Λιβύη: Την κατάληψη Σίρτης και Γιούφρας θέλει ο Σάρατζ πριν την εκεχειρία

20:12 7/6/2020 - Πηγή: Antinews

Οι δυνάμεις του Σάρατζ θέλουν να επανακτήσουν περιοχές που βρίσκονται υπό την κατοχή του υποστηριζόμενου από το Κρεμλίνο στρατάρχη Χαφτάρ και να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης, πριν ο Χαφτάρ δεχθεί να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με το καθεστώς Σάρατζ. Αυτό δήλωσε στο Bloomberg ο Λίβυος υπουργός Εσωτερικών Φατί Μπασάγκα, μια ημέρα μετά την αποδοχή εκεχειρίας από τον στρατάρχη Χαφτάρ.


Από τη στιγμή που θα ανακαταληφθεί η Σίρτη και η Γιούφρα στην κεντρική Λιβύη,

η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης είναι ανοιχτή να αρχίσει πολιτικές διαπραγματεύσεις με τον Χαφτάρ ανέφερε ο Μπασάγκα. Χθες ο στρατάρχης Χαφτάρ από το Κάιρο ανακοίνωσε ότι σταματά την επίθεση του κατά της Τρίπολης, που διήρκεσε ένα χρόνο και θα αναζητήσει πολιτική λύση για τον τερματισμό του πολέμου.

Την ώρα που ο Χαφτάρ βρισκόταν στην Αίγυπτο, οι δυνάμεις του απέκρουσαν μια επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων που προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν τη Σίρτη. Η πόλη που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της σε σχήμα ημισελήνου πετρελαιοπαραγωγού περιφέρειας, έχει συμβολική αξία για την κυβέρνηση της Τρίπολης. Και αυτό γιατί εκεί το 2016 ένας συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, βοήθησε τις δυνάμεις της να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος μετά από πολύνεκρες μάχες, δήλωσε ο Μπασάγκα.

Πέρα από την "συναισθηματική αξία”, η πόλη αποτελεί την πύλη για την πρόσβαση σε πολλές από τις πετρελαϊκές πηγές και εγκαταστάσεις της χώρας. Η επίθεση των δυνάμεων του Σάρατζ γίνεται με τη βοήθεια της Τουρκίας και αναμένεται να συναντήσει την αντίδραση των ξένων υποστηρικτών του Χαφτάρ- της Ρωσίας, των ΗΑΕ και της Αιγύπτου.

Ο Μπασάγκα ανέφερε στο Bloomberg ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα συνεχίσουν προς τη Σίρτη, παρά την προειδοποίηση της Μόσχας να μην επιτεθούν στην πόλη. Η Ρωσία υποστηρίζει τον Χαφτάρ με μισθοφόρους, ενώ σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό πρόσφατα ανέπτυξε στην περιοχή μαχητικά αεροπλάνα. Πάντως δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτά τα αεροπλάνα επιχείρησαν στις μάχες στη Σίρτη.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα