Κενά στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και στην άμυνα των νησιών

Χωρίς BMP-1 και Marder τα ελληνικά νησιά

Tου Οδυσσέα Αρβανίτη

Ερωτηματικά για το αν τα νησιά μένουν δίχως άρματα μάχης μετά την απόσυρση των BMP-1, αφήνουν οι χειρισμοί και οι δηλώσεις της κυβέρνησης, σε μία συγκυρία που ο Ερντογάν απαιτεί, με την ανοχή των νατοϊκών συμμάχων, αποστρατικοποίηση των νησιών.

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση είπε ψέματα όταν διαβεβαίωνε -τόσο

στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας, όσο και στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος-, ότι τα BMP-1 θα αποσυρθούν από τα νησιά για να αποσταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας αλλά θα αντικατασταθούν από τα νεότερης γενιάς γερμανικά Marder, μετά από συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση. Την περασμένη Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε παρουσία του Γερμανού καγκελαρίου Σολτς ότι τα Marder δε θα πάνε στα νησιά αλλά στον Έβρο.

Στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε: «Γιατί αποσύρουμε τα άρματα μάχης ΒΜΡ- 1 από τα νησιά στέλνοντάς τα στην Ουκρανία δίχως αντικατάσταση, αντίθετα με παλαιότερες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης; Όταν μάλιστα η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίησή τους;». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να υπεκφύγει ρωτώντας «ποιος είπε ότι δεν αντικαθίσταται;». Στην παρατήρηση ότι προκύπτει από τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Σολτς που βεβαίως αναφέρονταν στην αντικατάσταση των BMP-1 από τα Marder και όχι γενικώς και αορίστως σε κάποια αντικατάσταση, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «οι δηλώσεις αφορούσαν το πού θα πήγαιναν, κατόπιν υπόδειξης των Επιτελείων, αυτά που θα έρθουν από τη Γερμανία. Άλλη η υπόθεση αυτή, άλλη το αν αυτά που έφυγαν από τα νησιά αντικαταστάθηκαν». Σε τελική ερώτηση «αντικαταστάθηκαν;», απάντησε «βεβαίως». Επισήμως πάντως ισχύει η διαβεβαίωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή, ενώ δεν έχει υπάρξει δημοσιοποίηση διαφορετικής εισήγησης των επιτελείων.

Εάν πάλι έχουν αντικατασταθεί από άλλα άρματα -πιθανώς παλαιότερα αμερικανικής κατασκευής- που φωτογραφήθηκαν από τα τουρκικά drones αυτό επίσης δεν έχει ανακοινωθεί. Εκτός εάν μετά τις τουρκικές διαμαρτυρίες η διαδικασία σταμάτησε, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες. Παρόμοιες πληροφορίες από το αμυντικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι και τα Marder τελικά δε θα φτάσουν στον Έβρο μετά από διαμαρτυρία της μουσουλμανικής μειονότητας. Φυσικά τέτοια θέματα είναι ευαίσθητα και η κυβέρνηση έχει λόγους να μη δημοσιοποιεί κάθε της κίνηση. Ενώ αυτό όμως είναι κατανοητό και σεβαστό σε αυτή την περίπτωση ο πολιτικός και επικοινωνιακός χειρισμός της κυβέρνησης είναι ο χειρότερος δυνατός, αφήνοντας κενά.

Κυβερνητικοί παράγοντες διαρρέουν παρασκηνιακά ότι τα BMP-1 δεν ήταν και τόσο χρήσιμα στο περιβάλλον των νησιών όπου απαιτούνται άλλου είδους όπλα για την άμυνά τους. Τότε όμως γιατί είχαν εγκατασταθεί στα νησιά; Αυτά μοιάζουν προφάσεις εν αμαρτίαις και ενώ τείνει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα νησιά θα μείνουν δίχως άρματα μάχης. Το ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μερική αποστρατικοποίηση των νησιών κατ’ απαίτηση του Ερντογάν είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ας μην το σκεπτόμαστε καθόλου…

The post Κενά στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και στην άμυνα των νησιών appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα