Κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό - Την ανάγκη να υπάρξει εθνική γραμμή τόνισε ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα

13:33 9/1/2017 - Πηγή: Antinews

Ημέρα ενημέρωσης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας από τον πρωθυπουργό η σημερινή, με την κυβέρνηση να επιδιώκει συνεννόηση στο εθνικό θέμα του Κυπριακού, καθώς εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον προέδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης, ο

πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια συνολική αποτίμηση του Κυπριακού και να ανταλλάξουν κάποιες σκέψεις, καθώς, όπως πρόσθεσε, «είμαστε στην τελική φάση. Αλλά ελπίζω ότι δεν θα είναι και το τέλος της διαπραγμάτευσης, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόσκληση του πρωθυπουργού για ενημέρωση, «έστω κι αν γίνεται την ημέρα που ξεκινούν οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη» όπως ανέφερε. «Παρά ταύτα είναι σημαντικό να υπάρχει μια εθνική γραμμή για το ζήτημα αυτό» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι «έχει επιτευχθεί μια σημαντική πρόοδος αλλά οι μεγάλες δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά μας». «Σε κάθε περίπτωση» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, «νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτό όσον αφορά στην εθνική στρατηγική της χώρας».

Με αφορμή την αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι η ενημέρωση των αρχηγών γίνεται σήμερα και όχι νωρίτερα, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι ειδικά στο ζήτημα του Κυπριακού όπου κάθε ημέρα υπάρχουν εξελίξεις και προστίθενται παράμετροι, όσο πιο κοντά χρονικά στη διάσκεψη γίνεται ενημέρωση, τόσο πιο επικαιροποιημένη -και άρα πληρέστερη- είναι αυτή.

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στην ανάγκη να υπάρξει λύση στο Κυπριακό δίχως κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η δική μας θέση είναι γνωστή ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Απαιτείται λύση, καθώς συνεχίζεται για 43 χρόνια η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Στις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος. Όμως, παραμένουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες και αποκλίσεις».

Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, για να υπογραμμίσει: «Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις. Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κλείνοντας εξέφρασε τη στήριξή του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Σε αυτήν τη δύσβατη πορεία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει τη στήριξή μας για να επιτευχθεί μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά. Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καταβάλλει μεγάλη και επίμονη προσπάθεια».

'Ασκησε δε κριτική στην άλλη πλευρά λέγοντας ότι «οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας. Σαράντα τρία χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».

Στις διαδοχικές, κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παράσχει ενημέρωση για όλες τις επιμέρους πτυχές, όπως και για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες: Την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών στη Γενεύη, την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, επίσης τις συναντήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη (την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς).

Νέο δεδομένο, η διαφαινόμενη, με βάση τις πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, απουσία του Προέδρου Ερντογάν από τη Διάσκεψη της Γενεύης και η εκπροσώπηση της Τουρκίας από τον πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ. Μια στάση που, κατά την ελληνική κυβέρνηση, «αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα», επιπλέον «δεν είναι, κατά τη γνώμη μας, ορθή», όπως δήλωνε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84». Αντιθέτως, η Αθήνα εργάζεται για την επίτευξη λύσης με τα πάγια χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις (δίκαιη, βιώσιμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξάλλου, θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης «εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας», σημείωνε κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής: Στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, εν συνεχεία με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (στις 12.00 το μεσημέρι), με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (στις 2 μ.μ.), και το απόγευμα, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 5 μ.μ.), τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (στις 7.30 μ.μ.) και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (στις 8.30 μ.μ.).

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γκουτέρες για το Κυπριακό

Αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres), ενόψει της επικείμενης πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, τόσο για θέματα ουσίας όσο και διαδικασίας.Η τηλεφωνική συνομιλία διήρκεσε σαράντα λεπτά, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να είναι «πολύ θετικός για τις θέσεις μας», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Ιδίως, δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΕ στη Διάσκεψη, κάτι που διακαώς επιθυμεί η Αθήνα. Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη ή όχι, η ίδια πηγή απάντησε ως εξής: «Θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».Στην περίπτωση, εξάλλου, που η Τουρκία δεν αφήσει περιθώρια για λύση, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών, δηλαδή παύση -διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο- επανέναρξη.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα