Κάθε μέρα ήταν γιορτή επί Σημίτη

Του Κώστα Πρώιμου

Να που θα το δούμε και αυτό. «Στον κόσμο των Μπιζάρων», για όσους θυμούνται ήταν ο τίτλος του θρυλικού Αμερικάνικου κόμικ που μεσουράνησε τέλη δεκαετίας του ’50. Εκεί που ο καλός ήταν κακός και τούμπαλιν. Ο απατεώνας ως τίμιος πολίτης και δε συμμαζεύεται. Μας ήρθε και εδώ υπό τη μορφή μετα-αλήθειας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Σακελλαροπούλου θα τιμήσει τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Και θα είναι όλοι τους εκεί στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ποιοι; Αυτοί που κατάντησαν τον Ελληνισμό Ελάσσονα! Τραγικές ειρωνείες που όπως προέγραψα λες και είναι

βγαλμένες από το ανωτέρω απίστευτα ευρηματικό κόμικ.

Μια μέρα, ήταν Σεπτέμβριος του 2019, συνάντησα επί της οδού Αναγνωστοπούλου τυχαία κατά την έξοδό του από την πολυκατοικία μετά συνοδείας αστυνομικών τον Κώστα Σημίτη. Κοντοστάθηκα, με κοίταξαν όλοι λίγο καχύποπτα και τον ρώτησα: Πρόεδρε, τι θα γίνει; Θα περπατήσει ο Κυριάκος με αυτό το σχήμα; Με κοίταξε ολίγον περιφρονητικά και με ένα ελαφρύ μειδίαμα αποκρίθηκε: Ουδέν σχόλιον! Απομακρύνθηκα καθώς δεν είχαν διάθεση για περισσότερα. Ήταν, βλέπετε, μέσα στη μέση του δρόμου εκτεθειμένος ο πρώην Πρωθυπουργός. Σκεφτόμενος τι ήθελε να πει ο ποιητής… κατέληξα στην εξής ερμηνεία: «Άσε μας ρε αγόρι μου πρωί-πρωί, που νομίζεις ότι δε θα περπατήσει. Κοντογείτονάς μου είναι, εδώ στη μεγάλη ανηφόρα λίγο πιο πίσω και πιο πάνω μένει… Τα προσέχω εγώ τα γειτονάκια μου στο Κολωνάκι, από μικρά παιδιά δε, τα βάζω στα δύσκολα, να εκπαιδεύονται με το να διευθύνουν θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας με στόχο να τις φουντάρουν…». Τέλος πάντων, αυτά υπέθεσα εγώ.

Κώστας Σημίτης. Τον είχε ταράξει στην πλάκα τότε η αείμνηστη Μαλβίνα. Όπως είχε ταράξει και ο ίδιος εκατομμύρια αφελείς να παίξουν στο χρηματιστήριο. Να πουλήσουν ακίνητα, αυτοκίνητα, τα χρυσά δόντια της γιαγιάς, τις κατσίκες στο χωριό. Ακόμη και τα κεφαλοχώρια είχαν περισσότερες ΕΛΔΕ από καφενεία στο πικ της φούσκας με τα χιλιάδες πεντακοσάευρα. Θυμάμαι πως όλο το Σύστημα του πιο δεξιού ΠΑΣΟΚ έπειθε τον κοσμάκη ότι θα πλουτίσει ευκόλως και συνεπώς όλη μέρα θα καάθεται.

Οι καφετέριες στη Γλυφάδα ήταν ασφυκτικά γεμάτες από τη Δευτέρα το πρωί, καθώς σε τούτη τη χώρα επί Σημίτη ήταν κάθε μέρα γιορτή! Η φούσκα ωστόσο έσκασε, η νύφη το’ σκασε, ο παππούς από το χωριό μόλις το’ μαθε έπαθε εγκεφαλικό, ο Γιωργάκης πούλησε τη Mercedes και αναγκάστηκε να φύγει στα ξένα να δουλέψει σε έναν ξάδερφό του και ούτω καθεξής. Πάντως, το έργο με την εκούσια συνεργία όλων ήταν τόσο αριστοτεχνικά στημένο που γνωστός επιχειρηματίας της Γλυφάδας τότε, ενώ το όνομά του φιγουράριζε ως εμπλεκόμενος στο μεγάλο κόλπο του χρηματιστηρίου στις κραταιές εφημερίδες εκείνης της εποχής και ενώ μπήκε φυλακή για λίγους μήνες, ξάφνου εθεάθη καμαρωτός- καμαρωτός με μια πανάκριβη κάμπριο Mercedes να κυκλοφορεί στο κέντρο της Γλυφάδας σαν να μην τρέχει τίποτα.

Να σημειώσουμε ακόμη ένα περιστατικό που διαδραματίστηκε στο όμορφο και κοσμοπολίτικο Πορτοχέλι το «Ολυμπιακό» καλοκαίρι του 2004: Ισχυρός Έλληνας επιχειρηματίας μετά της συζύγου του απολάμβανε στην κουπαστή του μέγκα γιοτ τη θέα. Ξάφνου κάτι μυστήριοι εμφανίστηκαν με ένα τρελό σκαρί, πανάκριβο και έδεσαν δίπλα τους. Η σύζυγος με δέος και θυμό μαζί αναφώνησε: Μα, ποιοι είναι πάλι αυτοί; Ο σύζυγός της την καθησύχασε λέγοντάς της: «Μην ανησυχείς γλυκιά μου, σε λίγο καιρό πάλι δικά μας θα’ ναι…».

Eπιστρέφοντας στον Οκτώβριο του 2023, δε θα περιμέναμε τίποτα περισσότερο από την κυρία Σακελλαροπούλου που ευτελίζει το ύψιστο αξίωμα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος βάζοντας τιμητική πλάτη σε αυτούς που έφαγαν και το φαγητό των μικρών παιδιών, που πούλησαν χωρίς να τηρούν τα προσχήματα για ακόμη μια φορά δέκα εκατομμύρια Έλληνες που τους εμπιστεύτηκαν τις ζωές τους. Δε θα περιμέναμε τίποτα περισσότερο από μια κυρία πρώην δικαστικό που σιωπά σε καραμπινάτα εθνικά σκάνδαλα και εγκλήματα (Υποκλοπές, Τέμπη, Πλημμύρες…) και άλλα μικρότερα αλλά σημαντικά που διαπράχθηκαν επί των ημερών της.

The post Κάθε μέρα ήταν γιορτή επί Σημίτη appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα