Και νέα αναβολή στην υπόθεση Καμμένου εξαιτίας Τσίπρα

Νέα αναβολή στην συζήτηση της ερώτησης της Ν.Δ για την πώληση οπλικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία προκλήθηκε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος αιτιάσεις που δέχθηκε για απόδραση στο Παρίσι ώστε να αποφύγει την εξαιρετικά άβολη για την κυβέρνηση διαδικασία , ζήτησε με επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση, την αναβολή της συζήτησης επί της ερώτησης βουλευτών της Ν.Δ στον Π. Καμμένο

για την προσεχή Δευτέρα, ώστε να παρίσταται.

Αίτημα που έγινε δεκτό μεν, από τη Διάσκεψη των προέδρων που συνεδρίασε νωρίτερα, άλλα έβαλε φωτιά στα "τόπια" μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τη Ν.Δ να αρνείται νέα αναβολή και να μιλάει για "πανικό" Καμμένου και Τσίπρα.

Ν.Δ: Δεν δεχόμαστε δεύτερη αναβολή- Πανικός σε Καμμένο και Τσίπρα

Η Νέα Δημοκρατία πάντως στην είδηση της αίτησης Τσίπρα για αναβολή της συζήτησης αντέδρασε εξαρχής έντονα διαμηνύοντας ότι "Δεν δέχεται αναβολή για δεύτερη φορά της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή για την υπόθεση Καμμένου η Νέα Δημοκρατία", μιλώντας για "πανικό" που έχει καταβάλει Καμμένο και Τσίπρα, ενώ καλεί τον πρόεδρο της Βουλής να πράξει το καθήκον του.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλωστε σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους, επισημαίνουν καταρχήν ότι ο υπουργός Άμυνας φαίνεται πως απαίτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να παρίσταται στην Ολομέλεια και να μην είναι απών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο εσωτερικό της Κυβέρνησης παίζονται παιχνίδια "εκβιασμού".

Πρόδηλο είναι άλλωστε, κατά την ίδια ανάλυση, το ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα είχε αποφύγει να πάρει θέση στην υπόθεση.

"Η συζήτηση της επερώτησης ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση με επιλογή της την ανέβαλε για το επίδομα που κάλλιστα θα μπορούσε να συζητηθεί την Τρίτη εάν δεν ήθελε να μην συζητηθεί το σκάνδαλο Καμμένου. Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Παρίσι, δεν είναι επίσημο. Εάν ήταν προγραμματισμένο από καιρό, γιατί μέχρι σήμερα το πρωί δεν το είχε καν ανακοινώσει το Μαξίμου;" διερωτώνται γαλάζιες πηγές.

Παράλληλα τονίζουν πως η επίκαιρη επερώτηση είναι μια διαδικασία σε επίπεδο βουλευτών- υπουργού.

"Ουδέποτε η Ν.Δ είπε οτι θα μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης. Εάν θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει μια συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών ας την κάνει την Παρασκευή ή τη Δευτέρα", προσθέτουν.

Τα απόρρητα έγγραφα Λοβέρδου

Στο μεταξύ χθες το βράδυ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε νέα έγγραφα στη Βουλή για την υπόθεση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία διαβαθμισμένα έγγραφα φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο της Βουλής και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε πως τα έγγραφα παραδόθηκαν στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης.
"Εξεπλάγην χθες όταν ενώ υπήρχε συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη έγινε η κατάθεση απορρήτων εγγράφων" είπε ο ΠτΒ σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών. " Ο Νικήτας Κακλαμάνης τα έβαλε σε φάκελο και ύστερα από επικοινωνία με εμένα μπήκαν σε φυλασσόμενο χώρο της Βουλής. Δεν τα αγγίξαμε δεν τα είδε κανείς. Στη Διάσκεψη είδαμε τα έγγραφα τους τίτλους τους και την σαφή ένδειξη ότι είναι απόρρητα. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν – πόσο μάλλον οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου – ότι χρειάζονται 30 χρόνια για τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων κυβερνητικών οργάνων όπως του υπουργικού συμβουλίου ή του ΚΥΣΕΑ. Τα έγγραφα που έχουν σχέση με την άμυνα θέλουν απόφαση υπουργικού συμβουλίο. Επ’ αυτού δεν ηγέρθησαν αντιρρήσεις από καμία πλευρά.

Η Βουλή ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε συζήτηση, αποχαρακτηρισμό και μοίρασμα τέτοιων απορρήτων εγγράφων. Έγινε μόνο μία φορά για μία λίστα καταθετών στο εξωτερικό σε μία συγκεκριμένη αίθουσα.

Η απόφαση όλων ήταν να αποδώσουμε το σύνολο των εγγράφων στην πηγή που την αφορά δηλαδή τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης που είναι κατά νόμον ο αρμόδιος".

"Έκκληση" ΥΠΕΞ δια ποινικού κώδικα

Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως με απειλητική ανακοίνωσή του απηύθυνε "έκκληση" προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης "να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα" και να μη "δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων" τα εθνικά μας συμφέροντα με τη δημοσίευση απόρρητου υλικού.

Στην ίδια ανακοίνωση όπου "φωτογραφίζεται" εν πολλοίς ο Ανδρέας Λοβέρδος, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να προβεί σε αυτή τη δημόσια έκκληση επισημαίνοντας πως "με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων".

Και συνεχίζει δια της ... υπενθυμίσεως του τι προβλέπει ο ποινικός κώδικας πως "Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004".

Ποινικός κώδικας ο οποίος στο άρθρο 146, υπαγορεύει ότι "όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της Πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών". Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας επίσης στο άρθρο 26 προβλέπει ότι "απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ".

Τζανακόπουλος: Γραφική προπαγάνδα

Την ίδια ώρα που δινόταν στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο Τύπου το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής, βρίθουσα μομφών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε "ενορχηστρωτή" των συκοφαντιών, πυρ κατά Ν.Δ άνοιγε με δήλωσή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας για "γραφική προπαγάνδα δημιουργίας εντυπώσεων".

Τόνισε δε επ αυτού πως "αν και η προσπάθεια αυτή είναι μάλλον ανάξια σχολιασμού, ο πρωθυπουργός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ανέχεται τις συκοφαντίες και τις γραφικότητες. Για αυτό, πριν από λίγη ώρα, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία του ζητά τη μετάθεση της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να παρευρεθεί και να τοποθετηθεί".

Αμφότεροι πάντως Τσίπρας- Τζανακόπουλος, κάλεσαν τον κ. Μητσοτάκη να παρευρεθεί στην εν λόγω συζήτηση στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός μάλιστα "έκλεισε" την προς Βούτση επιστολή του με την προτροπή στον πρόεδρο της Ν.Δ: Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα