Κοτζιάς: Είμαστε σε συζητήσεις για ΑΟΖ, με όποιους συμφωνήσουμε, προχωράμε

Την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις "με πολλά κράτη" και την επισήμανση πως "εκεί που θα συμφωνήσουμε θα προχωρήσουμε" σε χάραξη Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης" έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ερωτώμενος εάν υπάρχει εξέλιξη για το θέμα αυτό με την Τουρκία.

Η προσεχτική τοποθέτηση του κ. Κοτζιά σε ό,τι αφορά την χάραξη ΑΟΖ

με την Τουρκία, έρχεται λίγες ημέρες μετά την δημόσια παραδοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ανοίγουν οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Υπενθυμίζεται ότι το ‘αγκάθι’ για την χάραξη της ΑΟΖ με την γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα και η άρση του casus beli από τουρκικής πλευράς.

Την παράσταση στην ενημέρωση του κ. Κοτζιά, δεν έκλεψε το θέμα της ΑΟΖ, αλλά η αναφορά του στο παρασκήνιο της περίφημης τηλεοπτικής συνέντευξης που προηγήθηκε της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας και ξεσήκωσε σάλο λόγω των αναφορών στην Συνθήκη της Λωζάνης.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής στην Βουλή, ενώ υπήρξε συμφωνία με τον κ. Ερντογάν να δώσει συνέντευξη στο ΑΠΕ "πήγε τελικά στον ΣΚΑΪ γιατί τον μετέπεισε ο Διευθυντής Ενημέρωσης που έχει. Πρόκειται για τον Τούρκο παραγωγό του Survivor. Εκεί άλλαξε η συμφωνία που είχαμε κάνει, το είπε και ο ίδιος ο Ερντογάν στην Θράκη, ότι το μετάνιωσε".

Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως στην τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Ερντογάν στον ΣΚΑΪ, δεν έβαλε μόνος του το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά ρωτήθηκε επίμονα και πολλές φορές γι’ αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ερωτήσεις αυτές έγιναν λόγω προσυνεννόησης με τον Τούρκο παραγωγό.

Ο ΥΠΕΞ επιτέθηκε με οξύτητα στην εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα" κρατώντας στο χέρι του το πρωτοσέλιδό της που έγραφε "Φιάσκο" για την επίσκεψη Ερντογάν ενώ είπε πως "ο Κωνσταντίνος πρώτη φορά είναι τόσο θυμωμένος για να ξέρουμε από πού έρχεται η ‘γραμμή’", ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πάλι για την συγκεκριμένη εφημερίδα ‘αυτός που οργάνωσε το πραξικόπημα’ χωρίς να πει κάτι περισσότερο.

Για τα περί ΣΚΑΪ, δέχτηκε την εντονότατη κριτική της Λιάνας Κανέλλη του ΚΚΕ η οποία χαρακτήρισε για "αφελείς" αυτές τις εξηγήσεις,. "Ο Ερντογάν δεν χρειάζεται να ερωτηθεί για να πει για την Λωζάνη το λέει συνέχεια όπου σταθεί κι όπου βρεθεί" είπε η κ. Κανέλλη.

Ενώ υπήρξε και ένταση με το ΚΚΕ, όταν ο υπουργός είπε ότι υπάρχει σχέση του κόμματος με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο Νίκος Κοτζιάς απαντώντας στα πυρά του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου για την προετοιμασία της επίσκεψης , υπογράμμισε ότι έγινε πολύ καλή προετοιμασία και αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες συναντήσεων με υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΞ.

Στην καλή αυτή προετοιμασία είπε, οφείλετε ότι στην Θράκη δεν έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις με 300.000 που ήρθαν κι από Τουρκία "τότε που έδωσε 4 συνεντεύξεις εκτός συμφωνίας, ήταν τότε το 2004 που κάποιοι μα εγκαλούν σήμερα εμάς, ότι δεν προετοιμάσαμε σωστά".

Υπερασπίστηκε την πρόσκληση Ερντογάν στην Αθήνα, ενώ ανέφερε ότι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη. Μάλιστα στην δευτερολογία του τόνισε πως "δεν έχουμε έναν εύκολο γείτονα. Όμως δεν μπορούμε να βγάζουμε το άχτι μας. Ούτε το φοβικό σύνδρομο είναι καλός δάσκαλος. Εγώ μπορεί να μην έχω καμία όρεξη να μιλήσω με τον Ερντογάν. Όμως το κριτήριο είναι τι κάνει καλό στην χώρα και την περιοχή. Όχι το προσωπικό άχτι" είπε.

Δήλωσε υπερήφανος για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Ενώ υπογράμμισε πως "έχουμε δίκιο γι’ αυτό δεν κρυβόμαστε".

Σημασία έχει η μικρή μεν, αλλά μετατόπιση δε, του Ερντογάν από τότε που ήρθε μέχρι τότε που έφυγε από την Αθήνα. Κι αυτό δεν έγινε μόνο του, πρόσθεσε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αναφορά στην επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης αφορά τα ανατολικά της Τουρκίας "αφού ο ίδιος δήλωσε ότι σέβεται τα εδάφη της Ελλάδας".

Για το Σκοπιανό το οποίο ετέθη από βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση κι ως εκ τούτου δεν θα πει δημόσια ποια είναι η τακτική. Ενώ για την απουσία του από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο την απόδωσε σε φόρτο εργασίας αναφέροντας μια σειρά από επαφές και γεγονότα το επόμενο διάστημα , μεταξύ των οποίων το άνοιγμα πρεσβείας του Αφγανιστάν στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις "τεκτονικές αλλαγές" που συμβαίνουν αυτή την εποχή σε ολόκληρο τον κόσμο. "Ισχυρότερη θα βγει η Νοτιανατολική Ασία" κατέληξε, αφού πρώτα είπε ότι υπάρχει μεγάλη μετακίνηση δυνάμεων και ασύμμετρη ανάπτυξη. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ έχουν αδυναμία να επιτελέσουν τον ρόλο που είχαν, αναφέρθηκε στους πολέμους που είναι σε εξέλιξη "από την Υεμένη μέχρι τη Μέση Ανατολή", την ισχυροποίηση της Χεσμπολά, τον άξονα Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν στην Συρία, τις αλλαγές εντός του μουσουλμανικού κόσμου.

"Σε όλ’ αυτό εμείς που βρισκόμαστε στο τρίγωνο αστάθειας Ουκρανίας-Λιβύης-Μ. Ανατολής παίρνουμε σειρά πρωτοβουλιών σταθεροποίησης" είπε ο κ. Κοτζιάς.

Να δαμάσουμε με προσοχή την αντιφατικότητα της Τουρκίας

Τόνισε πως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία υπάρχει αντιφατικότητα μεταξύ επίδειξης αλαζονείας και ανασφάλειας.

Ο υπουργός είπε πως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία υπάρχει αντιφατικότητα μεταξύ επίδειξης αλαζονείας και ανασφάλειας. "Αυτή την αντιφατικότητα θέλει να την δαμάσει κανείς με πολύ προσοχή" τόνισε.

Υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κάνει "ενεργητική" κι όχι "παθητική" εξωτερική πολιτική. "Δεν είμαστε σύμφωνοι με την πολιτική αδράνειας, δεν στηρίζουμε τον απομονωτισμό της χώρας" είπε. "Ασκούμε πολυδιάστατη πολιτική. Η αντίληψη ότι δεν μιλάω με τον γείτονα, δεν συζητάω μ αυτόν που δεν ταυτίζονται οι απόψεις μας δεν ταιριάζει ανάμεσα στα κράτη. Δεν είναι το ίδιο με το αν δεν σου αρέσει πχ ο γείτονάς σου".

Μάλιστα επιχειρηματολόγησε ως προς την πρόσκληση Ερντογάν και τη ανάγκη να συνομιλεί η Ελλάδα μαζί του, ως εξής: Στο ταξίδι του στη Νότια Κορέα του είπαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι "ότι δεν έχουν δίαυλο επικοινωνίας με την Βόρεια Κορέα".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοτζιάς, Είμαστε, ΑΟΖ,kotzias, eimaste, aoz