Κούρδοι: «προειδοποιήσαμε για τον ισλαμιστικό κίνδυνο CIA και MI6 αλλά δεν έδωσαν καμία σημασία»

Οι κουρδικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει τόσο τη CIA όσο και τη βρετανική MI6 για τον κίνδυνο που αποτελεί το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» για το Ιράκ και τη σταθερότητα της χώρας εδώ και καιρό αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ίδιοι οι Κούρδοι αξιωματούχοι οι οποίοι λένε ότι είχαν επισημάνει τον κίνδυνο αρκετές φορές, υποστηρίζοντας ότι είχαν σαφώς ενδείξεις από τις παρακολουθήσεις των κινήσεων των μελών της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης,

ότι επίκειται ευρεία προσπάθεια κατάληψης ολόκληρων γεωγραφικών τμημάτων του Ιράκ που θέτει σε κίνδυνο την εδαφική του ακεραιότητα και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Αυτό υποστηρίζει σε δηλώσεις του ο ανώτερος αξιωματικός των κουρδικών μυστικών υπηρεσιών Ρουζ Μπαχτζάτ. Συμπληρώνει δε ότι η κουρδική πλευρά είχε επισημάνει εγκαίρως και μια άλλη διάσταση στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες: αυτήν της συμμετοχής στο «Ισλαμικό Κράτος» πολλών ξένων ισλαμιστών από άλλες χώρες αλλά και από χώρες της Ευρώπης, κάτι που σημαίνει ότι όλοι αυτοί έχουν, ήδη, μετατραπεί σε απειλή για τις χώρες προέλευσής τους, ιδιαίτερα σε περίπτωση που αποφασίσουν είτε να γυρίσουν πίσω απλώς είτε να γυρίσουν για να κηρύξουν και εκεί ιερό πόλεμο.

Η εκτίμηση είναι ότι από τους υπολογιζόμενους μεταξύ 6.000 – 10.000 μαχητών της οργάνωσης, τουλάχιστον οι 4.000 δεν είναι σε καμία περίπτωση άραβες. Με βάση τα στοιχεία μάλιστα των Κούρδων, σε τουλάχιστον 450 υπολογίζονται μόνο οι Βρετανοί που πολεμούν στις γραμμές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε».

Στις CIA και MI6 είχε επίσης τονιστεί ότι το «Ισλαμικό Κράτος» «χτίζει» σταδιακά συμμαχίες με ντόπιους σουνίτες φυλάρχους έντονα δυσαρεστημένους με την κεντρική ηγεσία της Βαγδάτης υπό τον Μάλικι αλλά και με κοσμικές αντιπολιτευόμενες, κυρίως σουνιτικές, δυνάμεις, όπως πχ είναι οι πρώην Μπααθιστές, οι οποίες επεδίωκαν μια ευκαιριακή συμμαχία με τους ακραίους ισλαμιστές προκειμένου ν’ ανατραπεί η ηγεσία στη Βαγδάτη, και προφανώς εκτιμώντας ότι στη συνέχεια θα μπορέσουν να διαφοροποιηθούν ή να βρουν ένα modus vivendi με τους ισλαμιστές, εκτίμηση που όσες φορές έχει γίνει στο παρελθόν, τουλάχιστον, από κοσμικές δυνάμεις έχει αποδειχθεί τραγικά λανθασμένη.

Η κουρδική πλευρά, δια του επικεφαλής των κουρδικών μυστικών υπηρεσιών, Λαχούρ Ταλαμπανί, ασκεί κριτική κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και στη Βρετανία γιατί επέδειξαν προφανή απροθυμία να συνεισφέρουν στη σύσταση μιας ενωτικής συμπεριληπτικής ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη μετά την εισβολή και κατοχή της χώρας το 2003. Ο Λαχούρ Ταλαμπανί εκτιμά ότι οι σπόροι της σημερινής τραγωδίας βρίσκονται στην επέμβαση αλλά ρίζωσαν για τα καλά τα επόμενα χρόνια.

Πηγές: Telegraph, Russia Today

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα