Κολομβία: Υπογραφή ιστορικής συμφωνίας ειρήνης με τις Farc

Η κολομβιανή κυβέρνηση και οι αριστεροί αντάρτες των FARC υπέγραψαν μια αναθεωρημένη συμφωνία ειρήνης για τον τερματισμό περισσότερων από 50 χρόνια συγκρούσεων, παρά τις συνεχιζόμενες αντιρρήσεις πολλών που απέρριψαν την αρχική συμφωνία σε δημοψήφισμα τον Οκτώβριο. "Αυτή είναι η οριστική" δήλωσε ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας την Πέμπτη με τον ηγέτη των FARC

Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστός και ως Τιμοτσένκο.

Ο Λοντόνιο χαιρέτισε τη συμφωνία που θα επιτρέψει στους Κολομβιανούς "να τερματίσουμε οριστικά τον πόλεμο και να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές μας με έναν πολιτισμένο τρόπο". Η συμφωνία θα σταλεί αμέσως στο Κογκρέσο. Αναμένεται να περάσει, αφού συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο συνασπισμός της κυβέρνησης και των συμμαχικών κομμάτων κατέχουν την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα.

Η υπογραφή της συμφωνίας, στο θέατρο Κολόν της Μπογκοτά, δεν είχε την αίγλη και την αισιοδοξία της πρώτης συμφωνίας που υπεγράφη στην Καρταγένα στις 26 Σεπτεμβρίου. Λίγες μέρες αργότερα, οι ψηφοφόροι σόκαραν τόσο τους υποστηρικτές της ειρηνευτικής συμφωνίας όσο και τους επικριτές της, απορρίπτοντάς την. Μεταξύ άλλων, οι επικριτές είπαν ότι ήταν πάρα πολύ ήπια με τους διοικητές των ανταρτών που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου και ότι τους ανταμείβει, επιτρέποντάς τους να είναι υποψήφιοι για δημόσια αξιώματα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε δίνη στην ειρηνευτική διαδικασία και οι διαπραγματευτές επέστρεψαν στις συνομιλίες. Παρουσίασαν μια νέα συμφωνία στις 12 Νοεμβρίου, με τροποποιήσεις σε περισσότερα από 50 σημεία.

Οι αντίπαλοι της ειρηνευτικής συμφωνίας υποστηρίζουν ότι τα πιο κρίσιμα σημεία είναι ακόμα άλυτα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να συμμετέχουν σε δημόσια αξιώματα εκείνοι που καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου. "Τα ζητήματα που μας ανησυχούν περισσότερο για τη συμφωνία παραμένουν" είπε ο Σαμουέλ Χόγιος, ένας εκπρόσωπος του κόμματος Centro Democratico του πρώην προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος ήταν εξ αρχής αντίθετος.

Ο Ουρίμπε δήλωσε ότι και άλλοι επικριτές της ειρηνευτικής συμφωνίας ήθελαν να δουν περαιτέρω αναθεωρήσεις πριν από την υπογραφή της, όμως δεν είχαν ληφθεί υπόψη. Ο πολιτικός αναλυτής Αλέχo Βάργκας, του Εθνικού Πανεπιστημίου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για διαπραγμάτευση και ότι οι επικριτές ποτέ δεν θα είναι ικανοποιημένοι. "Καμία ειρηνευτική συμφωνία δεν θα ήταν καλή για αυτούς, επειδή κάνουν πολιτικά παιχνίδια με αυτή, με σκοπό τις προεδρικές εκλογές του 2018", είπε.

Η κυβέρνηση και οι Farc φοβούνται ότι η καθυστερημένη εφαρμογή της συμφωνίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο κάθε πιθανότητα για ειρήνη.

Μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος τον Οκτώβριο, σχεδόν 7.000 μαχητές των Farc που ήταν έτοιμοι για αποστράτευση βρέθηκαν σε νομικό και λειτουργικό κενό. Μια εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 29 Σεπτεμβρίου επεκτάθηκε, αλλά έγινε πιο εύθραυστη μέρα με τη μέρα. Δύο αντάρτες έχασαν τη ζωή τους στις 16 Νοεμβρίου σε μια σύγκρουση με κυβερνητικά στρατεύματα - τα στοιχεία των οποίων είναι ακόμα ασαφή- και τουλάχιστον πέντε ακτιβιστές για τα δικαιώματα γης και ηγέτες αριστερών κοινωνικών κινημάτων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σάντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων ήταν απόδειξη των κινδύνων από τη μη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας. "Κάθε μέρα που περνάει, υπάρχει ο κίνδυνος νέων περιστατικών", δήλωσε ο πρόεδρος. "Ζωές έχουν χαθεί και υπάρχουν πολλές περισσότερες σε κίνδυνο". Μόλις το Κογκρέσο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, οι Farc θα ξεκινήσουν την διαδικασία αποστράτευσης, πρόσθεσε. "Σε 150 ημέρες όλα τα όπλα των FARC θα είναι στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε ο Σάντος. "Οι Farc, ως ένοπλη ομάδα, θα πάψει να υπάρχει".

Αλλά μετά έναν τόσο ανώμαλο δρόμο προς την ειρήνη, ορισμένοι Κολομβιανοί εξέλαβαν τη νέα συμφωνία περισσότερο ως παραίτηση παρά ως ανακούφιση. Λίγα τετράγωνα πέρα από το θέατρο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή, μόνο ένα μικρό πλήθος των κατοίκων της Μπογκοτά είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την υπογραφή στις μεγάλες οθόνες που είχαν στηθεί στην Πλατεία Μπολιβάρ. Ο Αλμπέρτο Ορτέγκα, ο οποίος είναι 70 ετών και έχει ζήσει μέσα στη βία της χώρας, κρατούσε μια μικρή λευκή σημαία. "Είναι καιρός" είπε.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα