Καημένη Ελλάδα

Σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομικό τέλμα και τα λεφτά είναι πολύ λίγα για όλους, είναι περίπου… λογικό να σκάνε συνεχώς σκάνδαλα. Αυτή τη φορά όχι με πολιτικό μανδύα αλλά από τους ίδιους τους πολίτες.

Ακούμε ότι συνελήφθησαν έξι άτομα, υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΔΟΕ, της ΤτΕ για εκβίαση επιχειρηματία. Ποιος ξέρει πόσες τέτοιες συμμορίες ζητούν γρηγορόσημο ή μίζα για να κάνουν κάποια ενέργεια.

Ακούμε

ότι μια νέα μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας γιατρών του ΕΣΥ από εταιρείες προμήθειας ιατρικού υλικού είναι σε εξέλιξη. Κάποιοι έπαιρναν εκατομμύρια για να προωθούν συγκεκριμένα προϊόντα. Ποιος ξέρει πόσα εκατομμύρια «μαύρο χρήμα» διακινείται στα δημόσια νοσοκομεία κάθε χρόνο. Εταιρείες που λαδώνουν γιατρούς και υπαλλήλους οι οποίοι με ευχαρίστηση τα παίρνουν.

Ο άλλος, υπάλληλος δήμου είχε καταχραστεί 9 εκατ. ευρώ και προσποιούμενος το μοναχό ζούσε στο Άγιο Όρος. Ποιος ξέρει πόσοι άλλοι το κάνουν αυτό.

Στο Χρηματιστήριο αποκαλύφθηκε ότι κυρίως ξένοι επενδυτές «σόρταραν» τραπεζικές μετοχές και έκαναν πράξεις με χαρτιά που δεν είχαν στα χέρια τους. Ποιος ξέρει καθημερινά τι παίζεται στο ταμπλό και ποιοι αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Αυτές οι υποθέσεις είναι μόνον αυτές που βγήκαν σε μία ημέρα, σκεφτείτε τι έχει γίνει εδώ και χρόνια στη δύσμοιρη Ελλάδα. Σκεφτείτε και τα σκάνδαλα που δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Εδώ δε μιλάμε για τα μεγάλα λαμόγια, κάποιους πολιτικούς, κάποια στελέχη της κρατικής μηχανής ή άλλα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που έβγαλαν δις από μίζες, ρεμούλες κ.λπ. Μιλάμε για τη λεγόμενη παραβατικότητα των ίδιων των πολιτών. Που κλέβουν τα ίδια τους τα ταμεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία. Που καταληστεύουν τις εταιρείες και τις δημόσιες υπηρεσίες που εργάζονται. Που με μικρά ποσά καθημερινά ή μεγαλύτερα δημιουργούν αυτήν την τεράστια μικροδιαφθορά. Στα νοσοκομεία, στους δήμους, στις εφορίες, στα ασφαλιστικά ταμεία. Εκεί που καθημερινά χάνονται μισθοί, συντάξεις, προμήθειες, φόροι από εκατοντάδες χιλιάδες τίμιους και νομοταγείς πολίτες. Οι οποίοι πληρώνουν κανονικά, δεν διανοούνται να βάλουν το χέρι στο βάζο με το μέλι, σέβονται τον διπλανό τους, τηρούν τους νόμους και απεχθάνονται τη λαμογιά.

Κι όμως, υπάρχουν οι άλλοι, ανάμεσά μας κι όχι κάπου αλλού, που σκυλεύουν στο μεταπολιτευτικό σώμα της πατρίδας. Και μάλιστα όταν πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη λένε: «Αφού με κλέβει το κράτος εγώ γιατί να μην κλέψω». Έτσι δικαιολογούν τις πράξεις τους και κοιμούνται ήσυχοι, με καθαρή συνείδηση.

Κι όμως, αυτή η χώρα χρεοκόπησε ακριβώς γιατί όλοι λίγο πολύ σκέφτηκαν ή έκαναν την παρανομία. Έφαγαν δημόσιο χρήμα, καταπάτησαν δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις, δωροδόκησαν ή δωροδοκήθηκαν, έκλεψαν τον διπλανό τους, έστησαν κομπίνες με πολιτικούς και αξιωματούχους. Έγιναν δηλαδή όλα όσα καταγγέλλουν κάθε φορά που βλέπουν έναν πολιτικό να είναι λαμόγιο και να αποκαλύπτεται.

Όχι όλοι οι Έλληνες ασφαλώς αλλά χιλιάδες έβαλαν κι από ένα καρφί στο σώμα της πατρίδας, φέρνοντάς την στη σημερινή κατάντια. Δυστυχώς το DNA τους είναι βουτηγμένο στη βρομιά και κάπως έτσι αυτή η χώρα πορεύεται. Με ένα σημαντικό μέρος των πολιτών να είναι λαμόγια, μικρότερα ή μεγαλύτερα, αλλά ποτέ να μην το παραδέχονται. Μέχρι που πιάνονται στα πράσα.

Δυστυχώς, αυτή είναι η Ελλάδα και αν κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας ίσως να δούμε πώς φτάσαμε ως εδώ.

Δεν ξέρουμε αν «μαζί τα φάγαμε» όπως είπε ο Πάγκαλος. Διότι σίγουρα οι Ακηδες, οι Μαντέληδες και οι άλλοι έφαγαν τεράστιες περιουσίες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και οι απλοί πολίτες έχουν μερίδιο της ευθύνης για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα