Κοροναϊός: Αλματώδης αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Κίνα - 254 νέοι θάνατοι σε όλη τη χώρα

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν πάνω από 15.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, αύξηση-ρεκόρ που οφείλεται στον νέο τρόπο διάγνωσης και προσδιορισμού των κρουσμάτων μόλυνσης, ενώ οι επικεφαλής των αρχών της επαρχίας Χουμπέι και της πόλης Ουχάν, της εστίας της μόλυνσης, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Συνολικά στην ηπειρωτική Κίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 59.805 και οι θάνατοι τους 1.367.

Ο εξαιρετικά

ανησυχητικός νέος απολογισμός και τα νέα πειθαρχικά μέτρα τροφοδοτούν τη σεναριολογία κατά την οποία η βαρύτητα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 πιθανόν είναι ακόμα και τώρα υποτιμημένη.

Η επαρχιακή επιτροπή υγείας της Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 242 νέους θανάτους εξαιτίας της επιδημίας χθες Τετάρτη. Αυτή ήταν μακράν η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί μέσα σε 24 ώρες από το ξέσπασμά της τον Δεκέμβριο στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ουχάν.

Σε όλη την επικράτεια, αναφέρθηκαν 254 νέοι θάνατοι, και 15.152 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε με ασυνήθιστα μεγάλη καθυστέτρηση η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας.

Η αλματώδης έκρηξη των κρουσμάτων ενδέχεται να οφείλεται στον ευρύτερο ορισμό της μόλυνσης. Στο εξής, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, θα καταμετρώνται τα κρούσματα που έχουν «διαγνωστεί κλινικά».

Πλέον πιθανόν θα θεωρείται επαρκής μια ακτινογραφία των πνευμόνων για να επαληθεύεται η διάγνωση. Μέχρι τώρα, ήταν απαραίτητη η εξέταση νουκλεϊνικού οξέος. Ο τρόπος διάγνωσης πάντως δεν θα αλλάξει στις άλλες επαρχίες.

Οι αρχές δικαιολόγησαν τη νέα μέθοδο επικαλούμενες την «καλύτερη επίγνωση» της ασθένειας και των συμπτωμάτων της και τη βούλησή τους να χορηγείται ταχύτερα θεραπεία στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί.

«Σε μια επιδημία τέτοιου τύπου, υπάρχουν δύο μέθοδοι: είτε το ευρύ σάρωμα ώστε να εξασφαλίζεται πως κανένας ασθενής δεν θα περάσει τα δίχτυα, ή μια πολύ πιο συγκεκριμένη σειρά εξετάσεων», που όμως παίρνει περισσότερο χρόνο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κόμπε (Ιαπωνία), ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

Πέφτουν κεφάλια

«Αυτό είναι πάντα δίλημμα», συνέχισε, κρίνοντας πως είναι «κατανοητοί» οι λόγοι που οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι επιλέγουν πλέον την πρώτη λύση για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Σύμπτωση ή όχι, το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Χουμπέι, ο Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και αντικαταστάθηκε από τον δήμαρχο της Σαγκάης Γινγκ Γιονγκ, που έχει φήμη στελέχους απόλυτα κοντά στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Αλλά πέραν του γραμματέα της επαρχιακής οργάνωσης και ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης της πόλης Ουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, επίσης καθαιρέθηκε.

Οι αποπομπές ενδέχεται να μην έχουν τελειώσει, καθώς η οργή της κοινής γνώμης στην Κίνα είναι απτή. Πολλοί Κινέζοι κατηγορούν τις αρχές ότι άργησαν πάρα πολύ να αντιδράσουν μπροστά στο ξέσπασμα της επιδημίας, στα πρώτα της στάδια, όταν ακόμη τα κρούσματα ήταν λίγα.

Η δυσαρέσκεια έγινε οργή μετά τον θάνατο την Παρασκευή του Λι Γουενλιάνγκ, του 34χρονου οφθαλμίατρου που ήταν ένας από τους πρώτους γιατρούς που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημία. Αφού επιπλήχθηκε από την αστυνομία για «διασπορά φημών», μολύνθηκε και ο ίδιος.

Κεφάλια είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν στις αρχές της εβδομάδας στη Χουμπέι, όταν κορυφαία στελέχη της επαρχιακής επιτροπής υγείας είχαν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους.

Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Ο κοροναϊός θα έχει σημαντικές συνέπειες στη ζήτηση πετρελαίου

Ο νέος κοροναϊός θα έχει «σημαντικές» συνέπειες στη ζήτηση πετρελαίου, η πρόβλεψη για αύξηση της οποίας φέτος αναθεωρήθηκε δραστικά προς τα κάτω, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Στο πλαίσιο αυτό η IEA αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 365.000 βαρέλια ημερησίως τις προσδοκίες της για αύξηση της ζήτησης αργού το 2020, η οποία αναμένεται πλέον να είναι 825.000 βαρέλια την ημέρα, στο χαμηλότερο σημείο από το 2011, και προβλέπει συρρίκνωση της ζήτησης κατά το πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η ζήτηση αναμένεται έτσι να μειωθεί κατά 435.000 βαρέλια ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο.

«Οι συνέπειες του Covid-19 στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα είναι σημαντικές», εκτιμά η IEA στη μηνιαία έκθεσή της για το πετρέλαιο.

Η Υπηρεσία επισημαίνει πως υπάρχει «ήδη σημαντική επιβράδυνση της κατανάλωσης πετρελαίου και της οικονομίας ευρύτερα στην Κίνα», ενώ οι επιπτώσεις της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Η IEA, η οποία συμβουλεύει ανεπτυγμένες χώρες για την ενεργειακή πολιτική τους, επισημαίνει πως η επιδημία του SARS το 2003 χρησιμοποιείται συχνά για λόγους σύγκρισης, όμως υπογραμμίζει πως η Κίνα έχει έκτοτε αλλάξει πολύ.

Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου ήταν έτσι 5,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2003 και πέρυσι είχε υπερδιπλασιαστεί, στα 13,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Το 2019, άνω των τριών τετάρτων της αύξησης της ζήτησης οφειλόταν στην Κίνα.

«Σήμερα βρίσκεται στο κέντρο των παγκόσμιων αλυσίδων προμηθειών και τα ταξίδια με προορισμό ή προέλευση την Κίνα έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση, αυξάνοντας έτσι και τις πιθανότητες διάδοσης του ιού», υπογραμμίζει η IEA.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) είχε ήδη αναθεωρήσει χθες, Τετάρτη, σημαντικά προς τα κάτω την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αργού φέτος, υπογραμμίζοντας την επίδραση στην Κίνα του κοροναϊού επί των καυσίμων για τις μεταφορές, κυρίως την αεροπορία.

Σε καραντίνα μια πόλη 10.000 κατοίκων στο Βιετνάμ

Μια μικρή πόλη 10.000 κατοίκων όχι μακριά από την πρωτεύουσα Ανόι τέθηκε σε καραντίνα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κοροναϊού - κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο Βιετνάμ - σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Διατάχθηκε να «τεθεί σε καραντίνα» η κοινότητα Σον Λόι για διάστημα 20 ημερών, ανέφερε το υπουργείο, καθώς στη μικρή πόλη επιβεβαιώθηκαν πέντε νέα κρούσματα του COVID-19.

Σε όλη τη βιετναμική επικράτεια έχουν επιβεβαιωθεί ως αυτό το στάδιο συνολικά 15 κρούσματα της επιδημίας.

ΕΕ-υπουργοί Υγείας: Οι 27 θέλουν να προφυλαχθούν έναντι της ανεπάρκειας των εξοπλισμών προστασίας

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ υπογράμμισαν σήμερα την αναγκαιότητα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μπροστά στον νέο κοροναϊό και την ανάγκη προφύλαξης έναντι της ανεπάρκειας στις προμήθειες εξοπλισμού προστασίας.

Από τον ιό, που έχει καταγράψει περισσότερα από 60.000 κρούσματα και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο, έχουν νοσήσει περίπου 30 άνθρωποι σε επτά χώρες της ΕΕ, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεκροί.

Μπροστά στην επιδημία του Covid-19, οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν τα δικά τους μέτρα, αναφορικά με την καραντίνα, τους ελέγχους των επιβατών, τις συστάσεις στους ταξιδιώτες.

Όμως, σε έναν χώρο όπου η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων είναι ο κανόνας, οι 27 κρίνουν απαραίτητο να «ενισχύσουν τον ήδη υπάρχοντα συντονισμό» προκειμένου να «βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα» των μέτρων που έχουν ληφθεί σε επίπεδο κρατών, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι υπουργοί μετά τη σύνοδο που συγκλήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη εμφανίστηκε καθησυχαστική κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, επισημαίνοντας ότι «όλα τα κράτη μέλη έχουν καταρτίσει σχέδια δράσης και έχουν ένα καλό επίπεδο προετοιμασίας».

Η αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «έως σήμερα έλλειψη σε φάρμακα», την ώρα που διάφορες χώρες εκφράζουν την ανησυχία τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην περίπτωση που η επιδημία εξαπλωνόταν.

Τονίζοντας ότι το «σχεδόν το 50% των εξοπλισμών προστασίας (γάντια, μάσκες, στολές) κατασκευάζεται στην Κίνα, η Στέλλα Κυριακίδη δήλωσε ότι το επίπεδο των αποθεμάτων στην ΕΕ αυτή τη στιγμή αξιολογείται.

Η Επιτροπή είναι «έτοιμη να ξεκινήσει μια διαδικασία για μαζικές αγορές» είπε. «Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με εταιρείες στην ΕΕ για να δούμε εάν μπορούν να παράσχουν επιπλέον» εξοπλισμούς.

Στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, όπου καταγράφονται γενικές δεσμεύσεις, επισημαίνεται ιδίως η ανάγκη να «τεθούν σε εφαρμογή συγκεκριμένα σχέδια και πόροι προκειμένου να παρασχεθεί η ενδεδειγμένη φροντίδα (…) στα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-2019, όπως και όλα τα επιπλέον μέτρα (που θα επιτρέψουν) να καταγραφούν οι επαφές τους».

Αυτή η αναφορά σε πρόσωπα που έχουν έλθει σε επαφή με έναν ταξιδιώτη που νοσεί ήδη προστέθηκε έπειτα από αίτημα της Γερμανίας, με τη στήριξη της Ρουμανίας.

Αναγνωρίζοντας ότι είναι αδύνατον να καταγραφούν όλα τα πρόσωπα με τα οποία ένας άνθρωπος που ταξιδεύει από την Κίνα έρχεται σε επαφή, ο Βίλι Μπέρος, ο υπουργός Υγείας της Κροατίας, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, εκτιμά ότι πρόκειται για έναν «ικανοποιητικό συμβιβασμό».

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν υπεραμύνθηκε αυτών των μέτρων, κρίνοντας πως «η λήψη της θερμοκρασίας» των επιβατών δεν επαρκεί.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η επιδημία, που έχει περιοριστεί στο επίπεδο μιας περιοχής, θα εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πανδημία» υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ ο Τσέχος ομόλογός του Άνταμ Βόιτεχ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών, στο μέλλον, στην ελευθερία της κυκλοφορίας στον χώρο Σένγκεν.

Η υπάρχουσα κατάσταση δεν το απαιτεί, όμως «εάν η επιδημία επιδεινωθεί, θα λάβουμε νέα μέτρα», περιλαμβανομένου του ενδεχόμενου κλεισίματος των συνόρων, σχολίασε ο Μπέρος.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση των Κρίσεων Γιάνεζ Λεναρτσίτς, που επίσης συμμετείχε στη συνάντηση, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ευρώπη είναι «ακόμη μικρός». «Ο κίνδυνος είναι μικρός όμως υφίσταται και μπορεί να αυξηθεί, επομένως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτού του είδους το σενάριο» συνέχισε ο ίδιος.

Ο πρώτος νεκρός στην Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων μέσα σε μία ημέρα

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο στη χώρα από τον νέο κοροναϊό, δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Υγείας Κατσουνομπού Κάτο.

Το θύμα ήταν μια γυναίκα στα 80 της που ζούσε στη νομαρχία Καναγκαουά, που συνορεύει με το Τόκιο, δήλωσε ο Κάτο σε συνέντευξη Τύπου. Δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε σήμερα το μεγαλύτερο άλμα στα κρούσματα του κοροναϊού μέσα σε μια ημέρα, καθώς υπάρχουν οκτώ νέα κρούσματα που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 58, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Όλα τα νέα κρούσματα συνδέονται με προηγούμενα κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο. Από τους 58 επιβεβαιωμένους ασθενείς που έχουν αναφερθεί, 15 έχουν αναρρώσει και πάρει εξιτήριο ενώ επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εξάλλου ο νέος επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Χουμπέι δεσμεύθηκε σήμερα να συγκρατήσει την επιδημία που έχει ξεσπάσει στην περιφέρειά του, η οποία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό, ανέφερε σήμερα η επίσημη εφημερίδα της επαρχίας.

Ο Γινγκ Γιονγκ, πρώην δήμαρχος της Σανγκάης ο οποίος διορίσθηκε στη νέα του θέση νωρίτερα σήμερα, δήλωσε πως η κατάσταση εκεί παραμένει πολύ σοβαρή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ημερησίας της Χουμπέι.

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκε το 15ο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα το 15ο κρούσμα του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι ο ασθενής βρίσκεται μεταξύ των πολιτών που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν στην Κίνα και τέθηκαν υπό ομοσπονδιακή καραντίνα στην αεροπορική βάση Λάκλαντ στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Πρόκειται για το τρίτο πρόσωπο, μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν από την Κίνα, και το πρώτο που βγήκε θετικό στο Λάκλαντ, επισημαίνουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν ότι πιθανόν θα υπάρξουν και νέα κρούσματα ανάμεσα σε εκείνους που πρόσφατα επέστρεψαν από την Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση απομάκρυνε με αεροπλάνο περίπου 800 ανθρώπους από την επαρχία Χουμπέι, με 195 ανθρώπους από την πρώτη πτήση που πραγματοποιήθηκε να έχουν πάρει εξιτήριο την Τρίτη. Πολλοί είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους που τελούν υπό καραντίνα 14 ημερών σε αμερικανικές βάσεις.

«Ο ασθενής βρίσκεται απομονωμένος και λαμβάνει ιατρική φροντίδα σε κοντινό νοσοκομείο» αναφέρει τα CDC.

Τα 15 κρούσματα στις ΗΠΑ, που έχουν καταγραφεί σε 7 πολιτείες, αφορούν κυρίως ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα από την Κίνα.

ΠΟΥ: Ο νέος κοροναϊός δεν εξαπλώνεται με "δραματικούς" ρυθμούς εκτός της Κίνας, με εξαίρεση το κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία

Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού δεν αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς εκτός της Κίνας με εξαίρεση τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, που βρίσκεται σε καραντίνα, σε λιμάνι της Ιαπωνίας, είπε σήμερα ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών.

Όπως εξήγησε ο Ράιαν, η αύξηση κατά περίπου 14.000 των κρουσμάτων σε μία ημέρα, που ανακοίνωσε η Κίνα, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στην προσέγγιση να καταγράφονται ασθενείς στην επαρχία Χουμπέι, η μόλυνση των οποίων επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία θώρακα κι όχι μονάχα εκείνων που επιβεβαιώθηκαν μέσω αιματολογικών εξετάσεων.

«Είναι καίρια κατανοητό ότι τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα σχετίζονται με ένα διάστημα που πηγαίνει πίσω μέρες και εβδομάδες και εκ των υστέρων καταγράφηκαν ως κρούσματα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στην αρχή της ίδιας της επιδημίας» επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην έδρα του ΠΟΥ.

«Εκτός των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess δεν βλέπουμε μια δραματική αύξηση στη μετάδοση εκτός της Κίνας» τόνισε ο ίδιος.

Σαράντα τέσσερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα στο Diamond Princess, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέρχεται σε 219, αν και οι αρχές γνωστοποίησαν ότι σε ορισμένους από τους ηλικιωμένους επιβάτες θα επιτραπεί να αποβιβαστούν αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
κινα, αυξηση, χωρα, νέα, οφείλεται, βομβα mall, ιαπωνια, δίλημμα, λύση, πετρελαιο, iea, οπεκ, υπουργοι, βρυξέλλες, υφίσταται, ηπα, βασεις, princess, τελη κυκλοφοριας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, βασεις 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, μια ημερα, χωρες, αστυνομια, γυναικα, εδρα, εθνικη, ηπα, ιατρικη, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, ωρα, αεροπλανο, ανθρωπος, απε, ασθενειες, εβδομαδες, βιετναμ, βρισκεται, βρυξέλλες, διαστημα, διχτυα, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκρηξη, ελευθερια, ελλειψη, εξελιξη, εξιτηριο, επτα, ερχεται, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ιδια, υπηρεσια, υφίσταται, θετικο, κυβερνηση, κειμενο, λεπτομερειες, ληψη, λύση, μακρια, νομαρχια, παντα, οκτω, οφείλεται, πηγη, πιθανοτητες, πτηση, ρεκορ, σενγκεν, συγκεκριμενα, σειρα, σιγκαπουρη, σχεδια, ταξιδια, τεξας, τοκιο, υπουργειο υγειας, τριτη, φημη, φορα, ωρες, εφαρμογη, iea, υπουργειο, μπροστα, νεκροι, οργη, princess, υγειας
Τυχαία Θέματα