη και Αργυροπούλου με κοινή αυλή. Το 1930 εγκαταστάθηκε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, το δεύτερο σε αρχαιότητα Γυμνάσιο στην Αθήνα. Για τη στέγασή του χρησιμοποιήθηκε η οικία Αργυρόπουλου, την οποία νοίκιασε στο Δημόσιο η χήρα του πρεσβευτή Περικλή Αργυρόπουλου. Σ’ αυτό το νεοκλασικό κτίριο παρέμεινε το Β΄ Γυμνάσιο έως το 1940, οπότε το κτίριο επιτάχθηκε «υπό της Ελληνικής Στρατιωτικής Αρχής», σύμφωνα με το διασωθέν Αρχείο του 2ου Ενιαίου Λυκείου Αθηνών. (Πηγή : Γ. Παπαμιχαήλ - Μητακίδη & Συνεργάτες Ε.Ε.) που είναι το παλαιό Β’ Γυμνάσιο Αρρένων.

Τον Απρίλιο του 1941, η Αθήνα πέρασε στην κατοχή των γερμανικών στρατευμάτων και το σχολείο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς. Τον Μάιο του 1944, έληξε η επίταξη του κτιρίου και το Β΄ Γυμνάσιο επέστρεψε στην βάση του. Με το τέλος του πολέμου, τα κτίρια εξακολουθούσαν να διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων στεγάστηκε στα δυο κτίρια της Χέιδεν και Αχαρνών μέχρι και την σχολική χρονιά 1973-1974. Το 1974 μεταστεγάστηκε και το κτίριο παρέμεινε κενό έως τις 2 Μαρτίου του 1990, οπότε ομάδα αντιεξουσιαστών κατέλαβε το εγκαταλελειμμένο για 16 χρόνια κτίριο.

Συνολικά, με το νέο σχολικό συγκρότημα πρόκειται να καλυφθούν 750,36 τ.μ. από τα 1539,47 τ.μ. του οικοπέδου. Το γωνιακό κτίριο (Αχαρνών & Χέϋδεν) με κάλυψη 482,57 τ.μ. αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες, καλύπτεται με δώμα και έχει συνολικό εμβαδόν 1384,91 τ.μ.. Το κτίριο επί της οδού Αχαρνών, με κάλυψη 267,79 τ.μ. αναπτύσσεται και αυτό σε τρεις, αντίστοιχες του γωνιακού, στάθμες, καλύπτεται με κεραμοσκεπή και έχει συνολικό εμβαδόν 756,79 τ.μ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα