Με το δίλημμα «συμφωνία ή χρεοκοπία» θα φέρει τα μέτρα η κυβέρνηση;

Συνηθίζουμε να λέμε ότι στο ταγκό χρειάζονται δύο. Όπως και στις συμφωνίες, δύο υπογραφές χρειάζονται για να κλείσει το deal. Αν μόνο ο ένας δηλώνει αισιόδοξος και ο άλλος σφυράει αδιάφορα τότε αυτό δεν είναι συμφωνία αλλά καραγκιοζιλίκι.

Εδώ και δύο μήνες, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα ο Γ. Σταθάκης, δηλώνει κάθε εβδομάδα «κλείνει η συμφωνία».

Μόλις προχθές ο φωστήρας των οικονομικών και εσχάτως των Ενόπλων Δυνάμεων, Πάνος Καμμένος

σε μια έξαρση... ψεκασμένης προφητείας είπε ότι η συμφωνία είναι θέμα ωρών.

Το Μαξίμου λέει ότι στις Βρυξέλλες έχουν πιάσει τα μολύβια και γράφουν την συμφωνία ενώ μόλις χθες ο Σακελλαρίδης είπε ότι θα κλείσει μέχρι την Κυριακή, ομοίως και ο Σταθάκης σε άλλη μια μαντεψιά του.

Προφανώς οι προβλέψεις των κυβερνώντων είναι ακριβώς όπως αυτές που έκαναν όταν έλεγαν πως θα αλλάξει η Ευρώπη, θα σκιαχτεί η Μέρκελ, θα φύγει τρέχοντας ο Σόιμπλε και θα τρομάξει ο Ντράγκι τόσο πολύ που θα μας δώσει χρήματα χωρίς δεσμεύσεις.

Για άλλη μια φορά έχουν πέσει έξω καθώς τα μηνύματα των δανειστών είναι άλλα. «Πιθανή η χρεοκοπία της Ελλάδας», λέει η Λαγκάρντ και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε.

Αυτό είναι το σκηνικό όπως διαμορφώνεται από την επικαιρότητα. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η βόμβα που εξαπέλυσε ο Ευ. Τσακαλώτος ο οποίος είπε ξεκάθαρα «Συμφωνία ή χρεοκοπία». Οι πληροφορίες μας, ωστόσο, είναι διαφορετικές. Υπάρχει ένα κρυφό παρασκήνιο το οποίο λέει ότι ο Τσίπρας έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να κλείσει η συμφωνία, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ως.... αναγκαίο κακό. Δηλαδή ακόμη και μια φριχτή για την Ελλάδα συμφωνία θα πρέπει να περάσει στον ελληνικό λαό με τέτοιο τρόπο ώστε να την «χωνέψει» ο ελληνικό λαός. Τα σκληρά μέτρα που θα έρθουν είναι αναπόφευκτα. Η ζημιά που έγινε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σε συνδυασμό με μια χώρα που είναι σε ύφεση επί πέντε χρόνια, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για χαλάρωση της λιτότητας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και μια χρεοκοπία ούτε απίθανη είναι ούτε θα προκαλέσει κάποιο τρόμο στην Ευρώπη. Ο Τσίπρας φοβάται δηλαδή ότι ο λύκος πλησιάζει και θα φάει τα πρόβατα, όσο κι αν φωνάζει ο βοσκός.

Τι θα έκανε ένας... συστημικός πρωθυπουργός από το να διασώσει το «τομάρι» του για να το πούμε λαϊκά; Τι θα έκανε για να μην είναι συνταξιούχος πρωθυπουργός στα 40 του χρόνια; Να κάνει κωλοτούμπα απροκάλυπτα δεν μπορεί γιατί θα εξευτελιστεί. Να «σκάσει» η χώρα στα χέρια του και να μείνει στην ιστορία ως πρωθυπουργός της χρεοκοπίας δεν το θέλει, άλλωστε πιστεύει ότι έχει αρκετό πολιτικό μέλλον.

Τι του μένει; Μα μια κρυφή συμφωνία με τους δανειστές η οποία θα έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις:

1.Διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία ώρα

2.Πιστωτική ασφυξία και γιατί όχι και κάποιο ολιγοήμερο capital control.

3.Απειλές μέχρι τέλους από τους δανειστές με τελεσίγραφα και μηνύματα ιδιαίτερα σκληρά προς την Αθήνα.

4.Και στο τέλος, η χώρα με την πλάτη στον τοίχο να φτάσει να μην μπορεί να πληρώσει δόσεις ώστε να βρίσκεται στα όρια του πιστωτικού γεγονότος.

Τι μένει; Μα ένα διάγγελμα του Τσίπρα που θα περιγράφει τη δραματική κατάσταση και θα λέει στους Έλληνες ότι... καλύτερα από τη χρεοκοπία είναι η συμφωνία. Επίσης θα λέει ότι «διαπραγματευτήκαμε σκληρά, μέχρι τέλους, πετύχαμε πολλές νίκες αλλά πρέπει και να υποχωρήσουμε».

Τι πιστεύετε ότι θα κάνει ο κόσμος που έχει σιχαθεί να περιμένει τη συμφωνία; Θα δεχθεί τη χρεοκοπία ή θα σκεφτεί «δεν πειράζει λίγα σκληρά μέτρα, να χάσω ορισμένα αλλά να μη χάσω τα πάντα»;

Και κάπως έτσι, με το κόλπο του πιστολιού στον κρόταφο ο Τσίπρας θα περάσει τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε, θα περάσει τον ΦΠΑ που θα φέρει αλυσιδωτές αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Θα περάσει την αναβολή της 13ης σύνταξης. Θα περάσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Και πιθανότατα θα περάσει και σκληρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό κερδίζοντας ίσως να μην ανοίξει θέμα για ομαδικές απολύσεις ή μειώσεις μισθών.

Με λίγα λόγια θα περάσει στον ελληνικό λαό, και τους βουλευτές του, τον «ενταφιασμό» του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης».

Αυτό είναι το κόλπο και τους βλέπουμε τόσο χαλαρούς. Γιατί αν δεν ισχύει αυτό το σενάριο τότε οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα