Λογοκρισία στο διαδίκτυο…θέλει ο Σαρκοζί

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, ο πρόεδρος Sarkozy πρότεινε έναν νέο νόμο που θα προβλέπει αυστηρές ποινές φυλάκισης για όσους χρήστες του διαδικτύου επισκέπτονται «εξτρεμιστικές» ιστοσελίδες.

Ο προτεινόμενος νόμος έρχεται ως  αποτέλεσμα της πρόσφατης δολοφονικής δράσης ενός φανατικού Ισλαμιστή, και προκαλεί ανησυχίες στη γαλλική κοινωνία, μη τυχόν και τεθεί φρένο στην ελεύθερη έκφραση.

Σύμφωνα με τον Sarkozy, ήρθε ο καιρός,

να αντιμετωπιστούν οι επισκέπτες εξτρεμιστικών ιστοσελίδων, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι επισκέπτες σάιτς παιδικής πορνογραφίας.

Όπως είπε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Στρασβούργο: «Όποιος επισκέπτεται συστηματικά σελίδες που προωθούν τον τρόμο και το μίσος, ή τη βία, θα πηγαίνουν φυλακή. Ότι ισχύει για τους παιδεραστές, θα πρέπει να ισχύει και για τους εκπαιδευόμενους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους».

Ο ίδιος ο Sarkozy δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά στο τι ακριβώς θα εμπεριέχει ο νέος νόμος, και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όμως, ήδη άρχισαν οι αντιδράσεις. Η Lucie Morillon, που διευθύνει την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, λέει πως «η ποινικοποίηση μιας διαδικτυακής επίσκεψης μοιάζει δυσανάλογα σκληρή… ποιος και με ποιο τρόπο θα γνωρίζει ποιος ακριβώς επισκέπτεται μια σελίδα; Μήπως προαναγγέλλεται η εγκατάσταση ενός συστήματος διαδικτυακής παρακολούθησης των πάντων στη Γαλλία»;

Όπως γράφει το Electronic Frontier Foundation, υπάρχουν αρκετοί λόγοι ανησυχίας, άσχετα αν οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία που θα τους καθιστούν ανώνυμους, ή ακόμη και να επισκέπτονται τα σάιτς που θέλουν, από μια πληθώρα τοποθεσιών, οπότε και δεν θα μπορούν να χαρακτηριστούν συστηματικοί επισκέπτες μιας σελίδας.

Πρώτον, δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι η ποινικοποίηση της πρόσβασης θα βάλει τέρμα στα πραγματικά προβλήματα του μίσους και της τρομοκρατίας. Η εξτρεμιστική

βία δεν ξεκίνησε με το ίντερνετ, και ούτε θα τελειώσει με αυτό.

Δεύτερον, ποιος θα ορίσει το τι ακριβώς είναι παράνομο, και από τι συνίσταται το μίσος; Στη Γαλλία απαγορεύεται ακόμη και η άρνηση του ολοκαυτώματος των Εβραίων, κάτι που στο παρελθόν οδήγησε την Yahoo! να απαγορεύσει την ανάρτηση δημοπρασιών ναζιστικών αναμνηστικών, οι συλλέκτες των οποίων δεν είναι πάντα ναζιστές.

Επίσης, στην Γαλλία έχουν ήδη υπάρξει συλλήψεις για αρνητικά σχόλια που έγιναν στο διαδίκτυο εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της καταδίκης της Brigitte Bardot για «πρόκληση φυλετικού μίσους». Σίγουρα, η άρνηση του ολοκαυτώματος, όπως και τα αρνητικά σχόλια για τους Μουσουλμάνους  είναι κάτι το μεμπτό, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελούν ποινικό αδίκημα.

Στην Γαλλία ήδη υπάρχουν διαθέσιμα λογισμικά εργαλεία για το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων παιδικής πορνογραφίας, καθώς και για σελίδες που προωθούν το φυλετικό μίσος.

Πάντως, όταν μια δημοκρατική χώρα όπως η Γαλλία αποφασίζει να επιβάλει την λογοκρισία, τότε πλήττεται η

Keywords
Τυχαία Θέματα