Κλιμακώνεται η ένταση Ολλανδίας - Τουρκίας

Η Ολλανδία απαγόρευσε σε Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν στο Ρότερνταμ, έπειτα από μια διαμάχη για την πολιτική της Άγκυρας για τους μετανάστες, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκαλέσει τη χώρα -και εταίρο του στο ΝΑΤΟ- ένα "ναζιστικό απομεινάρι". Η διαφορά κλιμακώθηκε σε ένα σημαντικό διπλωματικό επεισόδιο το βράδυ του Σαββάτου, όταν απαγορεύθηκε στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας από την αστυνομία να εισέλθει στο προξενείο της χώρας στο Ρότερνταμ. Εκατοντάδες διαδηλωτές

συγκεντρώθηκαν απ' έξω κυματίζοντας Τουρκικές σημαίες και απαιτώντας να δουν την υπουργό. Η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε σκύλους και κανόνια νερού νωρίς την Κυριακή για να διαλύσει το πλήθος, το οποίο πέταξε μπουκάλια και πέτρες. Αρκετοί διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία με κλομπ, σύμφωνα με μάρτυρα.

Την προηγούμενη μέρα οι ολλανδικές αρχές εμπόδισαν τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ, ενώ η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, δήλωσε στο Twitter ότι την συνόδευσαν πίσω στη Γερμανία. "Ο κόσμος πρέπει να πάρει θέση στο όνομα της δημοκρατίας κατά της εν λόγω φασιστικής πράξης! Αυτή η συμπεριφορά ενάντια σε μία γυναίκα υπουργό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή", είπε. Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ επιβεβαίωσε ότι την συνόδευσε η αστυνομία στα γερμανικά σύνορα.

Η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να έχει μεγάλες απώλειες από το αντι-ισλαμικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας, είπε ότι θεωρεί τις επισκέψεις ανεπιθύμητες και "δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί στη δημόσια πολιτική εκστρατεία των Τούρκων Υπουργών στην Ολλανδία". Η κυβέρνηση είπε ότι θεωρεί πως προκαλούν διαιρέσεις στη δική της τουρκική μειονότητα, στην οποία υπάρχουν οπαδοί αλλά και αντίπαλοι του Ερντογάν. Ολλανδοί πολιτικοί από όλα τα κόμματα δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την απόφαση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να απαγορεύσει τις επισκέψεις.

Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν την ολλανδική πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, προφανώς ως αντίποινα και εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν εκεί για να διαδηλώσουν κατά της ολλανδικής κυβέρνησης. Ο Ερντογάν προσβλέπει στον μεγάλο αριθμό των Τούρκων μεταναστών που ζουν στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία και την Ολλανδία, για να εδραιώσει τη νίκη του τον επόμενο μήνα, σε ένα δημοψήφισμα που θα δώσει την προεδρία σαρωτικές νέες αρμοδιότητες. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει οι τουρκικές πολιτικές εντάσεις να εξαπλωθούν σε γερμανικό έδαφος. Τέσσερις συγκεντρώσεις στην Αυστρία και μία στην Ελβετία έχουν ακυρωθεί λόγω της αυξανόμενης έντασης.

Σήμερα, ένας χώρος στη Στοκχόλμη φέρεται να ακύρωσε μια εμφάνιση του αντιπροέδρου του κόμματος του Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι εγχώριες απειλές από κούρδους και ισλαμιστές μαχητές και η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο είναι οι βασικές αιτίες που πρέπει να ψηφίσουν «ναι» στην επέκταση των εξουσιών του. Αλλά επιχείρησε επίσης να φορτίσει συναισθηματικά την ατμόσφαιρα στις σχέσεις του με την Ευρώπη, παρουσιάζοντας την Τουρκία ως προδομένη από τους συμμάχους, ενώ αντιμετωπίζει πολέμους στα νότια σύνορά της.

Η ολλανδική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει στον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου να συμμετάσχει σε συγκέντρωση το Σάββατο στο Ρότερνταμ, αλλά είπε ότι θα πάει εκεί ούτως ή άλλως, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να απαλλαγεί από "το να συμπεριφέρεται σαν αφεντικό".

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε αποκλεισθεί από μια παρόμοια συγκέντρωση στο Αμβούργο την περασμένη εβδομάδα, αλλά μίλησε από το τουρκικό προξενείο, κατηγόρησε τους Ολλανδούς ότι αντιμετωπίζουν πολλούς Τούρκους πολίτες στη χώρα ως ομήρους, απομακρύνοντας τους από την Άγκυρα. "Αν η άφιξή μου αυξήσει τις εντάσεις, ας είναι... Είμαι υπουργός Εξωτερικών και μπορώ να πάω όπου θέλω", πρόσθεσε λίγες ώρες πριν τους απαγορεύσουν να φτάσει στο Ρότερνταμ. Ο Τσαβούσογλου απείλησε με σκληρές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις αν οι Ολλανδοί του αρνηθούν την είσοδο και αυτές οι απειλές αποδείχθηκαν καθοριστικές για την ολλανδική κυβέρνηση. Οι Ολλανδοί επικαλέστηκαν ανησυχίες για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια εξαιτίας της επίσκεψης Τσαβούσογλου και δήλωσαν ότι η απειλή κυρώσεων έκανε την αναζήτηση μιας λογικής λύσης αδύνατη. "Η απόφαση αυτή αποτελεί σκάνδαλο και είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη. Δεν συμμορφώνονται με τις διπλωματικές πρακτικές" είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο το βράδυ.

Ο Βίλντερς, τον οποίο οι δημοσκοπήσεων φέρνουν στη δεύτερη θέση εν όψει των εκλογών της Τετάρτης, έγραψε σε ένα tweet το Σάββατο: "Σε όλους τους Τούρκους στην Ολλανδία που συμφωνούν με τον Ερντογάν: Πηγαίνετε στην Τουρκία και μην ξαναεπιστρέψετε ποτέ !!" Ο Ρούτε δήλωσε: "Σήμερα το πρωί στην τηλεόραση [ο Τούρκος υπουργός] κατέστησε σαφές ότι απειλεί την Ολλανδία με κυρώσεις και δεν μπορούμε ποτέ να διαπραγματευτούμε με τους Τούρκους κάτω από τέτοιες απειλές. Έτσι αποφασίσαμε ... σε μια τηλεφωνική συνδιάσκεψη, ότι ήταν καλύτερο γι' αυτόν να μην έρθει".

Μιλώντας σε μια συγκέντρωση οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, ο Ερντογάν επιτέθηκε στην απόφαση απαγόρευσης εισόδου του υπουργού Εξωτερικών. "Μπορείτε να ακυρώσετε την πτήση του υπουργού Εξωτερικών όσο θέλετε, αλλά ας δούμε πώς θα έρχονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία σήμερα". "Δεν γνωρίζουν από διπλωματία ή πολιτική. Είναι ναζιστικά κατάλοιπα. Είναι φασίστες", είπε. Ο Ρούτε χαρακτήρισε την αναφορά του Ερντογάν "ναζί" και "φασίστες", "μια τρελή παρατήρηση". Και πρόσθεσε: "Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένος, αλλά έχει ξεπεράσει τα όρια".

Οι αρχές θεωρούν ότι οι επιθέσεις του Ερντογάν στη Δύση συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι σαφές ότι η Δύση δεν στηρίζει τις νέες εξουσίες του και επιδιώκει την επικράτηση του "όχι" στο δημοψήφισμα. Μετά την απαγόρευση στην Ολλανδία, ο Τσαβούσογλου έφτασε στη Γαλλία το Σάββατο εν όψει μιας προγραμματισμένης ομιλίας του σε τούρκους μετανάστες στη βορειοανατολική πόλη Μετς, σήμερα. Αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπήρχαν σχέδια για κάποια απαγόρευση. Ένα μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, δήλωσε επίσης το Σάββατο ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν θα πάει στην Ελβετία για μια προγραμματισμένη εκδήλωση σήμερα. Η υπηρεσία ασφαλείας της Ζυρίχης, η οποία είχε ανεπιτυχώς πιέσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βέρνη να απαγορεύσει την εμφάνιση Τσαβούσογλου, ανάφερε το Σάββατο το βράδυ ότι αισθάνεται ανακουφισμένη που η εκδήλωση είχε ακυρωθεί.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα