«Καταιγίδα» στην Ευρώπη για το Grexit

16:56 5/1/2015 - Πηγή: Antinews

Η καταιγίδα δημοσιευμάτων και αναλύσεων για το ενδεχόμενο ενός Grexit συνεχίζεται και τη Δευτέρα καθώς όπως όλα δείχνουν το άρθρο του Spiegel έβαλε φωτιά στα σενάρια.

Η ευρωζώνη έχει δημιουργήσει και θέσει σε λειτουργία νέους μηχανισμούς οι οποίοι περιορίζουν τους κινδύνους μετάδοσης οικονομικών κρίσεων, επισήμανε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείσα εάν και κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε μια υποθετική έξοδο της Ελλάδας

από την ευρωζώνη.

«Ο κόσμος προφανώς προχώρησε από το 2012 και στο μεταξύ λάβαμε αποτελεσματικά μέτρα τα οποία εφαρμόζονται ακριβώς για αυτό τον λόγο: για να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη», τόνισε η εκπρόσωπος.

«Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται και υπάρχουν για να συμβάλουν ώστε να αποτρέπονται συγκεκριμένες μορφές μετάδοσης» της κρίσης, πρόσθεσε η ίδια.

Ωστόσο, η αίσθηση του φόβου που τροφοδοτείται από τα δημοσιεύματα φαίνεται να μην περνά τόσο όσο πριν από 2 χρόνια. Σε δημοσίευμά του το Bloomberg παίρνει τις απόψεις Ελλήνων πολιτών για το θέμα:

«Όλα είναι μια προπαγάνδα για να τρομάξουν τους ανθρώπους. Εγώ δεν το πιστεύω», δήλωσε η κα Φρόσου, κάτοικος της Ρόδου.

«Περίπου το 60% του ελληνικού πληθυσμού πιστεύει ότι το Grexit είναι μια μπλόφα» είπε ο Νίκος Μαραντζίδης, δημοσκόπος και καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας. «Το 2012, η αίσθηση του φόβου ήταν πολύ πιο εμφανής» πρόσθεσε.

“Το βασικό ρίσκο από ένα Grexit παραμένει η μετάδοση της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία. Τα αποτελέσματα στην ευρύτερη οικονομία και τα χρηματοδοτικά κόστη παραμένουν σημαντικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες”, αναφέρει η επενδυτική τράπεζα JP Morgan.

«Ανεπιθύμητο πείραμα με αβέβαιη έκβαση» χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η γερμανική εφημερίδα, Rheinische Post.

Tι πιστεύουν Μέρκελ και Σόιμπλε: «Αγαπητοί Έλληνες, μπορούμε και χωρίς εσάς, εσείς όμως ασφαλώς όχι χωρίς εμάς, γιατί αυτό θα σας οδηγούσε σε οικονομικό και κοινωνικό χάος.

Έχουν δίκιο: αύξηση του πληθωρισμού, της ανεργίας, χρεοκοπίες τραπεζών και επιχειρήσεων, χωρίς την Ευρώπη υπάρχει ο κίνδυνος της εξαθλίωσης. Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να παραμείνει. Η Ένωση όμως δεν θα πρέπει να εκβιάζεται από λαϊκιστές όπως τον Αλέξη Τσίπρα. Το νεύμα του Βερολίνου προς την Αθήνα είναι η σωστή πολιτική στρατηγική. Η πίεση προς την κυβέρνηση της Ελλάδας -όποια κι αν είναι αυτή- θα πρέπει να διατηρηθεί. Μόνον έτσι η χώρα θα παραμείνει στο δρόμο που έχει χαραχθεί. Και από αυτό επωφελούνται όλοι, η Αθήνα, η Ευρώπη και το ευρώ», αναφέρει η εφημερίδα.

Μιλώντας επίσης στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Unicredit, Ερικ Νίλσεν τόνιζε πως εάν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει απ' το ευρώ τότε αυτό δεν μπορεί να το σταματήσει κανείς και πιθανόν κάτι τέτοιο να γίνει όταν η ΕΚΤ θα αποσύρει τη στήριξη της στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο η έξοδος θα είναι μία καταστροφή που θα παραδειγματίσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και θα τις αποτρέψει από αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Ο Νίλσεν, που υπήρξε ανώτερο στέλεχος της Goldman Sachs και του ΔΝΤ, τονίζει ότι στην περίπτωση κρίσης στην Ευρωζώνη που θα ξεσπάσει από ένα Grexit η ΕΚΤ θα λειτουργήσει ως "κυματοθραύστης" για τις υπόλοιπες χώρες. Όπως εκτιμά θα βοηθήσει τα ομόλογα τους στα πλαίσια του QE ενώ θα αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της.

O επικεφαλής ανάλυσης της RBS Αλμπέρτο Γκάλο. "Δε νομίζω ότι ένα Grexit είναι τόσο απομονωμένο που δεν θα επηρεάσει την Ευρωζώνη, όπως αφήνει να εννοηθεί η γερμανική κυβέρνηση. Υπάρχουν και άλλες χώρες με παρόμοια πολιτικά προβλήματα και προβλήματα χρέους που μπορεί να πάρουν σειρά. Διαφωνώ πλήρως με την Ανγκελα Μέρκελ που λέει ότι είναι διαχειρίσιμη μία ελληνική έξοδος", υπογράμμισε σε συνέντευξη του στο Bloomberg o κ. Γκάλο.

Ο ίδιος τόνισε ότι το QE της ΕΚΤ, που πιθανόν να ξεκινήσει τρεις μέρες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, δεν είναι αρκετό να βοηθήσει την Ευρώπη και πως θα πρέπει να υπάρξει μεταστροφή της οικονομικής πολιτικής και όχι μόνο ενέργειες στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. "Πιστεύω ότι το QE δεν πρόκειται να έχει κάποιο αντίκτυπο πέραν των Κεφαλαιαγορών πόσο μάλλον να δημιουργήσει πραγματικές επενδύσεις. Εάν φέτος δεν βρει η Ευρώπη λύση συνολικά όχι μόνο για Ελλάδα, τότε οι δυσχερείς εξελίξεις θα επιταχυνθούν", εκτιμά ο Γκάλο που θεωρεί ότι το 2015 θα είναι το έτος μεγάλων περιπετειών της Ευρωζώνης.

“Η Ευρώπη ενδέχεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα;”, διερωτάται η βελγική Le Soir, αναφερόμενη στο δημοσίευμα του Spiegel που άναψε φωτιές.

“Η γερμανική κυβέρνηση κρίνει εξίσου αναπόφευκτη μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπαρς, αναλάβει τη διακυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και εγκαταλείψει τη γραμμή της λιτότητας και δεν εξοφλήσει τα χρέη της χώρας”, έγραφε το περασμένο Σάββατο στη διαδικτυακή έκδοσή του το Spiegel, αναφέρει η Le Soir.

Και συνεχίζει: “Για τα γερμανικά μέσα, η καγκελάριος και ο ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε, θέλουν να ασκήσουν πίεση στο ελληνικό εκλογικό σώμα ή και πάνω στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως η προσέγγιση αυτή είναι αμφιλεγόμενη, και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και μεταξύ των συντηρητικών που έχουν εκφράσει δημοσίως την αποδοκιμασία τους”.

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα