Καταρρέουν τα έσοδα του κράτους

12:22 9/4/2013 - Πηγή: Antinews

Η κυβέρνηση, στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει τη μαύρη τρύπα των 2,3-2,5 δις που εκτιμάται ότι θα προκύψει μέσα στο 2013. Υπόσχεται ότι με καλύτερη απόδοση φόρων όπως το χαράτσι στα ακίνητα, με περισσότερους ελέγχους καθώς και με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, θα μπορέσει να βγάλει τη δύσκολη χρονιά. Και προς το παρόν φαίνεται ότι οι τροικανοί πείθονται. Άλλωστε, η «κόκκινη» γραμμή του πρωθυπουργού είναι «όχι άλλα δημοσιονομικά

μέτρα.

Ωστόσο, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι σοκαριστικά και προκαλούν έντονες αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να αντέξει η ίδια η κυβέρνηση και βεβαίως η ίδια η χώρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα του Μαρτίου έχουν καταρρεύσει καθώς υποχωρούν κατά 25%. Θες ότι δεν έχουν να πληρώσουν, θες ότι η κυπριακή κρίση οδηγεί πολλούς στην αποταμίευση για τις δύσκολες ημέρες παρά η πληρωμή φόρων και εισφορών, η ουσία είναι ότι ο Μάρτιος προκαλεί τρόμο στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μαύρη τρύπα στα έσοδα του πρώτου τριμήνου αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και με αναγωγή σε σχέση με τους ετήσιους στόχους η τρύπα θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ στο τέλος του έτους. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται και οι εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες το πρώτο τρίμηνο έχουν καταρρεύσει κι εμφανίζουν τρύπα περίπου750 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι:

Το Μάρτιο εισπράχθηκαν έσοδα προ επιστροφών φόρου περίπου 3 δισ. ευρώ ενώ ο μηνιαίος στόχος του προϋπολογισμού ήταν να εισπραχθούν 3,24 δισ. ευρώ.

Η πρόβλεψη για την επιστροφή φόρων το Μάρτιο, σύμφωνα με τους στόχους του προϋπολογισμού, ήταν 191 εκατ. ευρώ αλλά τελικά επεστράφησαν περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού (έσοδα μείον επιστροφές φόρων) παρουσίασαν το Μάρτιο μείωση πάνω από 25% σε σχέση με πέρυσι ενώ σε σχέση με το στόχο παρουσίασαν υστέρηση κατά περίπου 550 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από το ΦΠΑ σε σχέση με πέρυσι το Μάρτιο παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 15%.

Τα έσοδα των εφοριών το Μάρτιο μειώθηκαν πάνω από 20% ή κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της μείωσης των εισπράξεων του ΦΠΑ και της μειωμένης σε σχέση με πέρυσι είσπραξης χαρατσιού (πέρυσι το Μάρτιο εισπράχθηκε η μια από τις δυο δόσεις του χαρατσιού για το2011 ενώ το φετινό αντίστοιχο μήνα εισπράχθηκε η μια από τις πέντε δόσεις για το χαράτσι του 2012).

Το δείχνουν όλα αυτά; Πολλά και δυστυχώς άσχημα πράγματα:

1. Ότι όλες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης όταν υπέγραφε το Μνημόνιο τα Χριστούγεννα έχουν πέσει έξω. Κι όχι γιατί δεν ήξεραν τι έλεγαν, αλλά γιατί το βάθος της ύφεσης είναι τρομακτικό και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Κανείς δεν έχει να πληρώσει ή όποιου του απέμειναν χρήματα τα κρατά για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται αντί να τα δώσει στο κράτος.

2. Ότι η ανεργία και η μείωση του εισοδήματος δεν επιτρέπει πλέον στις ελληνικές οικογένειες να πληρώνουν τις οφειλές τους. Και να το ήθελαν δεν θα μπορούσαν. Η φοροδοτική τους ικανότητα είναι πλέον μηδενική. Κάποιοι που πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη «λίπος» ας το καταλάβουν.

3. Ότι έγιναν πολλοί λάθος επικοινωνιακοί χειρισμοί. Εδώ και ένα μήνα ακούνε οι Έλληνες για ρυθμίσεις που έρχονται και για δόσεις που θα φτάνουν μέχρι 50 ευρώ το μήνα προκειμένου να εξοφλήσουν φόρους και εισφορές, και δεν πάει κανένας να πληρώσει. Κορόϊδα είναι να πληρώσουν εφάπαξ αφού οι υπεύθυνοι του λένε ότι έρχεται γενναία ρύθμιση; Πρέπει, λοιπόν, να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα με την τρόικα γιατί και ο Απρίλιος θα είναι «στεγνός» για τα κρατικά ταμεία.

4. Η τρόικα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η ελληνική κοινωνία έχει πιάσει πάτο. Δεν υπάρχει… σάλιο κι όσο κι αν επιμένουν σε νέα μέτρα δε θα παραδώσουν απλά τα κλειδιά στον Τσίπρα. Αυτό είναι ίσως το μικρότερο. Το χειρότερο είναι οι κοινωνικές εκρήξεις που θα έρθουν και η χρεοκοπία της χώρας. Τότε δε θα πάρουν και οι δανειστές φράγκο από αυτά που έδωσαν σε δάνεια.

Η δε κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι το… λαδάκι στο καντήλι της χώρας σώνεται. Ή θα γίνει τώρα κάτι εντυπωσιακό ή αλλιώς δεν τη βγάζουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο που κάποιοι πιστεύουν ότι θα γίνει το θαύμα. Τα θαύματα δεν υπάρχουν πια, ο Μεγαλοδύναμος έχει άλλες δουλειές και οι από μηχανής θεοί που κάποιοι ονειρεύονται ασχολούνται με άλλα. Ας αποφασίσουν λοιπόν στην κυβέρνηση να πάρουν αποφάσεις και να μην κάνουν διαχείριση της κρίσης. Διότι τα άδεια ταμεία θα τους πάρουν από κάτω κι αν τολμήσουν να μιλήσουν για έστω κι ένα νέο μέτρο θα αντιμετωπίσουν τη μήνι του λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα