Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων: Αποστρατεία της ηγεσίας πριν την ώρα της

(Ανανεωμένο) Την αποστρατεία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων πριν την ώρα της, αποφάσισε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο συνεκλήθη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, και αποφάσισε την επιλογή νέας ηγεσίας των ΕΔ.

Ειδικότερα, με εξαίρεση τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Τσούνη, ο οποίος συμπληρώνει το όριο της θητείας του στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, και, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, θα πρέπει να οριστεί αντικαταστάτης του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ,

πτέραρχος, Χρήστος Χριστοδούλου, αποστρατεύεται στον πρώτο χρόνο της θητείας του.

Επίσης, αποστρατεύτηκε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος, Γιώργος Καμπάς, του οποίου η θητεία θεωρείται γενικώς επιτυχημένη, και είχε αναλάβει πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ορίζεται με τριετή θητεία, και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων με διετή.

Όσον αφορά τη νέα ηγεσία των ΕΔ, σήμερα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ομόφωνα την επιλογή:

Του αντιστρατήγου (ΠΖ), Κωνσταντίνου Φλώρου, ως αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ).

Σύμφωνα με πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους, ο Κ.Φλώρος φέρεται να είναι απολύτως επιλογή του υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή. Φέρεται, επίσης, να συνεργάστηκε αρκετά και με τον ναύαρχο, Ευάγγελο Αποστολάκη, όσο αυτός ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ως γνωστόν, τον Ιανουάριο του 2019, όταν είχε αποστρατευθεί ο Ε.Αποστολάκης για να αναλάβει τη θέση υπουργού Άμυνας, είχε αποφασιστεί ότι, μέχρι την επιλογή νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ τα καθήκοντα θα ασκεί ο Κ.Φλώρος.

Του αντιστρατήγου (ΤΘ), Χαράλαμπου Λαλούση, ως αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ). Λέγεται ότι είναι τυπικός και έμπειρος στρατιωτικός.

Του αντιναυάρχου, Στυλιανού Πετράκη (ΠΝ), ως αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ).

Την παράταση της θητείας του αντιπτεράρχου (Ι), Γεωργίου Μπλιούμη, ως αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ).

Διαμαρτυρίες ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του, ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας, αναφερόμενος στις αλλαγές στην ηγεσία των ΕΔ, αφού σημείωσε ότι "οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ γεννούν σοβαρά ερωτήματα, αναφορικά και μόνο με την τήρηση και το σεβασμό στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο", ανέφερε ότι "σε στιγμές ιδιαίτερα κρίσιμες για τα εθνικά θέματα, παραβιάζονται θεσμοθετημένοι κανόνες, αναφορικά με το χρόνο θητείας των ηγετών των ΕΔ, χωρίς κανένα προφανή λόγο και χωρίς αιτία".

Ο ίδιος παρατήρησε ότι "δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα πρόσωπα. Τιμούμε τους ηγέτες των ΕΔ, τόσο αυτών που απέρχονται όσο και αυτών που αναλαμβάνουν νέα αναβαθμισμένα καθήκοντα. Τους τιμούμε και τους εμπιστευόμαστε. Όμως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι, αυτός ο σεβασμός και αυτή η τιμή δε φαίνεται να εκδηλώνεται και να αποδίδεται από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και αποφάσεις, γεγονός που γεννά βάσιμες ανησυχίες".

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να γίνουν άμεσες κρίσεις στις ΕΔ, και όχι αργότερα - οι οποίες, εκτός από την ηγεσία, αναμένεται να είναι εκτεταμένες σε όλη την ιεραρχία των ΕΔ - φαίνεται ότι υπήρχαν έντονες πιέσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας από πολιτικούς και στρατιωτικούς "κύκλους".

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα