Καταπέλτης το βούλευμα για τον Άκη Τσοχατζόπουλο

Σε… 1.110 σελίδες χαρτιού τύλιξαν οι δικαστές τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τη συμμορία των υπολοίπων «18» οι οποίοι θα δικαστούν στις 22 Απριλίου για το ξέπλυμα χρήματος που αφορά τις μίζες από τα εξοπλιστικά.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών είναι πολύ βαρύ για τον τέως υπουργό τον οποίο χαρακτηρίζουν ως προσωπικότητα που «ρέπει προς το έγκλημα με μοναδικό σκοπό το χρήμα». Τονίζουν ότι έχουμε να κάνουμε ξεκάθαρα με εγκληματική συμμορία που ξεκίνησε τη δουλειά της το 1998 και συνέχισε

μέχρι το 2010. Γιάννης Σμπώκος και ο εξάδερφος Νίκος Ζήγρας χαρακτηρίζονται ως οι… υπαρχηγοί, αυτοί δηλαδή που είχαν βασικό ρόλο στο ξέπλυμα χρήματος. Βολές εξαπολύουν και κατά της συζύγου του Ακη, Βίκυς Σταμάτη αλλά και της κόρης του Αρετής οι οποίες, σύμφωνα με το βούλευμα, γνώριζαν την προέλευση των χρημάτων.

Με το παραπεμπτικό οι Εφέτες θεωρούν ότι ο προσωρινά κρατούμενος Ακης Τσοχατζόπουλος και οι συγκατηγορούμενοι του αποτελούσαν εγκληματική οργάνωση, με δομή και συγκεκριμένους ρόλους που «τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ‘ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η εν λόγω οργάνωση δημιουργήθηκε στις αρχές του 1998 και δραστηριοποιήθηκε έως και τον Απρίλιο του 2010, με σκοπό να αποκρυβούν «σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου». Κατά την κρίση των εφετών, όλοι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν στην οργάνωση αναλόγως του ρόλου που είχε ο καθένας. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Δραστηριοποιήθηκαν με μεθοδικό τρόπο επί σειρά ετών και πέτυχαν να πραγματοποιηθούν πλήθος συναλλαγών για τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων του πρώην υπουργού και να διακινηθούν, σε μια δαιδαλώδη διαδρομή, τεράστια χρηματικά ποσά μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εταιριών, τραπεζικών λογαριασμών, παρένθετων προσώπων και εξωχώριων εταιρειών, με σκοπό να συγκαλύψουν την αληθινή προέλευση της περιουσίας εν γνώσει τους ότι τα έσοδα αυτά προέρχονταν από εγκληματική δραστηριότητα, μεγάλο μέρος των οποίων τοποθετήθηκαν στην αγορά περιουσιακών στοιχείων, αλλά προδήλως αποβλέποντας και σε δικό τους οικονομικό όφελος».

Μάλιστα, στο σκεπτικό του βουλεύματος αποτιμάται και η συνολική στάση που τήρησαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων: «Το στοιχείο του άμεσου δόλου, με βάση όσα προέκυψαν, δύσκολα μπορεί να αποσυνδεθεί από τις μεθοδεύσεις, στις οποίες κατέφυγαν στις περισσότερες των περιπτώσεων, προκειμένου να συγκαλυφθεί η προέλευση της περιουσίας».

Για τον άλλοτε στενό συνεργάτη και συγκατηγορούμενο πλέον του πρώην υπουργού, Γιάννη Σμπώκο, το βούλευμα μεταξύ άλλων αναφέρει: Ο κ. Τσοχατζόπουλος ενεργώντας από κοινού με τον Ιωάννη Σμπώκο, εξακολουθητικά, με πρόθεση απέκρυψε περιουσία, με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη προέλευσή της.

Συγκεκριμένα

κατά το χρονικό διάστημα από περίπου αρχές του έτους 2000, έως 16-4-2010, του παρέδωσε το ποσό των 1.000.000 ευρώ, με σκοπό την απόκρυψη του ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του ως πρώην υπουργού καιμε τον ίδιο σκοπό, το χρονικό διάστημα από αρχές 1998 έως 16-4-2010, του ανέθεσε τη διαχείριση μέρους του ποσού της παράνομης περιουσίας εκ δωροδοκίας, ποσού τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ.

Για το ακίνητο της Ακρόπολης το βούλευμα τονίζει ότι η προφυλακισμένη σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, το απέκτησε με σκοπό την απόκρυψη χρημάτων που προερχόταν από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας του συζύγου της, ενώ επισημαίνεται ότι με σκοπό τη συγκάλυψη προέλευσης χρημάτων προέβη σε εργασίες ανακαίνισης, ύψους τουλάχιστον 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την προσωρινά κρατούμενη κόρη του βασικού κατηγορούμενου, Αρετή Τσοχατζοπούλου, στο βούλευμα αναφέρεται ότι «κατά τα έτη 2004-06 μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου διά της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα