«Μαύρη χήρα» αιματοκύλισε την Αγκυρα - ΡΚΚ «δείχνει» ο Νταβούτογλου - Αντίποινα με βομβαρδισμούς από την Τουρκία-

Είναι βέβαιο ότι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας της χθεσινής επίθεσης στην Αγκυρα ήταν γυναίκα, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο δεύτερος καμικάζι ήταν άνδρας, αλλά δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, πρόσθεσε.

Οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει συνολικά σε 11 συλλήψεις ατόμων που μπορεί να εμπλέκονται στην βομβιστική επίθεση.

Σύμφωνα με το

πρακτορείο Αναντολού τέσσερις από τους συλληφθέντες κρατούνται στην πόλη Σανλιούρφα, που βρίσκεται βόρεια των συνόρων με τη Συρία, αφού αποκαλύφθηκε ότι το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση αγοράστηκε από μία έκθεση αυτοκινήτων εκεί.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε επικαλούμενο πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι ο δεύτερος φερόμενος βομβιστής ήταν Τούρκος υπήκοος και συνδεόταν με μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Νωρίτερα σήμερα οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν γνωστοποιήσει ότι μια γυναίκα φέρεται να ήταν η μία από τους 2 δράστες που σκόρπισαν τον θάνατο στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο τα στοιχεία της γυναίκας έχουν ταυτοποιηθεί από τα δακτυλικά της αποτυπώματα και το όνομά της είναι Σεχέρ Τζαγκλά Ντεμίρ. Αξιωματούχοι από τις υπηρεσίες ασφαλείας επίσης επιβεβαιώνουν ότι είχε ενταχθεί στο PKK πριν από λίγα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι ασφαλή στοιχεία που προέρχονται από την έρευνα δείχνουν ότι μαχητές του PKK βρίσκονται πίσω από τη χθεσινή επίθεση στην Αγκυρα.

Συνολικά, έχουν γίνει 11 συλλήψεις και πραγματοποιούνται εξετάσεις DNA, ενώ έχουν αναγνωρισθεί 35 από τους 37 νεκρούς της επίθεσης, πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Με βομβαρδισμούς απαντάει ο Ερντογάν


Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν σήμερα βάσεις του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ, σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες στο κέντρο της Άγκυρας, ανακοίνωσε ο στρατός.

Συνολικά 11 πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές για να πλήξουν θέσεις στην περιοχή Καντίλ, στα βουνά του βορειότερου άκρου του Ιράκ, όπου έχουν οχυρωθεί οι ηγέτες των ανταρτών του ΡΚΚ, διευκρίνισε το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Παράλληλα, οι τουρκικές Αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο στη νοτιοανατολική πόλη Σιρνάκ, προκειμένου ο στρατός να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων μαχητών στην περιοχή, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ από σήμερα στις 11.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική χώρα, όπου μήνες συγκρούσεων έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της περιοχής.
Δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας, αλλά ο επιχειρησιακός της τρόπος μοιάζει σε εκείνη που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, στην ίδια συνοικία, που είχε στόχο οχήματα που μετέφεραν στρατιωτικό προσωπικό και προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων.

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Υγείας- και 125 είναι οι τραυματίες με τις τουρκικές αρχές να κατηγορούν το ΡΚΚ, ενώ παράλληλα επέβαλαν εμπάργκο στην ενημέρωση. Οι πρώτες ειδήσεις αναφορικά με την βομβιστική επίθεση ήρθαν από την Νομαρχία της Άγκυρας, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση πρόκειται για επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη σε πάρκο στο κέντρο της Άγκυρας, κοντά σε στάση λεωφορείων, στις 18:35 τοπική ώρα στην περιοχή Κιζιλάι όπου βρίσκονται αρκετά κυβερνητικά κτήρια.

Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει ότι οι τρομοκράτες σκόρπισαν τον θάνατο με μία λευκή BMW.

Την Παρασκευή η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προειδοποιούσε για κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας κάνοντας λόγο για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση» στην Αγκυρα με στόχο «κτίρια της τουρκικής κυβέρνησης και άλλα κτίρια» στην περιοχή Μπαχτσελίεβλερ, όπου πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη επίθεση και κοντά στον τόπο της σημερινής επίθεσης.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις που χάνουν την μάχη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βάζουν ως στόχο αθώους πολίτες», είπε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι, κατά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα