Κρυφό σχέδιο με σκληρά μέτρα;

Χρειαζόμαστε επειγόντως ψυχίατρο. Τα όσα συμβαίνουν με την κυβέρνηση, τις διαπραγματεύσεις και την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία πριν είναι αργά, αγγίζουν τα όρια της ψυχοπαθητικής κατάστασης.

Λίγες ημέρες πριν ο Τσίπρας απέσυρε τον Βαρουφάκη και ξανάρχιζαν οι διαπραγματεύσεις, άρχισε να αχνοφέγγει ένα φως αισιοδοξίας και οι δανειστές περίμεναν τις προτάσεις της Αθήνας. Τα διάφορα… Group

σε Αθήνα, Βρυξέλλες ή όπου αλλού, είχαν αρχίσει να κινούνται, βροχή από μέτρα άρχισαν να βγαίνουν στο φως. Γενικώς υπήρχε μια αίσθηση ότι λίγο υποχωρούν οι ξένοι, περισσότερο η κυβέρνηση, κάπου θα τα βρουν στη μέση και δεν θα χρεοκοπήσουμε.

Από το εξωτερικό τα μαντάτα δεν ήταν καλά τις τελευταίες ώρες διότι τα τελεσίγραφα ήταν συγκεκριμένα. Απηυδισμένοι από τις συνεχείς αναβολές, τη δημιουργική ασάφεια και το ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι δανειστές έλεγαν ξεκάθαρα ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να «ματώσει» η κυβέρνηση, να πάρει σκληρά μέτρα, να πληρώσει το πολιτικό κόστος και αυτό να το κάνει το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα, έδιναν μέρες κι όχι εβδομάδες στην Αθήνα να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο, το οποίο εδώ και τρεις μήνες θα έπρεπε να το έχει δώσει. Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μαΐου στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας μέσω ELA δεν αποκλείεται ο Ντράγκι να μας κάνει κάποια… άσχημη έκπληξη. Για σκεφτείτε π.χ. να πει ότι κόβει την τελευταία γραμμή ρευστότητας τι έχει να γίνει τις επόμενες ημέρες; Η κυβέρνηση θα πάει άραγε στο Γιούρογκρουπ της 11ης Μαΐου με κλειστές τράπεζες;

Προφανώς είναι ένα απευκταίο σενάριο που όμως οι ξένοι το καλοβλέπουν θέλοντας έτσι να «ταρακουνήσουν» την ελληνική κυβέρνηση που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

Τα μέτρα που λίγο πολύ είδαν το φως της δημοσιότητας είναι γνωστά. Κάποιοι φόροι στα ξενοδοχεία, συναλλαγές με κάρτες στα νησιά, λοταρία με τις αποδείξεις, μπόνους για όσους κάνουν συναλλαγές με πιστωτική, φόρο στο ίντερνετ. Ο τελευταίος αφορά την online διαφήμιση και έχει προκαλέσει σάλο καθώς σκοπός της κυβέρνησης προφανώς είναι να φιμώσει μικρές, ανεξάρτητες ιστοσελίδες που παίρνουν καμιά διαφημισούλα για να τη βγάζουν. Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει 20% για τι στόχο εσόδων νομίζετε; Για 15 – 20 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που προτείνουν στους δανειστές και μ’ αυτά πιστεύουν ότι θα τους ξεγελάσουν.

Αφού λοιπόν τα τελεσίγραφα έπεσαν σαν βροχή κι ενώ ο Σακελλαρίδης έλεγε ότι μπορεί να υπάρξει και έκτακτο Γιούρογκρουπ για να κλείσει η συμφωνία, άρχισε το πεντοζάλη. Κυβερνητικός αξιωματούχος που πήρε μέρος σε σύσκεψη στο Μαξίμου έλεγε το βράδυ της Τετάρτης.

«Δεν υποχωρούμε από τις "κόκκινες γραμμές" που έθεσε ο πρωθυπουργός. Η λαϊκή εντολή μας δεσμεύει σε κάποια ζητήματα που θεωρούνται κομβικά». «Εμείς δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια» είπε και σε ερώτηση ειδικά για το συνταξιοδοτικό, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, που μετείχε στη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν συζητάμε για μείωση των συντάξεων».

«Εμείς», πρόσθεσε, «θέλουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, το ταχύτερο δυνατόν- ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου- την οποία συνδέουμε με μια λύση στο ζήτημα της ρευστότητας». Δήλωσε ότι θα αρκούσε μια σημαντική πρόοδος για τη λύση στη ρευστότητα και μια απόφαση της ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια θα είναι πολύ γρήγορη διαδικασία για τη ρευστότητα.

Κι από την άλλη, ενώ στις Βρυξέλλες περίμεναν τα μέτρα για να τα δουν και να τα κρίνουν, το υψηλόβαθμο στέλεχος έλεγε ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης (στις 5 το απόγευμα) θα παρουσιαστεί ένα προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου με βάση τη «λίστα Βαρουφάκη». Κατ' αυτόν, το νομοσχέδιο δεν είναι «"μαρμάρινη πλάκα", ούτε υπόθεση 1- 2 ημερών, μπορεί να μην κλείσει σε ένα υπουργικό». Μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων είναι και αυτό των πλειστηριασμών, για το οποίο θα αποφασιστεί σήμερα .

Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Brussels Group (συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων από την Ελλάδα), όταν καταλήξει η κυβέρνηση.

Η συζήτηση θα γίνει στις γνωστές θεματικές ενότητες (φορολογική διοίκηση, δημόσια διοίκηση, δημόσια περιουσία) και στις διαφωνίες που έμειναν από το προηγούμενο Brussels Group.

Δηλαδή… Με τον αραμπά τους και ό,τι γίνει. Στην κοσμάρα τους και ας τους φτύνουν. Και το ζήτημα είναι ένα: Έχουν τρελαθεί τελείως και θέλουν να τρελάνουν κι εμάς ή έχουν κάποιο κρυφό σχέδιο με σκληρά μέτρα και κάνουν τους μάγκες αλλά ψάχνουν τρόπο να τα σερβίρουν;

Εκτός κι αν έχουν ήδη αποφασίσει το δημοψήφισμα, ακόμη κι αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δεν το θέλει, ούτε και τις εκλογές. Αλλά σιγά μη ρωτήσει ο Τσίπρας. Για να διασωθεί ο ίδιος, μέχρι και συμμαχία με το διάβολο θα κάνει. Μέχρι τότε θα μπούμε εμείς στο Δαφνί.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα