Καυτή «πατάτα» για την Αθήνα οι δύο Τούρκοι κομάντος που ζητούν άσυλο

Πιο σοβαρή από την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών είναι αυτή των δύο επίδοξων πραξικοπηματιών οι οποίοι, όπως αποκαλύφθηκε χθες, οργανωμένα, με τον δικηγόρο τους, πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας, παραδόθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι δύο λοχίες της τουρκικής στρατιωτικής ομάδας των «Μπορντό Μπερελί», ονόματι Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, στις 15 Φεβρουαρίου εμφανίστηκαν μαζί με τον δικηγόρο τους στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδος και ζήτησαν άσυλο στην χώρα μας.

Αρχικά δήλωσαν ότι είναι ηλεκτρολόγοι και τεχνικοί ενώ στην συνέχεια ομολόγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ανήκαν στην ομάδα εκείνη των στρατιωτικών που το βράδυ του πραξικοπήματος πήγε στο ξενοδοχείο που έμενε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον σκοτώσουν ή να τον συλλάβουν.

Προς το παρόν οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί κρατούνται σε χώρο που φυλάσσεται σαν επτασφράγιστο μυστικό, ενώ τα μέτρα για την ασφάλειά τους είναι ιδιαίτερα ισχυρά. Το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει είναι υπό εξέταση, ενώ αναμένεται και το δικαστικό αίτημα της τουρκικής πλευράς για την έκδοσή τους. Επισημαίνεται, όμως, ότι η περίπτωσή τους είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των 8 Τούρκων αξιωματικών που ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδοθούν στην Τουρκία, καθώς στην περίπτωση των δύο φαίνεται να υπάρχουν πολλές επιβαρυντικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση κρίσιμα θα είναι τα στοιχεία που θα περιέχονται στο τουρκικό αίτημα για έκδοσή τους και το κατά πόσο αυτά επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους στο σχέδιο σύλληψης ή δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου.

Η άφιξή τους έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία στη γειτονική χώρα διεξάγεται η δίκη των στρατιωτικών που κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας κατά του Ερντογάν. Συνολικά δικάζονται 47 άτομα, τα οποία βρίσκονται προφυλακισμένα. Η επίλεκτη ομάδα κομάντος που έφτασε το βράδυ του πραξικοπήματος στη Μαρμαρίδα, όπου βρισκόταν ο Τούρκος πρόεδρος, αποτελείτο από 30 καταδρομείς. Από αυτούς οι 25 είχαν συλληφθεί από την τουρκική Αστυνομία και οι πέντε διέφυγαν. Οι δύο από τους πέντε καταζητούμενους είναι αυτοί που, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν στις 15 Φεβρουαρίου στη χώρα μας.

Στην Τουρκία έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες και των πέντε καταζητούμενων -στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό τους- οι οποίοι δικάζονται ερήμην. Μετά την παράδοσή των δύο Τούρκων οι ελληνικές Αρχές διασταύρωσαν τα στοιχεία τους και διαπίστωσαν ότι τα ονόματά τους ανήκουν στις λίστες με τους καταζητούμενους για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προσπαθούσαν χθες να κρατήσουν χαμηλούς τόνους χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση. Το θέμα, πάντως, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., ενώ βασικό μέλημα πλέον των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να στήσουν ένα πλέγμα ασφαλείας γύρω από τους δύο Τούρκους που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Καμμένος για τους δύο Τούρκους κομάντο στον Έβρο: Απώλεια ψυχραιμίας από την Τουρκία

«Η δικαστική εξουσία είναι αυτή που θα αποφασίσει, βάσει του ελληνικού νόμου και των διεθνών συμβάσεων, την έκδοση ή όχι κάποιου ο οποίος ζητά άσυλο» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σχετικά με τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο, στον Έβρο.

Σχετικά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις ο κ. Καμμένος σημείωσε: «Η Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την κρίση ιδίως μέσα στα ΜΜΕ».

«Αυτού του είδους οι προκλήσεις δείχνουν ότι από τη μεριά της Τουρκίας υπάρχει μία απώλεια ψυχραιμίας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα ψύχραιμες αλλά και έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε απειλή της εθνικής κυριαρχίας της χώρας».

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα