Μεγάλη αναστάτωση σε Αθήνα και Μόσχα: Εκδόθηκε ο Ρώσος "Μr. Bitcoin";

Ένα από τα σοβαρότερα "διπλωματικά αγκάθια", αυτό του προφυλακισμένου εδώ και χρόνια (!) Αλεξάντρ Βίνικ, γνωστού ως Ρώσου "Mr.Bitcoin', δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε νέα διπλωματική κρίση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Πόσο μάλλον, εάν επιβεβαιωθεί η έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών ότι ο Βίνικ ήδη εκδόθηκε στη Γαλλία, και κατά εκτιμήσεις, από τη χώρα αυτή θα

επανεκδοθεί στην Ελλάδα, για να πάρει στη συνέχεια το δρόμο για τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ - κατά πληροφορίες, και μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα - φέρονται να τον ζητούν επιτακτικά και να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να μην τον εκδώσει στη Ρωσία, όπως η Μόσχα εξίσου επιτακτικά ζητάει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυροί κύκλοι των ΗΠΑ φέρονται να ζητούν τον Βίνικ επειδή, όπως ισχυρίζονται, γνωρίζει πολύτιμες πληροφορίες που μπορεί να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς όσων πιστεύουν σε ρωσική εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 στις ΗΠΑ, υπέρ του Ν.Τράμπ.

Η Μόσχα, αντίθετα, διαψεύδει κατηγορηματικά την εμπλοκή του συγκεκριμένου προσώπου σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και υποστηρίζει ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να "κλέψουν" ένα από τα πολύ καλά "μαθηματικά μυαλά" της Ρωσίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω αυτής της διαμάχης, αφού κρατάει "προφυλακισμένο" τον Βίνικ εδώ και χρόνια (από τον Ιούλιο του 2017), κατά παράβαση των νόμων της χώρας μας, όπως ισχυρίζεται η υπεράσπισή του. Πρόσφατα, αποφασίστηκε να εκδοθεί κατά σειρά στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τέλος στη Ρωσία. Οι Ρώσοι, ωστόσο, υποστηρίζουν πως, εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον θα τον κρατήσει ως "όμηρό" της.

Σήμερα, απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας η αίτησή του να μην εκδοθεί σε Γαλλία και ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, χαρακτήρισε "αλλόκοτη" την απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει τον Βίνικ στις ΗΠΑ. "Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη την προσέγγιση της ελληνικής πλευράς, η οποία μας είχε υποσχεθεί, θέλω να το τονίσω, ότι θα εξετάσει τα επιπλέον στοιχεία που της προσκομίσαμε. Είμαστε σε επαφή μαζί τους και επιμένουμε να γίνουν όλες οι επιπλέον απαραίτητες ενέργειες για την εξέταση του αιτήματός μας".

Ο Βίνικ κάνει απεργία πείνας αυτή την περίοδο, όπως έκανε και αρκετές φορές στο παρελθόν. Λέγεται, μάλιστα, ότι πάρα πολύ στενός συγγενής του πάσχει από σοβαρή ασθένεια, και η υπεράσπισή του ζητάει να υπάρξει στοιχειώδης ανθρωπιστική μεταχείριση απέναντί του.

Μυστική επιχείρηση;

Μόλις προ ολίγου, η δικηγόρος του από ελληνικής πλευράς, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με ανάρτησή της στο Facebook, ισχυρίζεται ότι ο Βίνικ μεταφέρθηκε ήδη στο Παρίσι. "Ο Αλεξάντερ - έγραψε - βρίσκεται στο Νοσοκομείο Hotel Dieu στο Παρίσι όπως με ενημέρωσε η γαλλίδα συνάδελφός μου, την ώρα που οι ελληνικές αρχές κρύβονται και παριστάνουν τις ανήξερες. Δεν της έχουν επιτρέψει ακόμη να τον δει και θα προσπαθήσουν να τον ανακρίνουν απόψε, εξαντλημένο και χωρίς να έχει επικοινωνία ή ενημέρωση! Έστειλα ήδη αίτημα να αναβληθεί η ακρόασή του για αύριο".

Προηγουμένως, η δικηγόρος, σε άλλη ανάρτησή της στο Facebook, έγραψε: "Ο Αλεξάντερ απήχθη, χωρίς να υπάρχει ούτε η απόφαση του ΣτΕ, που από μόνη της ΔΕΝ είναι εκτελεστή! Εγώ αναχώρησα απ´το ΣτΕ στις 16.38, την ώρα που πήρε στα χέρια του την απόφαση ο εκπρόσωπος του Υπουργού. Η γιατρός του Αλεξάντερ με ενημέρωσε ότι τον πήραν αστυνομικοί μια ώρα νωρίτερα τουλάχιστον, χωρίς να έχει μπορέσει ούτε η ίδια να τον δει. Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη του. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επικοινώνησε μαζί μου πριν λίγο και μου δήλωσε άγνοια για το πού βρίσκεται ο Αλεξάντερ".

Κατά πληροφορίες, σύντομα αναμένεται ανακοίνωση για το θέμα από τη ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι. Εάν επιβεβαιωθούν, πάντως, οι ισχυρισμοί Κωνσταντοπούλου, αυτό σημαίνει ότι έγινε εν κρυπτώ η μεταφορά Βίνικ στη Γαλλία.

Βλέπε επίσης:

Σοβαρή υποτροπή στις ελληνορωσικές σχέσεις

Παρατράγουδα, χωρίς μπαλαλάϊκες, μεταξύ Δένδια - Λαβρόφ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα