Ματέο Ρέντσι, ο νέος ηγέτης της ιταλικής κεντροαριστεράς


Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι κέρδισε μία πρώτη ψηφοφορία για να γίνει ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας (PD), αποκτώντας σημαντική επιρροή στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εκλογών. Η πρόκληση για τον 38χρονο θα είναι να συμβιβάσει τις βαθιές διαιρέσεις του κόμματος που υπονόμευσαν αυτό που οι δημοσκοπήσεις

θεωρούσαν βέβαιη νίκη στις εθνικές εκλογές του Φεβρουαρίου, αφήνοντας το κόμμα χωρίς έλεγχο και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Ο Ρέντσι έλαβε το 68 % των ψήφων σε έναν αγώνα τριών σταδίων, για να οδηγήσει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο και στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν, είπε ο Ρέντσι, το οποίο ήταν πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν και ένα σαφές σημάδι ότι οι ψηφοφόροι θέλουν να ανανεώσουν το κόμμα που ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια με τη συγχώνευση στοιχείων του πρώην κομμουνιστικού κόμματος και κεντροαριστερών. Ο Ρέντσι δεν θα ενταχθεί στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά είναι πιθανό να οδηγήσει το PD στις επόμενες εκλογές, ως υποψήφιος πρωθυπουργός. Ο βασικός αντίπαλός του Τζιάνι Κουπέρλο, ένας πρώην κομμουνιστής και ο Πίπο Τησιβάτι παραδέχθηκαν τη νίκη του Ρέντσο. Στην ευχαριστήρια ομιλία του στη Φλωρεντία, ο Ρέντσο υποσχέθηκε να ενοποιήσει το κόμμα. «Ήρθε η ώρα της νέας γενιάς, φίλοι μου. Είναι η σειρά μας να πάρουμε τα ηνία» είπε.

Για το χάρισμα και τον στόχο του να ανανεώσει την αριστερά της Ιταλία, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας συχνά συγκρίνεται με τον Τόνι Μπλερ. Το άμεσο ύφος της ομιλίας του και η επικοινωνία του στα μέσα ενημέρωσης κάνουν πολλούς επίσης να τον συγκρίνουν με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Με την κεντροδεξιά διαιρεμένη, μετά την καταδίκη για φορολογική απάτη του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι και την επακόλουθη διάσπαση του κόμματος, ο Ρέντσι έχει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει το PD, προσελκύοντας ψήφους από τους απογοητευμένους δεξιούς ψηφοφόρους. Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ο Ρέντσι είναι δημοφιλής στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Οι χαμηλότεροι φόροι –το «όπλο» του Μπερλουσκόνι επί δύο δεκαετίες – είναι ένα κεντρικό μέρος του προγράμματός του, όπως και οι υποσχέσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, αναμόρφωση των κανόνων εργασίας και εξάλειψης των προνομίων της πολιτικής τάξης.

http://www.theguardian.com/world/2013/dec/09/florence-mayor-matteo-renzi-victory-italy-democratic

Keywords
Τυχαία Θέματα