Μάχη με το χρόνο για τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

20:35 1/6/2016 - Πηγή: Antinews

Το διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο τις επόμενες ώρες δίνει μία μάχη σε δύο μέτωπα με μεγάλο αντίπαλο το χρόνο που... δεν υπάρχει. Aπό τη μία πλευρά επιχειρεί να βρεθεί λύση στο μεγάλο "αγκάθι" των προαπαιτούμενων, στα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου που ζητείται να πωλούνται σε funds - με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο πέραν

των εναλλακτικών για "εξαίρεση" κάποιων κατηγοριών και για σενάριο μίας ολιγόμηνης περιόδου χάριτος.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας νομοπαρασκευαστικός μαραθώνιος για την ολοκλήρωση των τροπολογιών που επιχειρείται να κατατεθούν στη Βουλή το αργότερο αύριο με το "βλέμμα" στην σύνοδο της ΕΚΤ στην Βιέννη και το ελληνικό αίτημα για επαναφορά του waiver.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αισιοδοξούν πάντως για εκταμίευση της δόσης περί τα μέσα του μήνα, προαναγγέλλοντας για σήμερα νέο κύκλο τηλεδιασκέψεων με τους θεσμούς (και σε επίπεδο κορυφής αν χρειαστεί), ενώ πηγές που επικαλείται η Deutsche Welle κάνουν λόγο για σύνοδο του Euro Working Group αύριο Πέμπτη, κάτι που όμως δεν έχει ακόμη "κλειδώσει", όπως αναφέρουν άλλες πηγές.

Παραμένει η εκκρεμότητα για τα δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου

Την ίδια στιγμή ανοικτή παραμένει η εκκρεμότητα για τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου συνολικού ύψους 13,7 δισ. ευρώ. Με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, τα συγκεκριμένα δάνεια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εξυπηρετούμενα, εξαιρέθηκαν από την πώληση σε funds, χωρίς μάλιστα ο νομοθέτης να έχει θέσει χρονικό περιορισμό αυτής της εξαίρεσης. H συγκεκριμένη πράξη θεωρήθηκε μονομερής από τους δανειστές, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προ της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, είχαν απορρίψει την πρόταση της ελληνικής πλευράς να υπάρξει εξαίρεση από την πώληση σε funds των δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Θέμα το οποίο έχουν επαναφέρει στο τραπέζι ζητώντας να υπάρξει αλλαγή της πρόσφατης ρύθμισης που εξαιρεί την πώληση των συγκεκριμένων δανείων.

Για τον λόγο αυτό η ελληνική πλευρά, σε μια προσπάθεια να βρει σημείο σύγκλισης μαζί τους, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση αλλά και να μην προκληθεί πρόβλημα στον προϋπολογισμό, (σ.σ. τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν λάβει ιδιώτες, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ), έχει ήδη καταθέσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα περισσότερες από τρεις εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες δεν έχουν γίνει αποδεκτές. Πλέον αναζητείται η χρυσή τομή και από τις δύο πλευρές σε μια προσπάθεια να κλείσουν όλα τα μέτωπα και κατ’ επέκταση η αξιολόγηση.

Η χρυσή τομή μπορεί να περιλαμβάνει από την εξαίρεση της πώλησης δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε πυρόπληκτους, σεισμοπαθείς, αναξιοπαθούντες και παραμεθόριες περιοχές, μέχρι και μετάθεση της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος στη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει πέσει στο τραπέζι τηςδιαπραγμάτευσης και ένα ακόμη σενάριο που κάνει λόγο για ολιγόμηνη περίοδο χάριτος. Βέβαια δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνει ακόμη και κάποιος συνδυασμός, δηλαδή εξαίρεση της πώλησης κάποιων κατηγοριών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στο CNBC, "υπάρχουν τρία σημεία που μένουν ανοιχτά, και υπάρχει και κάποια ανησυχία από την πλευρά μας για τα δημοσιονομικά ζητήματα, για το αν θα υπάρχει δημοσιονομικό ζήτημα το 2017, (σ.σ. σύμφωνα με διευκρινήσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας αφορά τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου). Αλλά πιστεύω ότι μιλάμε για μία διαδικασία κατά την οποία θα βρεθεί λύση".

Τα μέτωπα στις τροπολογίες και στις τηλεδιασκέψεις

Τα μέτωπα που επιχειρείται να κλείσουν μέσω τροπολογιών είναι πολύ περισσότερα από αυτά των δανείων. Περιλαμβάνουν το ΕΚΑΣ (με τη ρύθμιση να αναμένεται πιθανότατα αύριο) τα θέματα της νομικής κάλυψης του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, παρεμβάσεις στις διατάξεις του εφαρμοστικού για τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και για τις μισθολογικές αυξήσεις (που πρέπει να παγώνουν χωρίς εξαιρέσεις). Επίσης αναμένεται η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού αλλά και η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της Εγνατίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία για "όλο το πακέτο των συντάξεων" με αναφορά στον ΟΓΑ σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, αλλά και για τις αναπηρικές συντάξεις όπου "δέχθηκαν τις προτάσεις μας", όπως ανέφερε στέλεχος της ελληνικής πλευράς.

Για το θέμα του ΕΚΑΣ, όπως επισημάνθηκε, θα ορίζεται με τροπολογία ότι θα ισχύει από την 1η Ιουνίου του 2016, και άρα "θα καλυφτούν τα 80 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές, υπάρχουν κάβες", όπως επισημάνθηκε. Όσο για το ΕΚΑΣ Ιουνίου αναφέρθηκε ότι "θα βρεθεί λογιστικός τρόπος για να μην επιστραφεί" πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. "Είμαστε έτοιμοι για εκταμίευση της δόσης" ανέφερε προηγουμένως κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ λέγοντας ότι "υπολογίζω ότι θα εκταμιευθεί η δόση την άλλη Δευτέρα", δηλαδή στις 15 Ιουνίου.

Συμφωνία για τα ενεργειακά

Για τα ενεργειακά, αρμόδιο στέλεχος ανέφερε σήμερα τα ξημερώματα ότι "έχουν κλείσει", επισημαίνοντας πάντως ότι "ο ΑΔΜΗΕ δεν ιδιωτικοποιείται". Η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι δεν έγιναν δεκτές οι απαιτήσεις των δανειστών, με αποτέλεσμα να υπάρξει κατάληξη με αποδοχή της άποψης της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα που είχε ανακύψει αφορούσε στην απαίτηση να υπάρξει νομοθετική αποτύπωση της εναλλακτικής που προβλεπόταν στη συμφωνία του καλοκαιριού, ότι σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος για διατήρηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, τότε θα αποκρατικοποιηθεί το 100% του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς. Αντίστοιχη απαίτηση υπήρξε και για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ότι δηλαδή εάν δεν έχει επιτυχία το εγχείρημα των δημοπρασιών ώστε να περιοριστεί το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, τότε να αποτυπωθεί νομοθετικά και να επαναφερθεί η πρόβλεψη για πώληση τμήματος της ΔΕΗ.

Και στα δύο θέματα πάντως, τελικά, όπως αναφέρουν οι ίδιες αρμόδιες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, οι όποιες τροπολογίες για τα ενεργειακά θέματα θα απηχούν τις ελληνικές θέσεις. Υπό το πρίσμα αυτό - επισημαίνουν - για τον ΑΔΜΗΕ η λύση θα προχωρήσει με βάση το αρχικό πλάνο και τη συμφωνία.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα