Και Plan C από την Κύπρο

Φωτο: "Έθνος"

Κι άλλο σενάριο σωτηρίας της Κύπρου βλέπει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες. Το σχέδιο που επεξεργάζονται στη Λευκωσία προβλέπει τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού η οποία θα έχει περιουσιακά στοιχεία το φυσικό αέριο και ακίνητα – φιλέτα της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και ακίνητα της Εκκλησίας που προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Η

εταιρεία αυτή θα εκδώσει ομόλογα με ρήτρα τα έσοδα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων και την πώληση των ακινήτων, ομόλογα που θα μπορούν να αγοραστούν και από ξένους και από Έλληνες. Η εταιρεία που θα συσταθεί θα είναι ΝΠΙΔ ώστε τα ομόλογα να μην εγγραφούν στον κυπριακό προϋπολογισμό, να μην εγγραφούν δηλαδή στο κυπριακό χρέος.

Η πρόταση ξεκινά με την παραδοχή ότι και Κύπριοι αλλά κυρίως Ρώσοι θα αγόραζαν τέτοια ομόλογα, κάτι που πάντως δεν είναι σίγουρο.

Επίσης, στις τράπεζες θα ακολουθηθεί το μοντέλο της ΑΤΕ, δηλαδή ο διαχωρισμός σε καλή και κακή τράπεζα με την πρώτη να βγαίνει στην αγορά και να δανειοδοτείται χωρίς πρόβλημα.

Αλλά και αυτό το σενάριο πρέπει να περάσει από την τρόικα που, όμως, δεν πολυπιστεύει ότι θα βρεθούν αγοραστές για τα ομόλογα, οπότε μπορεί να το απορρίψει και αυτό.

Ο χρόνος κυλάει υπέρ των δανειστών αφού η πίεση για την κυπριακή κυβέρνηση είναι μεγάλη όσο παραμένουν κλειστές οι τράπεζες και υπάρχει ο φόβος της χρεοκοπίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα