Με νέα 11η Σεπτεμβρίου απειλεί το Ισλαμικό Κράτος

Ένα νέο μήνυμα που απειλεί να επαναλάβει την 11η Σεπτεμβρίου παρουσίασε το Ισλαμικό Κράτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με hashtag #WeWillBurnUSAgain. Η καινούρια «εκστρατεία» του ISIS δείχνει μερικές από τις «μεγαλύτερες επιτυχίες» του, συμπεριλαμβανομένων των αποκεφαλισμών των Αμερικανών δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ και ο Στίβεν Σότλοφ. «Η Αμερική πιστεύει ότι είναι ασφαλής, λόγω της γεωγραφικής της θέσης» λέει ο αφηγητής. «Εισβάλλει σε μουσουλμανικά εδάφη και πιστεύει ότι ο στρατός

του τζιχάντ δεν θα φτάσει ποτέ στα εδάφη της. Αλλά το όνειρο των Αμερικανών να έχουν ασφάλεια έγινε μια οφθαλμαπάτη».

Η εκστρατεία ανακοινώθηκε στις 8 Απριλίου και ξεκίνησε το Σάββατο, όταν λογαριασμοί φιλικοί προς το ISIS δημοσίευσαν χιλιάδες tweets με αυτό το hashtag και με παραλλαγές στο ίδιο θέμα, δηλαδή την ευπάθεια της Αμερικής στους μοναχικούς λύκους και άλλες επιθέσεις. Συνολικά, το hashtag έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 15.000 φορές, σύμφωνα με το Site, την ομάδα παρακολούθησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού την UNESCO.

Το βίντεο, καθώς και οι επαναλαμβάνοντας απειλές προς την Αμερική, δείχνει επίσης τμήματα των μαζικών αποκεφαλισμών αιχμαλώτων στη Συρία, και εξετάζει το ρόλο του Αχμέτ Κουλιμπαλί, του Γάλλου που πυροβόλησε τέσσερις ομήρους σε ένα γαλλικό εβραϊκό σούπερ μάρκετ, τον Ιανουάριο. Ο Κουλιμπαλί, ο οποίος σκοτώθηκε στη σκηνή, δήλωσε υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στους φίλους του, τους αδελφούς Κουασί, που ήταν υπεύθυνοι για τις παράλληλες επιθέσεις στο Charlie Hebdo και δήλωσαν την υποταγή τους στην Αλ-Κάιντα. Το βίντεο αναφέρεται επίσης εκτενώς και στις επιτυχίες hacking του ISIS, οι υποστηρικτές των οποίων κατέλαβαν για λίγο λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ και κατάφεραν να διαρρεύσουν προσωπικά στοιχεία Αμερικανών στρατιωτών.

Το βίντεο και οι απειλές που περιέχει είναι μια υπενθύμιση της δύναμης του ISIS και της αλ-Κάιντα για να εμπνεύσει τους οπαδούς τους σε όλο τον κόσμο, κυρίως τους «μοναχικούς λύκους» ή σποραδικές επιθέσεις στη Δύση. «Τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου σε 10 Αμερικανούς είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για απόπειρες να ενεργούν για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, και υπάρχουν πολλοί κάθε μέρα που περνά οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο Twitter» έγραψε η Rita Katz, διευθύντρια του Site.

Ένα tweet του Site έγραφε χαρακτηριστικά: «Είμαστε όλοι μοναχικοί λύκοι και θα σας πολεμήσουμε όλους όπως μας πολεμάτε εσείς». Άλλα έδειχναν φωτογραφίες τραυματιών και αναπήρων Αμερικανών στρατιωτών από προηγούμενους πολέμους στη Μέση Ανατολή, και μερικά παρουσίαζαν άγρια πορτρέτα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τη μορφή του διαβόλου. Ωστόσο, η εκστρατεία σηματοδοτεί επίσης και μια αλλαγή στρατηγικής, στην οποία το ISIS είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές του στον «κοντινό πόλεμο» στη Συρία και στο Ιράκ, εναντίον Σιιτών και άλλων τοπικών εχθρών, ενώ η αλ-Κάιντα είχε επικεντρωθεί στον «μακρινό πόλεμο» εναντίον της Δύσης.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα