Μαλαισία, πτήση ΜΗ370: Γιατί σιωπά η αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ντιέγκο Γκαρσία;

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε άλλη μια μέρα πολύωρων ερευνών από αέρος, εδάφους αλλά και διαστήματος, καθώς συμμετέχουν και οι δορυφόροι, για τον εντοπισμό του Boeing 777 που πραγματοποιούσε την πτήση MH370 από Κουάλα Λουμπούρ προς Πεκίνο. Το αεροσκάφος μαζί με τους 239 επιβαίνοντες παραμένει άφαντο πυρπολώντας τη φαντασία και αναρίθμητα σενάρια ανά τον κόσμο, και εντείνοντας τον πόνο των οικογενειών των εξαφανισμένων ανθρώπων.

Παρά το γεγονός ότι στις έρευνες πλέον συμμετέχουν δεκάδες χώρες, με εξειδικευμένο

προσωπικό και τεχνική υποδομή, ουσιαστικά τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την εξαφάνιση του αεροσκάφους μέχρι σήμερα μόνο περισσότερα ερωτηματικά, δημιουργούν παρά λύνουν απορίες. Σε όλη την ιστορία ο χρόνος είναι το κοινό σημείο των περισσότερων ερωτημάτων αλλά και ο εχθρός των ερευνών.

[photo_1]

Επί ημέρες οι έρευνες επικεντρώνονταν σε λάθος κατεύθυνση. Γιατί χάθηκε τόσος χρόνος προκειμένου να συλλεχθούν τα στοιχεία που υπέδειξαν, τελικά, ότι το αεροσκάφος κατευθύνθηκε προς τα ανατολικά; Γιατί οι μαλαισιανές αρχές δεν αντέδρασαν πιο γρήγορα; Κινητοποιήθηκαν οι πολιτικές αρχές εναέριου ελέγχου των γειτονικών, στην Μαλαισία, χωρών που εντόπισαν εγκαίρως την απουσία της συγκεκριμένης πτήσης από τα ραντάρ τους (πχ του Βιετνάμ). Αν κινητοποιήθηκαν, τι έγινε; Αν όχι γιατί δεν κινητοποιήθηκαν;

Οι μαλαισιανές αρχές γιατί δεν «έβαλαν στο παιχνίδι» από την πρώτη στιγμή όλες τις στρατιωτικές αρχές εναέριας κυκλοφορίας των παρακείμενων χωρών και δεν ζήτησαν την άμεση παροχή στοιχείων και από την πληθώρα των στρατιωτικών πλοίων που πλέουν στην ευρύτερη περιοχή, με δεδομένο ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο στρατός είναι πιο εξελιγμένη και μπορεί να οδηγήσει σε πιο άμεσα αποτελέσματα;

Γιατί, αλήθεια, χάθηκε πολύτιμος χρόνος αναζητώντας το αεροσκάφος, μετά και την πάροδο της πρώτης εβδομάδας προς τα βορειοδυτικά, αν και οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες υποστήριζαν ότι είναι πρακτικώς αδύνατο να κατευθύνθηκε προς τα εκεί και να μην έγινε αντιληπτό από τα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας και αεράμυνας της Ινδίας που είναι εξαιρετικά εξελιγμένα, λεπτομερή και σε διαρκή λειτουργία, λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί και με το Πακιστάν; Είναι όντως τόσο χρονοβόρο και δύσκολο τεχνικά να ξεκαθαριστεί η πορεία ή η μη πορεία ενός αεροσκάφους προς μία κατεύθυνση;

Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι το γιατί δεν ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή στην έρευνα και ακόμη και σήμερα σιωπά (τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη εικόνα) η αμερικανική στρατιωτική δύναμη που είναι εγκατεστημένη στη στρατιωτική βάση Ντιέγκο Γκαρσία, στο ομώνυμο νησί, που βρίσκεται σε νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ινδικό Ωκεανό. Η βάση θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης του αμερικανικού στρατού (γι αυτό άλλωστε και με τον πέλεκυ της δικαιοσύνης απομακρύνθηκαν οριστικά όλοι οι κάτοικοί του) στην περιοχή καθώς βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο και ελέγχει όλη την περιοχή. Θεωρούνταν, μάλιστα, ο πιθανότερος τόπος από τον οποίο θα εξαπολυόταν μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν.

[photo_2]

Τα ραντάρ της βάσης, στην οποία φιλοξενούνται όλων των ειδών τα αεροσκάφη, δεν είδαν τίποτε εκείνο το βράδυ της μοιραίας πτήσης, εφόσον πλέον θεωρείται βέβαιο ότι το αεροσκάφος κατευθύνθηκε προς τα δυτικά; Δεν εντόπισαν ένα τόσο τεράστιο αεροσκάφος; Δεν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του, να δουν αν πρόκειται για εχθρούς ή φίλους; Το τι έγραψαν εκείνη την νύχτα τα ραντάρ της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία, το πώς και αν αξιοποιήθηκαν και το γιατί δεν ζητήθηκε εξαρχής η συνδρομή της, επισήμως, καθώς διαθέτει και την πλέον κατάλληλη τεχνολογία, είναι ένα μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει ν’ απαντηθεί σύντομα από όλους τους αρμόδιους που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η αξιοποίηση του χρόνου και η διαχείριση των στοιχείων από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η εξαφάνιση του αεροσκάφους αλλά ακόμη και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα σκοτεινά σημεία των ερευνών με τις επικρίσεις να πέφτουν βροχή στις μαλαισιανές αρχές και όχι μόνο. Και όσο περισσότερο κυλά ο χρόνος, τόσο περισσότερα και πιεστικά γίνονται τα ερωτήματα προς όλες τις κατευθύνσεις με πολλούς να αναρωτιούνται ακόμη και αν οι κοινώς διαπιστωμένες ολιγωρίες των μαλαισιανών αρχών είναι απλώς παραλήψεις ή επιδιώκουν να κρύψουν κάτι. Πλέον, ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για τον εντοπισμό του πολυσυζητημένου μαύρου κουτιού του αεροσκάφους, που θα σταματήσει, με βάση την υπάρχουσα τεχνολογία, να εκπέμπει σήμα σε 18 ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα