Μάχη γερμανών Συντηρητικών για τους γάμους ομοφυλοφίλων

Φωτο: Spiegel

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ αλλάζουν τάχιστα την προσέγγισή τους στα δικαιώματα των γάμων ομοφυλόφιλων και εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τα οικογενειακά φορολογικά οφέλη. Ωστόσο, ορισμένοι γερμανοί συντηρητικοί παραμένουν αντίθετοι. Οι σχολιαστές λένε ότι η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να βλάψει το κόμμα στις επερχόμενες εκλογές.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ενίσχυσε τα δικαιώματα υιοθεσίας για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια την περασμένη εβδομάδα, μια κίνηση που θεωρήθηκε ευρέως ως μία που ανοίγει πιθανώς το δρόμο προς τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων. Με βάση το σκεπτικό του Δικαστηρίου στην υπόθεση αυτή, είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα αμφισβητήσει τους άνισους φορολογικούς συντελεστές της χώρας στη συμβίωση των ατόμων του ιδίου φύλου.

Σε απάντηση, υψηλόβαθμα στελέχη της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ τόνισαν ότι θα στηρίξουν τα ίσα φορολογικά οφέλη για ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Αλλά τα σχόλιά τους έχουν εξοργιστεί τα πιο συντηρητικά μέλη του CDU και του βαυαρικού αδελφού κόμματος, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), που λένε ότι μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αξίες του κόμματος.

Οι Συντηρητικοί πρέπει να γίνουν «πιο ευέλικτοι σε θέματα ισότητας» δήλωσε ο Michael Grosse-Bromer του CDU, στην Süddeutsche Zeitung. Υπό το πρίσμα της «σαφούς τάσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα πρέπει τώρα να δράσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να εφαρμόσουμε την απαραίτητη συνταγματική ισότητα» είπε. Ο Volker Kauder, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των την CDU και CSU, υποστήριξε επίσης την αλλαγή πορείας σε μια συνέντευξη στην Welt am Sonntag. «Εμείς θα εφαρμόσουμε φυσικά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου – κάτι που είναι πλέον αναγκαίο», είπε. «Μαζί με αυτό θα εξετάσουμε κατά πόσο οι αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία είναι επίσης αναγκαίες».

Πολιτική στροφή 180 μοιρών

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, το CDU σχεδιάζει να αλλάξει την οικογενειακή πολιτική του κόμματος. Εν τω μεταξύ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, το μικρό κόμμα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή του για την τροποποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Αν το CDU προχωρήσει στην αλλαγή, θα κάνει άλλη μια στροφή 180 μοιρών, από τις πολλές που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σε καίρια ζητήματα, όπως η ατομική ενέργεια, η στράτευση και ο ελάχιστος μισθός.

Παρόλα αυτά, πολλοί συντηρητικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους τη Δευτέρα. Η αναπληρωτής πρόεδρος των CDU / CSU Katherina Reiche είπε στην εφημερίδα Bild ότι θα είναι ευχαριστημένοι «αν το ίδιο πάθος που δείχνει μια μικρή ομάδα ακτιβιστών για τους ομοφυλόφιλους εφαρμοζόταν και στη συζήτηση του κόμματος για το πώς οι οικογένειες μπορούν να χειριστούν καλύτερα την καθημερινότητά τους». Η βουλευτής του CDU Erika Steinbach είπε στο SPIEGEL ONLINE ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για να εγκαταλείψει τη θέση του το CDU .

Οι γερμανοί σχολιαστές συμφωνούν ότι οι συντηρητικοί της Μέρκελ έχουν κάνει πάρα πολλούς συμβιβασμούς και πολλοί λένε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αλλάξουν με τον καιρό ή να μείνει πίσω.

Και ο Ομπάμα κάνει τα πάντα για τους γάμους ομοφυλόφιλων

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε επισήμως την περασμένη εβδομάδα από το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο να καταργήσει νόμο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 και χαρακτηρίζει σε ομοσπονδιακό επίπεδο το μυστήριο του γάμου αποκλειστικά ως ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Το αίτημα κατατέθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, όπως έχει το δικαίωμα, στους εννέα «σοφούς» του σώματος, οι οποίοι θα κληθούν να εξετάσουν στις 26 και 27 Μαρτίου το ακανθώδες θέμα της αναγνώρισης των ενώσεων μεταξύ ζευγαριών ομοφυλοφίλων, μέσω της κατάργησης του νόμου, που ονομάζεται «Προάσπιση του Γάμου» (DOMA).

Το νομοθέτημα αυτό «παραβιάζει τη θεμελιώδη εγγύηση της ισότητας» απέναντι στους νόμους που απορρέει από το αμερικανικό Σύνταγμα, επιχειρηματολογεί η κυβέρνηση στην προσφυγή της. Όπως αναφέρουν, ο νόμος DOMA «εμποδίζει δεκάδες χιλιάδες ζευγαριών ομοφυλοφίλων, που σύμφωνα προς τους νόμους της Πολιτείας τους είναι νόμιμα παντρεμένα, να χαίρουν των ίδιων ομοσπονδιακών ευεργετημάτων με τα κανονικά ζευγάρια».

Spiegel, dw

Keywords
Τυχαία Θέματα