Κυβερνητική κρίση για το θέμα των λαθρομεταναστών

Σε σοβαρή κυβερνητική κρίση η οποία θα έχει σίγουρα επιπτώσεις, εξελίχθηκε η τεράστια κωλοτούμπα του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την τροπολογία η οποία προέβλεπε το αυτονόητο. Δηλαδή την απέλαση για τους μετανάστες που ψευδώς καταγγέλλουν πράξεις ρατσιστικής βίας εναντίον τους. Η ρύθμιση αυτή είχε συμφωνηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς Γ. Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκο, ο οποίος και κατέθεσε την τροπολογία χθες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι πήρε... γραμμή από το ΠΑΣΟΚ

ότι δεν είναι προοδευτικά πράγματα αυτά κι ότι με τέτοιες τροπολογίες ρίχνει νερό στο μύλο της Νέας Δημοκρατίας που θέλει να ανοίξει μια πιο... δεξιά ατζέντα. Πόσο μη προοδευτικό είναι άραγε αυτό που ανέφερε: «Αν όργανα της Πολιτείας καταγγελθούν ψευδώς για τα ως άνω αδικήματα, τεκμηριωθεί δε η ψευδής καταγγελία μετά από σχετική προκαταρκτική εξέταση, ο καταγγέλλων απομακρύνεται άμεσα από τη χώρα».

Όμως, το ΠΑΣΟΚ θεώρησε καλό ότι ο εκβιασμός είναι ένας καλός τρόπος να δείχνει ότι βρίσκεται εν ζωή και γι’ αυτό πίεσε τον Γρηγοράκο να αποσύρει την τροπολογία.

Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Μιχελάκης έκανε το αυτονόητο και επανακατέθεσε την τροπολογία παρά τις απειλές βουλευτών όπως ο Κουκουλόπουλος αλλά και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα την καταψηφίσουν.

Κι εκεί έγινε το απίστευτο και το πρωτοφανές. Χωρίς να ρωτήσει τον κ. Μιχελάκη ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γρηγοράκος αποσύρει ξανά την τροπολογία λέγοντας ότι «δημιουργήθηκε θόρυβος και δόθηκαν λάθος εντυπώσεις».

[photo_1]

Έκπληκτοι λίγο αργότερα στη Βουλή άκουγαν τον κ. Μιχελάκη να λέει: «Δεν αποδέχομαι την απόσυρση της διάταξης», αδειάζοντας έτσι τον υφιστάμενό του και προκαλώντας πανδαιμόνιο πολιτικών αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης. «Αντιλαμβάνομαι πως όταν κάποιοι βλέπουν στολή έχουν πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι «δεν μπορούν να μην λειτουργούν τα όργανα της Πολιτείας και να μην μπορούν να πλησιάσουν λαθρομετανάστες».

Εκεί ξέσπασε πόλεμος με τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει παντιέρα Ρόζα και τον Λαφαζάνη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «θέλει να επιβάλει την ακροδεξιά ατζέντα», ενώ απαντώντας του ο ομόλογός του από τη ΝΔ κ. Μ. Βορίδης είπε ότι «κάποιοι για τις δικές τους ιδεοληψίες θέλουν να παραστήσουν τους προστάτες των δουλεμπόρων», δηλώνοντας την «απόλυτη στήριξη» της «γαλάζιας» Κ.Ο. προς την θέση του κ. Μιχελάκη να μην αποδεχθεί την απόσυρση της διάταξης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος μίλησε για «σκηνικό μιας ψευδεπίγραφης πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνοντας ότι «το μεταναστευτικό είναι ό,τι το μνημόνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο, δήλωσε, ότι «δεν μπορώ να υποστώ λοβοτομή». «Δεν πέρασαν χρόνια από τότε που ήμασταν μάρτυρες των βασανισμών μεταναστών στο Τμήμα Ομόνοιας. Το κράτος έχει de facto το πάνω χέρι», είπε σημειώνοντας ότι την αρμοδιότητα για το μεταναστευτικό την έχει ο αναπληρωτής υπουργός, διερωτώμενος: «Ποιος την επαναφέρει;». «Ο κ. Μπαλτάκος», φώναξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Βασιλική Κατριβάνου αναφερθείσα στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης ο οποίος ήταν καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησης παρών στα υπουργικά έδρανα. Πάντως ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι «η διάταξη κινείται στα όρια του ιδιωνύμου».

Υπό το φόβο της καταψήφισης της τροπολογίας, και καθώς ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία αυτή απεσύρθη οριστικά μέχρι να υπάρξει συνεννόηση ΣαμαράΒενιζέλου και επανακατάθεσή της αφού τροποποιηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα