Κερέ: Ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα

Τη θέση του ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους διατυπώνει, λίγο πριν βρεθεί στην Αθήνα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, χαμηλώνοντας, ωστόσο, τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", ο κ. Κερέ χαρακτηρίζει ως ζωτικής

σημασίας την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σημειώνοντας πάντως ότι είναι εκτός συζήτησης τα σενάρια για τέταρτο μνημόνιο.

Αναφορικά με την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη πιθανότητα να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο κ. Κερέ αναφέρει ότι "η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση μολονότι έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο παραμένει ανοιχτή σε όλους τους διαφορετικούς τομείς πολιτικής". Συμπληρώνει δε, ότι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για καταγραφή της προόδου και για καθορισμό του χρονοδιαγράμματος προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

"Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας", αναφέρει . Όμως αναφορικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, το υψηλόβαθμο μέλος της ΕΚΤ, αποσαφηνίζει ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς η απόφαση θα ληφθεί ανεξάρτητα από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως έκανε γνωστό, με δεδομένες από τη πλευρά της ΕΚΤ τις ανησυχίες σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους, οι εξελίξεις του προγράμματος και η σαφήνεια όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος αποτελούν σημαντικό παράγοντα- όχι όμως τον μοναδικό, προσδιοριστικό, παράγοντα για την λήψη των τελικών αποφάσεων. "Το διοικητικό συμβούλιο θα βασίσει τις αξιολογήσεις του και στην εσωτερική ανάλυση λαμβάνοντας υπόψη και άλλα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων προτού λάβει τις τελικές του αποφάσεις", αναφέρει ο Μπενουά Κερέ.

Συμπληρώνει δε, ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό σήμα ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν ομαλά και το χρέος έχει τεθεί σε πιο διατηρήσιμη πορεία.

Ο κ. Κερέ, τονίζει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, θα πρέπει οι ελληνικές αρχές να τηρήσουν απαρέγκλιτα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επανέλθει η δημοσιονομική πολιτική σε "διατηρήσιμη τροχιά"- όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- και να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Προσθέτει ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, όμως συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις και είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η δυναμική και να συνεχιστούν οι προσπάθειες υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθεί σταθερή βελτίωση. Όπως αναφέρει, "η πρόσβαση στις αγορές πρέπει επίσης να βασίζεται στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Γι’ αυτό, η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να συνοδεύεται από σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 25ηςΜαΐου 2016".

Δεν εξετάζεται τέταρτο μνημόνιο

Στην ερώτηση αν εξετάζεται η προοπτική επιβολής τέταρτου μνημονίου στην Ελλάδα, ο κ. Κερέ δηλώνει ότι "αυτή δεν είναι μια επιλογή που δεν εξετάζει κανείς. Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα".

Αναφορικά με την διαφωνία ΔΝΤ – Ευρωπαίων για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και την δυνατότητα επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (όπως αυτά προβλέπονται στην συμφωνία του Ιουλίου), ο κ. Κερέ αναφέρει ότι οι θεσμοί έχουν εκφράσει τη ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τις απόψεις να διίστανται αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα του μνημονίου- με τη διάσταση αυτή να είναι χρήσιμη: "Οι κίνδυνοι πρέπει να επισημανθούν και να αντιμετωπιστούν με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για το χρέος", αναφέρει . Συμπληρώνει δε, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελεί παράγοντα αξιοπιστίας.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα